Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GRUP 5 Ömer bergamalı (Jeoloji) Can Derman ( MMZ 2)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GRUP 5 Ömer bergamalı (Jeoloji) Can Derman ( MMZ 2)"— Sunum transkripti:

1 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TINAZTEPE KAMPÜSÜ GÜNEŞ ENERJİSİ VE ISI YALITIM PROJESİ
GRUP 5 Ömer bergamalı (Jeoloji) Can Derman ( MMZ 2) İ.Hakan Kalay (MMZ 3) Kemal Yazıcı ( Jeoloji ) volkan kıraş (Çevre)

2 PROJENİN AMACI: KAMPUS İÇERSİNDE BELİRLİ FAKÜLTELERDE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN YARARLANARAK ELEKTRİK TASARRUFU SAĞLAMAK VE BİNALARA ISI YALITIMI YAPARAK ISI KAYBINI ÖNLEMEKTİR.

3 PROJE TANITIMI Proje temel olarak 2 aşamadan oluşmaktadır.İlk aşama belirlenen fakültelerin yararlanabileceği güneş enerjisinden yıl boyunca elektrik üretmek,bunun içinde projenin uygulanacağı uygun ve boş alan seçmek ve bu alana güneş panelleri sistemini kurmaktır; ikinci aşama ise fakülte binalarına ısı yalıtımı yöntemlerini sağlamaktır.

4 GÜNEŞ PANELİ SİSTEMLERİNİN TANITIMI
Fosil kaynakların hızlı bir şekilde tükenmesiyle; yakın gelecekte güneş, rüzgâr, dalga, biokütle, jeotermal, hidrolik ve hidrojen enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı büyük bir önem kazanacaktır. Güneş enerjisi kullanarak enerji üretilmesi yenilenebilir enerji kaynağı uygulamalarından en popüler olanıdır. Güneş kollektörleri, fotovoltaik hücreler ve güneş bacası uygulamaları kaynağı güneş olan enerji üretme yöntemlerindendir. Bu çalışmada, uygulama alanı her geçen gün artan fotovoltaik hücrelerle elektrik enerjisi üreten sistemlerin tasarımı detaylı olarak sunulmuştur. Yük ihtiyacına en uygun donanımlar seçilerek; en verimli ve en ekonomik sistemin kurulabilmesi için gerekli detaylar ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

5 Dünyanın en önemli enerji kaynağı güneştir
Dünyanın en önemli enerji kaynağı güneştir. Güneşin ısınım enerjisi, yer ve atmosfer sistemindeki fiziksel oluşumları etkileyen başlıca enerji kaynağıdır. Dünyadaki madde ve enerji akışları güneş enerjisi sayesinde mümkün olabilmektedir. Güneş enerjisi çevre açısından temiz bir kaynak özelliği taşıdığından fosil yakıtlara alternatif olmaktadır. Yeryüzüne her yıl düşen güneş ısınım enerjisi, yeryüzünde şimdiye kadar belirlenmiş olan fosil yakıt haznelerinin yaklaşık 160 katı kadardır. Ayrıca yeryüzünde fosil, nükleer ve hidroelektrik tesislerinin bir yılda üreteceği enerjiden kat kadar daha fazladır

6 Ayrıca, güneş enerjisi hem bol, hem sürekli ve yenilenebilir hem de bedava
bir enerji kaynağıdır. Bunların yanı sıra geleneksel yakıtların kullanımından kaynaklanan çevresel sorunların çoğunun güneş enerjisi üretiminde bulunmayışı bu enerji türünü temiz ve çevre dostu bir enerji yapmaktadır. Yakıt sorununun olmaması, işletme kolaylığı, mekanik yıpranma olmaması, modüler olması, çok kısa zamanda devreye alınabilmesi uzun yıllar sorunsuz olarak çalışması ve temiz bir enerji kaynağı olması gibi nedenlerle dünya genelinde fotovoltaik elektrik enerjisi kullanımı sürekli artmaktadır. Ülkemizde çoğunluğu Orman Bakanlığı’nın gözetleme kuleleri, Türk Telekom, deniz fenerleri ve otoyol aydınlatmasında, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü, Muğla Üniversitesi, Ege Üniversitesi gibi kamu kuruluşlarında olmak üzere küçük güçlerin karşılanması ve araştırma amaçlı kullanılan güneş pili kurulu gücü 1 MW’a ulaşmıştır

7 Güneş enerjisi sistemleri en temiz ve güvenilir enerji kaynaklarından
biridir. Ülkemiz güneşlenme süresi yönünden çok iyi bir bölgededir ve güneş enerjisi sistemleriyle ilgili birçok uygulamada birçok teşvik ve proje imkânları bulunmaktadır. Ayrıca enerjide dışa bağımlılığı azaltmakta, çevre protokollerine uyum göstermekte ve ulaşılması güç kırsal yerlerin elektrik enerjisi kullanmasına olanak vermektedir.

8 Türkiye şartlarında güneşlenme süresinin kışın 5 saat, sonbaharda 7 saat ve yazın 11 saat olduğu gözlenmektedir İzmirde ise güneşlenme süresi sonbaharda 7 saat, kış mevsiminde 6 saat, ilkbaharda 8 saat ve yazın 12 saattir.

9 2. SİSTEM BİLEŞENLERİ Güneş pili modülleri uygulamaya bağlı olarak, akümülatör, evirici (invertörler), akü şarj denetim aygıtları ve çeşitli elektronik destek devreleri ile birlikte kullanılarak bir güneş pili sistemi (fotovoltaik sistem) oluşturur. Sistemin işleyişi: Bu sistemlerde yeterli sayıda güneş pili modülü, enerji kaynağı olarak kullanılır. Güneşin yetersiz olduğu zamanlarda ya da özellikle gece süresince kullanılmak üzere genellikle sistemde akümülatör bulundurulur. Güneş pili modülleri gün boyunca elektrik enerjisi üreterek bunu akümülatörde depolar ve yüke gerekli olan enerji akümülatörden alınır. Akünün aşırı şarj ve deşarj olarak zarar görmesini engellemek için kullanılan denetim birimi (şarj regülatör) ise akünün durumuna göre, ya güneş pillerinden gelen akımı ya da yükün çektiği akımı keser. Şebeke uyumlu alternatif akım elektriğinin gerekli olduğu uygulamalarda, sisteme bir evirici (invertör) eklenerek akümülatördeki DC gerilim, 220 V-50 Hz’lik sinüs dalgasına dönüştürülür.

10 Sistem Şeması

11 A) Fotovoltaik (Güneş) Paneller
Paneller ancak optimum şartlarda optimum güçlerini verebilirler. Panelin camının kirlenmesi, güneş ışınlarının sabah ve akşam dik açıyla gelmemesi, havanın çok sıcak ve çok soğuk olup verimin düşmesi gibi nedenlerden ötürü 1 kW lık panel günlük 5 kW-saatlik ihtiyacı rahatlıkla karşılayacaktır. Tasarımda Kyocera KC175 modeli kullanılmıştır. Bu panellerin MPP (maksimum güç noktası) geriliminin 23.6 Volt, MPP akımının 7.42 Amper, solar panel verimlerinin ise %15 olduğu bilinmektedir. Boyu: 21.5 cm Eni: 16.5 cm Alan:354 Ürettiği elektrik:175 W Tanesi : 1kW Fiyatı: 400 Avro(6 adet)

12 Fotovoltaik pazarı dünyanın en dinamik sektörlerindendir. Son yıllarda
Bu pazar yılda %35 büyümektedir. Yeterli destek ve teşvik mekanizmaları ile 2010 yılında küresel yıllık pazarın 5.6 gigawatt olması beklenmektedir. Fotovoltaik sistem fiyatlarının her yıl %5 azalacağı öngörülmektedir; böylece her geçen yıl daha da büyüyen bir sektör olacaktır. Küresel fotovoltaik piyasası Liderleri Almanya, ABD ve Japonya’dır. Ancak Almanya, ABD ve Japonya’dır. Ancak şimdiden büyüyen yeni piyasalar çıkmaktadır. İspanya, İtalya, Fransa, ve Yunanistan’ın önümüzdeki yıllarda bu sektöre büyük yatırımlar yapacağı bilinmektedir.

13 B) Akü Grubu Güneş olmasa bile peş peşe güneşsiz geçecek günlerde ihtiyacını karşılayacak kadar akü kapasitesi gereklidir. 3 gün veya daha uzun süreyle arka arkaya güneş olmaması çoğu bölgemizde nispeten çok nadir olduğundan 3. güne de yetecek kadar fazla akü almak faydasına göre pahalı bir yatırımdır. Bunun yerine şebeke elektriğinin olduğu yerde 2 gün, olmadığı yerde 3 günlük ihtiyacını depolayacak kadar akü kullanımı uygun olacaktır. 12 V 1200 Ah’lik akü grubu 12volt*1200 Amper-Saat = watt depolayabilir. Akülerde depolananın tamamını hatta %70’inden fazlasını kullanmak akünün yapısını kısa zamanda bozmaktadır. Bu yüzden 12 V 1200 Ah bir akü grubu tasarlanan sistemim için ideal olacaktır

14 Kapasitesi belli akü hücreleri birbirine bağlanarak daha yüksek kapasiteli bir akü grubu elde edilebilir. 12 V 1200 AH’lık bir akü grubunun 6 adet 12 V 200 Ah’lık akülerin paralel bağlanarak oluşturulması mümkündür. Paralel bağlama sözcüğüyle ifade edilen bu işlemde hücrelerin (+) kutupları birbirine, (-) kutupları da birbirine bağlanır. Yani özet olarak kullanacağımız akü 12V 200 Ah olacaktır. İhtiyaç duyduğumuz depolama miktarına göre (X) x 12V 200 alınacaktır. Mesela 10 kW depolama için 6 x 12V 200 = W =14.4 kW 12V 200 W Akü= 230Avro(6 adet)

15 C) Akü Şarj Regülâtörü Fotovoltaik panelden gelen akımı düzenleyerek aküye iletilmesini sağlar. Akünün tam dolmasını ve aşırı kullanımlarda deşarj (boşalmasını) olmasını engeller. Bir regülatör seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli parametre, regülatörün gerekli olan maksimum akıma dayanıklı olmasıdır. Seçilen regülatörün, kullanılan batarya voltajı ile uyumlu olmasına da dikkat edilmelidir. Şarj regülatörleri kullanılacak sisteme göre 12V/24V/48V ve/veya 10A/20A/40A/ 60A gibi değerlerde değişir. Şarj regülatörleri aynı zamanda DC voltaj çıkışları olduğundan doğru akımla çalışan cihazlara direk gerilim verirler. Şarj regülatörlerinin LCD göstergeli modelleri de mevcuttur. LCD göstergelide anlık akü ve panel akım, akü ve panel voltajını ve akünün şarj durumunu gösterir. Sisteme şarj regülatör seçerken maksimum akımı göz önünde bulundurmak gerekir.

16 Tasarlanan sistem12 V nominal gerilim değerine sahip olduğundan seçilecek şarj regülatörü 12 V 60 A değerlerine sahip olmalıdır 12 V 60 A Regülatör= 180 Avro

17 D) Evirici Panellerin ürettiği DC enerjiyi evlerde kullanılan AC enerjiye (220V-50 Hz) çevirir. Tam sinüs özelliği de çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve buzdolabı gibi endüktif yükleri karşılamak ve bozmamak için gereklidir İnverter seçimi daha da yüksek tutabilir ancak fiyat yönünden de uygun bir seçenek arandığından ortalama 5000 W’lık bir inverter kullanım için idealdir. Piyasada bu güçteki inverter fiyatı 300Avro civarındadır.

18 3.PROJENİN UYGULANMASI PROJE ALANI
A,B,C,D,E,F,G ve H binaları elektrik üretiminden faydalanacak olan binalardır 1 nolu Siyah Alan ise güneş panellerinin yerleştirileceği alandır.

19 1nolu alan 10000 metrekaredir.
A binasında: Jeoloji,jeofizik,bilgisayar,maden ve malzeme mühendisliği bölümleri vardır B binasında:Mimarlık bölümü vardır C binasında:İnşaat ve Çevre müh. D binasında:Fen-Edebiyat fakültesi E binasında: İşletme F binasında: Kütüphane G binasında: Spor Salonnu H binasında:Sosyal Tesis ve yemekhane

20 4.PROJENİN HESAPLANMASI
Güneş pillerinin 6 tanesi bir araya getirilip Güneş Panelleri oluşturulur. Yani 6x 175 w= 1kW olur Ve kapladığı alan (6x21.5cm) x (6x16.5cm)=1.30mx1m 1.30metrekaredir Ve genellikle tek seferde 9 panel birleştirilir ve güneş levhası oluşturulur.

21 Akü grubunda ise her panelde 6 adet akü kullnılmaktadır.
Çünkü 6adet akü günlük 10 Kw elektrik depolar. 1 panel ise satte 1kW elektrik üretir. Sonuç olarak kışın 6 saat güneşlenme süresinde bir panel 6sax1kW=6kW elektrik üretir.

22 Şarj Regulatöründe ise genel kullanım her 1 panel 1 adet sarj rügulatörüne kullanılır.
1panel=1 şarj regulatörü=6 akü sistemi kurulur Sonuç olarak 1 panel sistemi(panel+akü+şarj reg.) toplam 5.20metrekare alan kaplamaktadır. Ve en son tüm sistem tamamlandıktan sonra tek her binaya bir adet evirici kullanılır.Yani 3 binamız olduğu için 3 adet evirici kullanılacaktır.

23 GÜNEŞ LEVHASI (9x400)+(9x230)+(9x180)=7290 Avro *46.8 metrekare alan
*9 kW/sa üretim *Maliyet= *400 avro panel *6 akü 230 avro *180 avro şarj reg. (9x400)+(9x230)+(9x180)=7290 Avro

24 1 no’lu Alana panellerin yerleştirilmesi
1 nolu alan10000 metrekaredir. 1 adet güneş levhası sistemi 46.80metrekare alan kaplamaktadır. Alanımızda yaklasık olarak 10000/46.80 = yaklasık olarak boşluklarda dahil 200 adet panel yerleştirilecektir.

25 MALİYET güneş levhası= 7290Avro 200x7290 avro=1.458.000 Avro
Ayrıca 8 adet evirici (8 bina olduğu için)=8x300=2400 avro Toplam= Avro YAKLAŞIK OLARAK TL

26 1 nolu alandaki aylık elektrik üretimi
Kış= günlük 6saat güneşlenme süresi 200 levhanın saatlik üretimi: 200x9kW=1800kW Günlük üretim 1800kW x 6sa=10800kW Aylık Üretim 10800kWx 30gün=324000kW

27 İLKBAHAR=8 saat güneşlenme süresi
1800kW/sa x 8sa=14400kW/gün 14400kW/gün x 30gün= Kw/ay YAZ=12 saat güneşlenme süresi 1800 Kw/sa x 12sa=21600 21600 Kw/gün x 30= Kw/ay SONBAHAR=7 saat güneşlenme süresi 1800 Kw/sa x 7sa=12600 12600Kw/gün x 30= Kw/ay

28 5) TINAZTEPE KAMPUSU ELEKTRİK GİDERLERİ
Eylül= kW Haziran= kW Ekim= kW Temmuz= kW Kasım = kW Ağustos= kW Aralık= kW Ocak= kW Böylelikle kampus elektrik Şubat= kW giderlerinde %95 e varan enerji Mart= kW tasarrufu sağlanmaktadır. Nisan= kW Mayıs= kW

29 T.C ELEKTRİK ÜRETİM YASALARI
Temmuz 2008’de yürürlüğe giren 5784 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında 500 kW’a kadar elektrik üretimi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) lisans alınması zorunluluğu kaldırılmıştır. Şirket kurma zorunluluğu olmadan şahısların kendi ürettiği elektriğin kullanımdan artan kısmını Enerji Bakanlığı’na Satabilmesi konusunda proje yürütülmektedir. Proje kapsamında Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) iletim sistemi planlamasında, güneş pilinin elektrik sistemine entegrasyonu için Çalışmalar yapacaktır.

30

31 ISI YALITIMI Yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan isleme “ısı yalıtımı” denir. Teknik olarak, ısı yalıtımı, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasında ısı geçisini azaltmak için uygulanır. Isı yalıtımı yaparak binanın ömrünü uzatmak, kullanıcıya saglıklı, konforlu mekanlar sunabilmek ve bina kullanım asamasında yakıt ve sogutma giderlerinde büyük kazanım saglamak mümkündür. Birinci ve kinci Dünya savasları ve ardından 1970’li yıllarda yasanan petrol krizi nedeniyle enerjinin önemi giderek arttı. Enerji verimliligi ve enerji tasarrufu ile ilgili bilimsel çalısmalara önem verildi. İnsanların yasam kalitesinden ve konforundan ödün vermeden, enerji tasarrufu saglamak için alınabilecek üç önlem vardır. Bunlar, yüksek verimli cihazların kullanılması, otomasyon sistemleri ve ısı yalıtımıdır. Bu üç önlem arasında ilk sırayı ise ısı yalıtımı alır.Hesaplamalar, etkin bir ısı yalıtımı ile yapılarda ortalama yüzde 50 enerji tasarruf edilebilecegini ortaya koyuyor. Enerjinin verimli kullanılmaması, çevre kirliligine neden olurken dogal yasamı da olumsuz etkiliyor.

32 Bunları engellemek için yapılarda ısıl konforu saglamak gerekir
Bunları engellemek için yapılarda ısıl konforu saglamak gerekir. Isıl konforu saglamak için ortam sıcaklıgı ile duvar iç yüzey sıcaklıgı arasındaki sıcaklık farkı düsürülmelidir. Bu fark ne kadar yüksek olursa konfor da o kadar düsük olacaktır. Konforlu bir mekân için bu farkın en fazla 3°C olması gerekir.İç yüzey sıcaklıklarının düsük olması durumunda, ısının ortam içinde soguk yüzeylere dogru hareketi, istenmeyen hava akımları olusturur. Bu hava akımları da konforu azaltarak hastalıklara neden olur.

33 Isı Yalıtımı İlk Yatırım ve İşletme Maliyetlerini Azaltır
Isı yalıtımı yapılan yeni binalarda ısınma için daha az enerji gerekeceğinden, kazan büyüklügü, radyatör sayısı ve kalorifer tesisatının diğer ekipmanları daha az kullanılır Binaya yapılan ısı yalıtımı uygulamasıyla; sağlıklı ve konforlu yasam koşullarının oluşturulması için gerekli yıllık ısıtma ihtiyacında yaklaşık yüzde 60’lık azalma hesaplanmıştır. Yalıtımsız binanın toplam ısı kaybı 79 kW., buna karşılık yalıtımlı binada toplam ısı kaybı 32 kW olarak hesaplanmıştır. Yalıtım uygulamalarının toplam ısı kaybını azaltıcı etkisi; ekonomik olarak hem isletme, hem de ilk yatırım maliyetlerine tesir edecektir. Toplam ısı kaybının düşük olması; kazan kapasitesinin küçülmesini, radyatör miktarının azalmasını ve ısıtma tesisatında kullanılan boruların çaplarının küçülmesini sağlar. Bu durum ısıtma sistemi için gerekli olan ilk yatırım maliyetini düşürür.

34 İsletme Maliyetleri Açısından Mukayese
Toplam ısı kaybının düsük olmasının bir baska getirisi de ısıtma için gereken yakıt miktarının azalması ve isletme maliyetlerinin düsmesidir. Yalıtımsız binada, ısıtma periyodu boyunca yıllık4.683 $ degerinde ,75 m3 dogalgaz yakılması gerekirken, yalıtımlı binada aynı zamanaralıgında $ degerinde 9.993,67 m3 dogalgaz kullanılması yeterlidir. Dolayısıyla isletmemaliyetleri ele alındıgında; yalıtım uygulaması ile yıllık $ tasarruf yapılmaktadır.

35 Kazan (Isıtma tertibatı) Maliyetleri
Yalıtımsız binadaki kazan maliyeti: $ Yalıtımlı binadaki kazan maliyeti: $ Kazan maliyetinden tasarruf: $ Radyatör Maliyetleri Yalıtımsız binadaki radyatör maliyeti: $ Yalıtımlı binadaki radyatör maliyeti: $ Radyatör maliyetinden tasarruf: $ Toplam Isıtma sistemi maliyeti Yalıtımsız binadaki sistem maliyeti: $ Yalıtımlı binadaki sistem maliyeti: $ Toplam sistem maliyetinden tasarruf: $ İsletme maliyetleri açısından mukayese Gerekli olan yıllık yakıt miktarı ve maliyeti Yalıtımsız binadaki yakıt maliyeti (23.413,75 m3 dogalgaz); $ Yalıtımlı binadaki yakıt maliyeti (9.993,67 m3 dogalgaz); $ İsletme maliyetinden tasarruf (13.420,08 m3 dogalgaz); $

36 (Yalıtım maliyeti - Isıtma sisteminden elde edilen tasarruf) =
Enflasyonun olmadıgı ve yakıt fiyatının hiç artmadıgı düsünülse dahi, geri ödeme süresihesaplandıgında 3-4 yıl sonucuna ulasılır. Geri ödeme süresi; enflasyon oranının yüzde 5olması durumunda; 2-3 yıl, yüzde 10 olması durumunda ise neredeyse 2 yıldır. (Yalıtım maliyeti - Isıtma sisteminden elde edilen tasarruf) = Isletme giderlerinde elde edilen tasarruf 11980 – 2354 =3.5 yıl 2683

37 Isı yalıtımı binanın nerelerine yapılır?
Isı yalıtımı - Binaların çatı ve duvarlarına - Toprak temaslı mahallere - Katları ayıran döşemelere - Tesisat boruları ve havalandırma kanallarına - Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlara yapılır. Ayrıca özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden oluşan ısı kayıpları azaltılır, yazın binaya güneş ısısı girişi sınırlanır. Yalıtım camı üniteleri türlerine göre asagıda gruplanmıstır: • Standart yalıtım camı üniteleri • Özel ısı kontrol kaplamalı yalıtım camı üniteleri • Özel ısı ve günes kontrol kaplamalı yalıtım camı üniteleri

38 ISI YALITIM SİSTEMİ “MANTOLAMA”
Dış cephe ısı izolasyon sistemlerinin başlangıcı yaklaşık olarak 50 yıl öncesine dayanmaktadır. Halk arasında MANTOLAMA olarakta tabir edilen dış cephe ısı izolasyon sistemi en kolay ve güvenilir ısı izolasyon metodlarından sayılmaktadır. Yapıların uzun yıllar boyunca sağlamlığını ve değerini koruması ancak, yapı iyi tasarlanmışsa, iç ve dış etkenlerden doğru korunmuşsa gerçekleşebilir. Yapıların iç ve dış etkenlerden doğru biçimde korunması ise ancak doğru yalıtım ile sağlanabilir. Yalıtım sistemlerinin esas amacı, yapı bileşenlerini ve taşıyıcı sistemi dış etkenlerden koruyarak kullanım amacına uygun sağlık ve konfor şartlarının yapı içerisinde hüküm sürmesini sağlamaktır. 24 cm2ye varan duvar kalınlığına sahip olan müstakil bir evde, ısı yalıtım sistemi uygulandığında, 40 yıllık sürede ısı enerji sarfiyatının kwh/a’ den, kwh/a 2e düştüğü gözlemlenmiştir. Bu da yaklaşık lt. fuel oil anlamına gelmektedir. Bu miktar fueloil ile bir taşıt, km. gidebilir. (DÜNYA ÇEVRESİNDE YAKLAŞIK 20 TUR)

39 Isı yalıtımı, binaların daha az yakıtla ısıtılmasını sağlayacağından, atmosfere yayılan karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) ve diğer zararlı gazlar da azalmış olur. Böylece atmosferde oluşan sera etkisi, küresel ısınma ve İklim değişikliği ile mücadeleye de katkıda bulunur. Dünyanın ısınması kutuplardaki buzulların erimesine ve İklim değişikliklerine yol açmakta, buna bağlı olarak doğal Hayat giderek yok olmaktadır. Dış Cephe ısı izolasyon sistemleri ; Ekonomiktir, Çevrecidir, Konforludur, Estetiktir, Dirençlidir, Güvenlidir.

40 SİSTEM ELEMANLARI Levha Yapıştırıcısı EPS Isı yalıtım levhası Plastik Dübel Isı Yalıtım Sıvası Donatı Filesi Isı Yalıtım Sıvası Tane Dokulu Dekoratif Sıva Boya

41 MANTOLAMA UYGULAMASINDA KULLANILAN MALZEMELER ve ÖZELLİKLERİ
Ekspande Polistren (EPS) Isı Yalıtım Levhası Kapalı hücre yapısı sayesinde nemden etkilenmez. Boyutsal olarak kararlı bir yapıdadır. Yüksek mukavemet ve Viskoelastik özellikte malzeme yapısı ile aynı zamanda mekanik etkilere karşı da dirençlidir. Sentetik katkılı, çimento bazlı yapıştırıcı ve sıvalarla iyi tutunma sağlar. Tip 16 EPS dinlendirilmiş ( Gazı Atılmış ) dış cephe ısı yalıtım malzemesi kullanılacaktır. ISI YALITIM LEVHA Yapıştırıcısı Mineral esaslı yüzeylerde polistren ve taş yünü gibi ısı ve ses yalıtım levhalarının yapıştırılmasında kullanılan, çimento esaslı özel bir yapıştırıcıdır. Gri renkte toz haldedir. İstenilen kıvama göre su ile karıştırılarak tatbik edilir. Dış hava şartlarına dayanıklıdır, su iticidir. Uygulama yapılacak satıhlarda ortalama 4kg/m2 yapıştırıcı kullanılır. PLASTİK DÜBEL Yalıtım levhalarını cephe yüzeylerine ankre etmek için sert plastikten mamul 12 mm çaplı 100 mm boyunda geniş başlı dübel çividir. İç ve dış yalıtım levhalarını duvara veya tavana monte etmek için kullanılan bağlantı elemanlarıdır. Ortalama 6 adet / m2 Dübel kullanılır.

42 FİLELİ PVC Köşe Profili
Bina köşeleri ve pencere merkezleri gibi dış köşelerde sistemi korumak maksadı ile yan yüzeyleri delikli ( 25x25 mm PVC�den mamul) 'L' profilidir. Sıva uygulamasında aynı zamanda mastar görevi görmektedir. Isı Yalıtım Sıvası Isı yalıtım levhalarının üzerine, file ile gömülerek uygulanabilen ve yüzeyin mala ile toplam mm ' yi geçmeyecek şekilde sonlanması için imal edilmiş,  ince sıva malzemesidir. Gri ve beyaz renkte toz halindedir. Dış ortamlara dayanıklıdır. Su iticidir, istenilen kıvama göre su ile karıştırılarak kullanılır. 4kg/m2 Isı Yalıtım Sıvası kullanılacaktır. DONATI Filesi      Sıva yüzeyinde oluşabilecek gerilmeleri karşılayan, çatlamaları önleyen, yüzeye gelen darbeleri yayarak sertlik ve mukavemet sağlayan, cam elyaftan dokunmuş ve alkalik ortamda çözülmeyecek bir bağlayıcı ile empernye edilmiş sıva armatürüdür. Göz aralığı 4 x 4 mm' dir. Uygulama yapılan satıhlarda 1,1 / m2 Sıva Filesi kullanılır.

43 TANE DOKULU Dekoratif Sıva
 Akrilik esaslı, yüzeyde doğal bir yapı oluşturan son kat dış yüzey kaplamasıdır. Esnek,  su geçirimsiz hava alabilen özelliktedir. Uygulandığı yüzeylerde tam uyum ve yüksek aderans sağlar. Yapılan uygulamanın en önemli parçası olup, (olmazsa olmaz dediğimiz) sistemi koruyan son kat sıvadır. Uygulama yapılan satıhlarda ortalama 3,5 kg / m2 Dekoratif Sıva kullanılır. Akrilik Boya Yüksek örtme gücüne sahiptir. Uygulandığı satıhlarda mükemmel aderans gösterir. Özel pigmentleri sayesinde UV güneş ışınlarına, sürtünme ve darbelere dayanıklıdır. Solmaz ve çatlamaz. Teneffüs kabiliyetiyle yüzeylerdeki nemi dışarı iletir. Uygulama yapılan satıhlarda 0,20 lt/m2 Akrilik Boya kullanılır.

44 EPS’nin TANIMI Expanded Polistiren Sert Köpük (EPS-Genleştirilmiş Polistiren Sert Köpük), petrolden elde edilen, köpük halindeki, termoplastik, kapalı gözenekli, tipik olarak beyaz renkli bir ısı yalıtım malzemesidir Polistiren taneciklerinin şişirilmesi ve birbirine kaynaşması ile elde edilen EPS ürünlerde, taneciklerin şişirilmesi ve köpük elde edilmesi için kullanılan şişirici gaz ‘Pentan’dır. Pentan, taneciklerin içinde çok sayıda gözeneklerin oluşmasını sağladıktan sonra, üretim sırasında ve üretimi takiben çok kısa sürede hava ile yer değiştirir. Böylece EPS levhaların bünyesinde bulunan çok sayıdaki küçücük kapalı gözenekli hücreler içinde durgun hava hapsolur. Malzemenin % 98’i hareketsiz ve kuru havadır. EPS’nin başlıca tercih sebepleri EPS’nin başlıca tercih sebepleri; üstün teknik özelliklere sahip olmasının yanında, özelliklerinin yoğunluğa bağlı olarak istenilen yönde değiştirilebilmesi, ideal üretim teknolojisinin sayesinde maliyetinin düşük olması, performansını kullanım ömrü boyunca bozulmadan sürdürebilmesi ve çevre dostu bir malzeme olmasıdır. EPS ürünler, istenen performansı, malzeme israfına sebep olmadan ve dolayısı ile en ekonomik çözüm ile sağlarlar:

45 Klimatherm mantolama sistemi
1. Uyugulama yapılacak yüzey, beton artıklarından, toz, kir ve yabancı atıklardan arındırılmaktadır. Yüzey kuru ve düzgün olmalıdır. 2. Subasman profilleri tercih edilen yalıtım levhası kalınlığına göre yüzeye monte edilir. Dübeller 50 cm aralıklarla tespit edilir. 3. Profillerin gönyelenmesi için Klimatherm takoz veya pabuçlar kullanılabilir 4. Yalıtım levhalarının yapıştırılması Standart yüzeylere Klimatherm Isı Yalıtım Yapıştırıcısı yapışacak yüzeyenin kenarları boyunca ve orta kısımlarına öbekler halinde sürülür

46 6. Isı yalıtım levhaları subasman
profiline oturtularak ve hafifçe kaydırılıp duvara yapıştırılır. Levhalar duvara mutlaka şaşırtmalı (tuğla prensibi) olarak döşenmelidir 5. Çok düzgün yüzeylere Klimatherm Isı Yalıtım Yapıştırıcısı yapıştırılacak yüzeyi tamamen kaplayacak şekilde taraklı mala ile sürülür. 7. Yalıtım levhalarının dübellenmesi Kullanılacak dübeller uygulama yüzeyinin özelliklerine göre teyit edilmelidir. Dübelleme işlemine, yapıştırıcı tamamen kuruduktansonra başlanmalıdır. Bu süre 24 saattir. 8. Uygulama yüksekliğine göre kullanılacak dübel miktarı ve dübel yerleşimleri için

47 9. Dübelleme işlemi bittikten
sonra, pencere, kapı ve duvar köşelerinde düzgün bir kenar oluşturmak için köşe profilleri kullanılır 10. Levhaların üzerine Klimatherm Isı Yalıtım Sıvası bir kat sürülür. Kurumadan (yaş üstüne yaş)sıva filesi çelik mala ile bastırılarak tutturulur ve ikinci kat sürülür. mm lik toplam sıva kalınlığının 2/3 ü file altında, 1/3 ü file üstünde kalacak şekilde uygulanır . (Filenin yalıtım malzemesi ile temas etmemesine dikkat edilmelidir.) Sıva filesi ek yerleri birbiri üzerine yatayda ve düşeyde olmak üzere 10 cm bindirilmelidir. 12. Yüzey uygun astar ile kaplandıktan sonra, son kat kaplama malzemeleri ile sıvanır. Seçilecek bir dış cephe boyası ile boyanır.

48 ...


"GRUP 5 Ömer bergamalı (Jeoloji) Can Derman ( MMZ 2)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları