Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kadına Şiddet İlk Görüşme

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kadına Şiddet İlk Görüşme"— Sunum transkripti:

1 Kadına Şiddet İlk Görüşme
Şenel Karaman Psikolog

2 Ilk Once... . . . Görüşmeye hazır mıyım? Sınırlarımı biliyor muyum?
. . Ilk Once... Görüşmeye hazır mıyım? Sınırlarımı biliyor muyum? Kime ve nereye yönlendireceğimi biliyor muyum? Kendimin ve kişinin güvenliği ile ilgili bir önlemim var mı? Ne tür bir yardıma gereksinim duyduğunu anladım mı? Bana ne destek olur? Potansiyelimiz ile performansımız arasında bir tutarlılık var mı? Bu çalışma bana ne öğretti?

3 varolan durum... Uluslararası Af Örgütü'nün hazırladığı raporda kadına yönelik şiddetin dehşet verici oranda arttığı ve her 15 saniyede bir kadının eşi ya da sevgilisi tarafından dövüldüğü belirtildi. Dünyada her üç kadından birine tekabül eden bir milyara yakın kadının dövüldüğü, seks yapmaya zorlandığı veya taciz ve şiddetin bir başka şeklini yaşamak zorunda bırakıldığı belirtilen raporda, bu şiddeti yaratanların da genellikle kadının yakınındaki erkekler ya da aile bireyleri olduğu kaydedildi. 

4 Şiddete maruz kalan kadınların pasif, kötümser ve aile içindeki şiddetten dolayı sürekli kendini suçlayan bir davranış içinde olduğu görülür. İntihar girişimi normal kadınlara göre 8–9 kat daha fazladır. Şiddete uğrayan kadınların bir kısmında kişilik bozuklukları, depresyon veya şizofrenik eğilimler gözlenir.

5 HIRPALANMIS KADIN SENDROMU
Kadına yönelik şiddetin büyük oranda aile içinde gerçekleşmesi ve iktidar ilişkisinin bir parçası olması nedeniyle psikolojik durum ile ilgili klinik tablo belirgin bazı özellikler göstermektedir. Travma sonrası stres bozukluğunun bir alt grubu olarak tanımlanan HIRPALANMIŞ KADIN SENDROMU; erken dönemde şok, reddetme, içe kapanma, konfüzyon, küntleşme, korku ve depresyon bulguları, geç dönemde ise korku, kaygı, yorgunluk, uykusuzluk, yeme bozuklukları, kayıp, ihanet ve umutsuzluk duygusu ile ortaya çıkmaktadır.

6 HIRPALANMIS KADIN SENDROMU
Psikolojik tanı kriterleri olarak; Travma yanıtı oluşturabilecek bir stresör varlığı, Bir aydan uzun süren psikolojik belirtiler, belirgin algı ve bellek değişiklikleri, en az 3 kaçınma davranışı (Ö. hafıza kaybı, iki farklı kişiliğin oluşumu ve depresyon), En az 2 belirgin aşırı uyarılmışlık davranışı (Ö. Uyku veya yeme bozukluğu, tedirginlik ve artmış irkilme) kullanılmaktadır.

7 Siddet gören kadin: . Korkar, Benlik saygısını yitirir,
Baskıyı içselleştirir, Kendini suçlar, Karmaşık duygular hisseder, Yalnızlık çeker, Eşinden umudunu kesmez, Duygulanım bozukluğu yaşar, Kızgındır,

8 Gorusmede dikkat edilecek konular
. . Gorusmede dikkat edilecek konular Kendinizi tanıtın, Güven verici olun acele etmeyin: Dinleyin: Problemin ne olduğunu bulun (Nasıl bir yardımda bulunacağınıza odaklanın): Durumuna uyan gerçekçi bilgi verin: Yardım alması için destek olun: Kararlarına saygı gösterin: Korunmasına yardımcı olun: Kimlere ve nerelere başvurabileceği konusunda bilgi verin:

9 . . Ne Onerilebilir? Eşinizden ve evden ayrılmayı planlıyorsanız: Evliliğiniz hakkında karar vermeden önce eşinizden en azından geçici olarak ayrılmayı düşünebilirsiniz. Eğer mümkünse eşinizin evden ayrılmasını önerin. Sizin çocuklarınızla birlikte kalacak bir yer bulmanız daha zor olabilir. Şiddet uygulayan kişiler genellikle eşlerinin kendilerini terk etmesine dayanamazlar ve aşırı saldırganlaşabilirler. Bu nedenle ayrılığın mümkün olduğunca güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için bir plan yapın. Eşinizle ayrılık ya da boşanma konusunu güvenli bir şekilde nasıl konuşabileceğinizi planlayın. Evden ayrılırken çocuklarınızı da yanınızda götürmeye çalışın. Evden eşinizin olmadığı ve birkaç saat dönmeyeceği bir zamanda ayrılın. Kimin yanında kalacağınızı planlayın, bu kişilerle önceden konuşun ve niyetinizi açıklayın. Yasal yollara başvurabilmek için yanınıza size ve gerekirse çocuklarınıza ait kimlik, pasaport, evlilik cüzdanı, varsa sağlık karnesi, banka hesap cüzdanı, almış olduğunuz eğitimlerle ilgili diploma veya sertifikaları ve varsa daha önceki şiddet olayları sonrası aldığınız hükümet tabibi ya da adli tıp raporlarını alın.

10 Ne Onerilebilir? Artık birlikte yaşamıyor ama eşinin tehditleri sürüyorsa Gerekirse evinizin kilidini değiştirin. Evde yalnız kalmamaya dikkat edin. Eski eşinizle karşılaşacak olursanız nasıl kaçabileceğinizi planlayın. Yakınlarınıza, komşularınıza, iş arkadaşlarınıza eşinizi evinizin ya da işyerinizin yakınında gördüklerinde size haber vermelerini tembihleyin. Eski eşinizle buluşmanız gerektiğinde mümkün olduğunca toplu yerlerde görüşün. Eski eşinizin saldırganlığını arttırdığını bildiğiniz sözlerle konuşmamaya dikkat edin. Her zaman kullandığınız güzergahları sık sık değiştirin. Çocuğunuzun okulunu veya iş yerinizi endişelerinizden haberdar edin. Eşiniz sizi rahatsız etmeye devam ederse polise başvurun. Ailenin Korunmasına Dair Kanun uyarınca gereken tedbir kararının alınması için polise, herhangi bir Aile Mahkemesine veya Savcılığa başvurun.

11 Türk Psikologlar Derneği Travma Komisyonu:
Dernek Telefon: Şenel KARAMAN (Psikolog) Broşür için:


"Kadına Şiddet İlk Görüşme" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları