Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Renk tayfı Beyaz ışık renklerin karışımından oluşur.beyaz ışık ışık prizmasından geçerse yedi renge ayrılır.buna renk tayfı denir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Renk tayfı Beyaz ışık renklerin karışımından oluşur.beyaz ışık ışık prizmasından geçerse yedi renge ayrılır.buna renk tayfı denir."— Sunum transkripti:

1 Renk tayfı Beyaz ışık renklerin karışımından oluşur.beyaz ışık ışık prizmasından geçerse yedi renge ayrılır.buna renk tayfı denir.

2 Beyazın Oluşumu Bir cisim ışıktaki bütün renkleri geri yansıttığından dolayı cisim beyaz görülür. Buna ışığın tamamen yansıtılması denir. Beyaz ışık yedi rengin karışımıdır.Beyaz ışığı oluşturan renkler sırasıyla;kırmızı,turuncu,sarı,yeşil,mavi,lacivert ve mordur.bu renkler güneş ışığının renkleridir.güneş ışığı beyaz ışık olarak kabul edilir.

3 beyaz ışığın ana renkleri
IŞIK beyaz ışığın ana renkleri MAVİ YEŞİL KIRMIZI

4 RENKLİ GÖRME Üzerine ışık düşen cisim diğer renkleri soğurup sadece birini yansıtırsa cisim yansıttığı renkte görünür. Beyaz ışık kırmızı ışık

5 Işık filtresi

6 Mavi filtre mavi ışığın geçmesine izin verir.kırmızı
Filtre mavi ışığı savurur.

7 Bizim Göremediğimiz Işık Türleri Var mıdır?
Beyaz ışık, kırmızıdan mora kadar değişen bir yelpaze oluşturur. Göremediğimiz ama varlığını değişik yöntemlerle algıladığımız diğer ışık türleri belli özelliklerine göre bu yelpazeye dahil edilerek “ışık tayfı” veya “ışık spektrumu” adı verilen bir ışık bandı elde edilir. Akkor haline gelmiş bir telin yaydığı kızıl ötesi ışık özel filmlerle karanlıkta fotoğraf çekmede kullanılır. Tenimizi bronzlaştıran mor ötesi ışıklar, mor ışığın altında yer alır.

8

9 Gama ışınları nedir? Gözümüzün gördüğü ışıklara görünen ışık ışınları denir Görünür ışıklara ışık tayfının %1 inden daha azdır.Bunlar diğer ışık türleri arasında çok küçük bir bölümdür.Gözümüz var olan ışık türleri arasından çok az bir bölümünü algılamaktadır

10 X ışınları nedir? Röntgen ışınlarıda denir.deri ve kaslardan kolayca geçerler fakat kemiklerden geçemez.Bu nedenle tıp alanında röntgen çekimlerinde radyaskopide kullanılır. X ışınlarını ilk kez fizikçi wilhelm Roentgen ( )bulmuştur 1901 yılında bu önemli buluş ile fizik dalında ilk Nobel Ödülünü almıştır.

11 Mor ötesi ışınlar nedir?
Işık tayfından morun morun ötesinde yer alan ışınlardır.Cıva buharlı kuvars lambalarda elde edilir. Canlı dokular üzerinde yıkıcı etkisi olduğundan; *Bakterilerin öldürülmesinde, *Suların mikroplardan arındırılmasında, *Işın tedavisinde kullanılır.

12 Kızıl ötesi ışınları nedir?
Işık tayfında kırmızı ötesinde yer alan ışınlardır. Güneş dahil tüm yıldızlar güçlü birer kızıl ötesi ışık kaynağıdır.Akkor halin gelmiş demir,hatta insan vücudu da kızıl ötesi ışıklar yayar.Termografik kameralarla bu ışınlar görünür hale getirilir.

13 Radyo dalgaları nedir? Radyo dalgaları çok düşük enerjili ışınlardır,kızıl ötesi ışın grubuna girer. Radyo,televizyon,telsiz,mikrodalga fırın ve radarlar da radyo dalgaları kullanılır.


"Renk tayfı Beyaz ışık renklerin karışımından oluşur.beyaz ışık ışık prizmasından geçerse yedi renge ayrılır.buna renk tayfı denir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları