Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu"— Sunum transkripti:

1 T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu TÜRKİYE’DE GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN DEA PLANLAMA SÜRECİ VE PROBLEM TANIMI

2 Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu DEA PLANLAMA SÜRECİ VE ZAMAN ÇİZELGESİ Güneş Enerjisi Kullanımına ilişkin Düzenlemenin yıl sonuna kadar hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanacak DEA’nın tüm süreçlerinin etkin bir şekilde kullanıla-bilmesi için planlama büyük önem taşımaktadır. DEA Planlaması proje kapsamında yıl sonunda varılmak istenen hedeflere ilişkin bir yol haritası sağlar.

3 PROBLEMİN TANIMLANMASINA İLİŞKİN BAŞLICA VERİ VE DEĞİŞKENLER
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu PROBLEMİN TANIMLANMASINA İLİŞKİN BAŞLICA VERİ VE DEĞİŞKENLER ELEKTRİK ÜRETİMİNE UZUN VADEDE ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI ARAYIŞI * 2007 yılında elektrik üretimi, %47,3 pay ile doğalgaz, %20,7 pay ile kömür, %18,2 pay ile hidroelektrik olmak üzere üç ana kaynaktan temin edilmiştir.Ancak; Son yıllarda yaşanan kuraklıklar, Doğalgaza dışa bağımlılık, Fosil yakıtlarında görülen fiyat artışları, İklim değişikliği eksenli kaygılar Nedeniyle elektrik üretiminde alternatif enerji kaynakları önemini artırmıştır. Hidrolik dışındaki diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine yönelerek enerjide dışa bağımlılığın azaltılması temel hükümet politikalarından biri olmuştur. Bu amaçla;  10/5/2005 tarihinde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

4 Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu 2. Ülkemizde Elektrik Üretimi Açısından Güneş Enerjisi Potansiyeli Türkiye'nin güneş enerjisi ile elektrik üretecek potansiyelinin yıllık 380 milyar kilovat saat olarak tespit edilmiştir. Bu ise Türkiye’nin yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık iki katına denk gelmektedir. Türkiye güneş enerjisi potansiyeli açısından Avrupa ülkeleri içinde İspanya'dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Tüm bu potansiyelin kullanılması aşamasında,ülkemizde henüz elektrik üretimi amacıyla ticari bir kullanım aşamasına gelinememiştir. Şu anda sadece Çevre ve Orman Bakanlığı orman gözetleme kuleleri, karayolları imdat telefonları, GSM baz istasyonları, demonstrasyon ve araştırma amaçlı olmak üzere sınırlı bir kullanım söz konusudur.

5 Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu 3-Güneş Enerjisinden Elektrik Üretiminde İki türlü Yararlanma mümkün; 1- Ev ve işyerlerinin kendi elektriklerini üretmeleri (Ör: Konya Büyük Şehir Belediyesi Mesire Yeri Elektrik Tüketimi) 2- Güneş Enerjisi Santralleri ( Birim maliyeti ile arazi ve iklim şartlarına göre tercih edilen 2 türlü teknoloji söz konusu)

6 Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
T.C. Başbakanlık 4. Güneş Enerjisinin Elektrik Enerjisi Üretiminin Avantajları ve Karşılaşılan Zorluklar Avantajları İşletme giderleri fosil yakıtlara göre düşük, Temiz enerji, Ev ve işyerlerinde üretimi halinde elektriğin üretildiği yerde tüketilmesi, Yan sanayi dallarının gelişmesine ve istihdama katkısı diğer kaynaklara göre daha fazla; Güneş enerjisinde her bir megavat 10 kişiye kalıcı istihdam sağlıyor. Yatırım süresince de 20 kişiye sağlamaktadır. Karşılaşılan zorluklar ve bazı dezavantajlar İlk yatırım maliyetinin yüksekliği ve devlet destek ve teşviklerinin yetersizliği, (garantili geri alım süreleri ve tarifelerin henüz yatırımcılar için cazip olmaması) Mevzuat altyapısının henüz tamamlanmamış olması, (Lisans verme-teknik değerlendirme) Sürekli enerji üretimi yapılamadığından, depolama kapasitesi sorunu.

7 T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu Teşekkür Ederiz


"T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları