Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği"— Sunum transkripti:

1 Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği
ATIK PİLLER Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği web:

2 PİLLER ve KULLANIM ALANLARI
Piller, kimyasal reaksiyonlar sonucunda elektrik enerjisini depolayabilen, (+) ve (-) uçları bir cihaza bağlandığında gerekli elektrik akımını sağlayan çeşitli tip ve ölçülerdeki aygıtlardır. Piller, aşağıda gösterilenlere ilaveten daha bir çok cihaz bünyesinde bulunur ve günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçasıdır.

3 PİL ÇEŞİTLERİ a) Şarj edilemeyen veya tek kullanımlık piller,
b) Şarj edilebilen veya çok kullanımlık piller, olmak üzere iki ana gruba ayrılabilir. Ayrıca piller şekilleri itibariyle de silindirik, düğme ve prizmatik olarak da tanımlanabilir. Piller, türlerine göre, kadmiyum, çinko, mangan, demir, lityum, nikel, kobalt vb. metalleri, çeşitli kimyasal bileşikleri, plastik ve kağıt/karton gibi maddeleri içerirler.

4 PİLLERİ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Pilleri serin ve rutubetsiz yerlerde saklayınız ve cihazlarınızı kalorifer, soba, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta tutunuz. Bu şekilde pilinizin ömrünü uzatabilirsiniz. Akmış pilleri çıplak ve ıslak elle tutmayınız. Şarj edilmeyen piller kesinlikle şarj işlemine tabi tutulmamalıdır. Aksi takdirde aşırı ısınma, şişme, gaz çıkışı, alevlenme ve hatta patlama görülebilir. Bir aleti pil takılı iken uzun süreli çalıştırmıyorsanız, pilleri aletin içinden çıkartınız. Yeni alınan pilleri kullanıncaya kadar orijinal ambalajında muhafaza ediniz. Pillerin kesinlikle içlerini açmaya çalışmayınız, delmeyiniz ve ezmeyiniz. Küçük çocukların düğme tipi pillerle oynamasına müsaade etmeyiniz. Piller radyoaktif madde içermediklerinden atık piller radyasyon yaymazlar.

5 ATIK PİL NEDİR, NE YAPMALIYIZ ?
Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılamayacak duruma gelmiş olan pillere, atık pil diyoruz. Atık hale gelmiş pillerin onarılarak tekrar kullanımı mümkün değildir. Atık piller evsel atıklarla karıştırılmamalı ve kesinlikle çöpe atılmamalıdır. Atık piller ateşe, su kaynaklarına atılmamalı ve toprağa gömülmemelidir. Aksi taktirde pilin dış kabı zamanla delinerek içindeki metaller ve kimyasal maddeler toprağa ve sulara karışabilir. Atık piller evlerinizde ayrı biriktirilerek, atık pil toplama kutularına atılmalıdır.

6 ATIK PİL TOPLAMA MALZEMELERİ nelerdİr?

7 ATIK PİL KUTULARI NERELERDE BULUNUR?
Okul ve Üniversiteler, Marketler, Muhtarlıklar, Camiler, Hastane ve Eczaneler, Oteller, Tüm Kamu, Askeri ve Özel Kurum/Kuruluşlar, Postaneler, Sanayi Bölgeleri, Havaalanları, Korunmalı Siteler, Cezaevleri, Gençlik Merkezleri Kütüphaneler

8 ATIK PİL TOPLAMA NOKTALARI
Okullar Eczaneler Postaneler Marketler

9 TOPLAMA ARAÇLARI

10 OKUL KAMPANYALARI Her yıl Ekim – Nisan ayları arasında TAP ile iş birliği yapan belediyelerin bulunduğu illerdeki okullarda ödüllü atık pil yarışması yapılmaktadır. Yarışma sonucunda öğrenci başına en fazla atık pil toplayan ilk üç okula özel ödüller verilmektedir. Bu kampanya dahilinde: Evinizde radyo, el feneri, CD çalar , oyuncak, işitme cihazı, kol saati, masa saati, cep telefonu, vs. gibi cihazlarda kullanılan piller bittiği zaman, pilleri hemen çıkararak ayrı bir yerde biriktiriniz. (kavanoz, naylon torba, karton kutu vb gibi), Paslanmış, hasar görmüş veya akmış pilleri ayrı toplayınız. Sağlam pilleri, atık pil kutusuna atmayınız, Okula gelince atık pilleri hemen toplama kutusuna boşaltınız, Toplama kutularının içine pil dışında hiçbir şey atmayınız, atanları uyarınız, Atık pil toplama kutularını iç mekanlarda bulundurunuz,

11 BİLİNÇLENDİRME MALZEMELERİMİZ

12 WEB SİTEMİZ (www.tap.org.tr)

13 İNTERNET SAYFAMIZDAN HANGİ BİLGİLERE ULAŞABİLİRSİNİZ?
adresine giriniz. Burada aşağıdaki bölümlerden yararlanabilirsiniz: - Biriktirdiğim pillerin ne yapılacağı, - Toplama malzemelerinin nasıl isteneceği - Toplama noktalarının nerelerde olduğu, Sitemizde ayrıca duyuru ve haberler, derneğimiz ve piller hakkında teknik bilgiler bulunmaktadır.

14 TÜRLERİNE GÖRE AYRIŞTIRMA
Atık piller şarjlı/şarjsız esasına göre ayrıştırılabilir. Şarjlı atık piller (NiCd, NiMh ve Li-iyon) ayrıştırma işlemini takiben içlerindeki değerli metalleri (nikel, kobalt gibi) geri dönüştürülmek üzere yurt dışına gönderilebilir. TAP’ın kendi ayrıştırma tesis henüz yoktur. Ancak ayrıştırma işlemi anlaşmalı elektrik ve elektronik atık malzeme toplayan firmalar tarafından zaman zaman yapılmaktadır. Her türlü atık pil TAP tarafından nihai bertaraf işlemine tabi tutulmaktadır.

15 ATIK PİLLER NASIL BERTARAF EDİLMEKTEDİR?
Türkiye’de geri dönüşüm işlemi yapabilen bir tesis henüz olmadığından, toplanan atık piller yer altında veya yer üstünde inşa edilmiş düzenli katı atık sahalarında kontrollü biçimde mono depolama esasına göre TAP tarafından bertaraf edilmektedir. İstanbul Kemerburgaz yer altı depoları İstanbul Şile /Kömürcüoda yerüstü atık pil depolama sahası

16 ATIK PİL GERİ DÖNÜŞÜM ÇEVRİMİ

17 Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği
ATIK PİLLERİN TOPLANMASI,TAŞINMASI,DEPOLANMASI VE BERTAFINDA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINCA YETKİLENDİRİLMİŞ TEK KURULUŞ OLAN TAP BU SORUMLULUĞUNUN BİLİNCİ İÇİNDE OLUP, ÇALIŞMALARINI HER YIL ARTAN BİR TEMPOYLA SÜRDÜRMEKTEDİR ÇEVREYE VE ORTAK GELECEĞİMİZE GÖSTERMİŞ OLDUĞUNUZ HASSASİYETE TEŞEKKÜR EDERİZ Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği web:


"Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları