Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilişim Teknolojileri ve Yazarlık Dersi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilişim Teknolojileri ve Yazarlık Dersi"— Sunum transkripti:

1 Bilişim Teknolojileri ve Yazarlık Dersi
2 ŞEHİT BÜLENT GÖÇER ORTAOKULU DERS SUNUSU

2 İşlenecek Konular Sıkıştırılmış dosyalar ve klasörlerin kullanımı Klasör ve alt klasör işlemleri Sık kullanılan dosya uzantıları (Video, Ses, Görsel ve Ofis dosyaları) Sık kullanılan denetim masası öğeleri

3 Sıkıştırılmış Dosya Nedir?
Çok büyük hacimli dosyalar arşivleme amaçlı kullanımlar için genellikle SIKIŞTIRILARAK saklanırlar. Bu, dosyanın büyüklüğünü önemli oranlarda azaltır. Bu özelliğinden dolayı, sıkıştırma programları dosya sıkıştırmak için çokça kullanılır. Bazen bir dosya sıkıştırılabildiği gibi bazen de birden çok dosya sıkıştırılarak tek bir programda arşivlenerek tutulabilir. Bu tip dosyalar alındıktan sonra kullanılmadan önce mutlaka AÇILMALIDIR.

4 Sıkıştırılmış dosyaların avantajları nelerdir?
Sıkıştırılmamış bir dosya 100 MB iken, bu dosya sıkıştırılarak 30 MB boyutuna düşebiliyor. Böylece yerden tasarruf ederiz ve taşıma, paylaşma daha hızlı olur. Ayrıca arkadaşınıza ile 10 resim göndermek istediğinizi düşünelim. Bunları tek tek göndermek sanırım zahmetli olacaktır. Bu resimleri sıkıştırarak tek dosyaya dönüştürmüş olursunuz. Böylece resimleri bir kerede gönderme imkânınız olmuş olur.

5 Yaygın Sıkıştırma Programları ve Uzantıları
Sıkıştırılmış bir dosya, genellikle, uzantısından ayırt edilir. Kullanılan programın türüne göre sıkıştırılmış dosyanın uzantısı (.ZIP, .RAR, .Z vb) olabilir. Program:WinZIP Program:WinRAR Uzantısı: “.rar” Uzantısı: “.zip”

6 Klasör ve alt klasör işlemleri
Bilgisayar sisteminin temel yapı taşları klasör ve dosyalardır. Klasörler sadece diğer klasör ve dosyaları içinde barındırma görevi görürken, dosyalar bilgisayarda akla gelen her şeyi yapan elemanlardır. Dosya Adı Dosya Türü Örnek Klasörler… Örnek Dosyalar…

7 Klasör ve alt klasör işlemleri
Bilgisayar sisteminin başlangıç noktası Harddisk üzerindeki ana dizin olan C:\ sürücüsüdür. Bunun altından başlamak üzere bir ağaç sistemi vardır. Bu ağaç sisteminin dalları klasörler, meyveleri ise dosyalardır. Her klasörün altında başka klasörler hatta onlarında altında alt klasörler olabilir. Aynı ağaç dallarında olduğu gibi… Dosyalar ise ana dizinden başlamak üzere klasörlerin içinde yer alırlar.

8 Klasör Oluşturmanın amacı:
Aynı türdeki klasör ya da dosyaları bir araya toplayarak, diğerlerinden ayırt etmek ve onlara kolay ulaşmayı sağlamaktır. Kullanıcı, sürücü, diğer bir klasör ya da Masaüstü’ne klasör oluşturabilir. Yeni klasör oluşturmanın aşamaları aşağıda verilmiştir: Klasör oluşturulmak istenen sürücü ya da klasör içinde iken pencerenin sol üst köşesindeki Dosya menüsünden ya da fare ile sağ tıklayıp Yeni ardından da Klasör seçeneği işaretlenir. Klasör içinde bulunduğu pencerede oluşacaktır. Klasörün adı Klavyeden yazılır ve ENTER tuşuna basılır.

9 Dosya Oluşturma Klasör oluşturma işlemi gibi bir dosya oluşturma işlemi yoktur. Yani, dosyalar o kadar kolay oluşturulamazlar. Zaten kullanıcılar tarafından oluşturulan dosyalar, Belge tipi dosyalardır. Dosya oluşturulurken mutlaka bir programın kullanılıyor olması gerekir. Kullanıcıların oluşturabileceği dosyalar, kullandıkları programlar altında kaydettikleri yapılardır. Örneğin, bir yazı yazma programında (ör. Microsoft Office Word) yazılan mektup kaydedildiği zaman bir Belge dosyası olarak oluşmuş olur.

10 Sık kullanılan dosya uzantıları (Video, Ses, Görsel ve Ofis dosyaları)
.mov .mpeg .mp4 .avi .jpeg .png .bmp .tiff .mp3 .wav .au .aif .docx .pptx .xslx .pubx

11 Sık kullanılan dosya uzantıları (Video, Ses, Görsel ve Ofis dosyaları)

12 Sık kullanılan denetim masası öğeleri Denetim Masası:
Windows'u, uygulamaları ve hizmet ortamını yapılandırmak için kullanabileceğiniz özel amaçlı yönetimsel araçlar sağlar. Denetim Masası, sık gerçekleştirilen görevler (örneğin, Görünüm ve Donanım Ekleme) için kullanabileceğiniz varsayılan öğeler içerir. Kullanıcı tarafından yüklenen uygulamalar ve hizmetlerle ilgili simgeler de Denetim Masası'na eklenir.

13 Sık kullanılan denetim masası öğeleri
Win 7’de denetim masası Win XP’de denetim masası F Klavye eklemek için “Bölge ve Dil Seçeneklerini” Yeni kullanıcı hesabı oluşturmak için “Kullanıcı Hesaplarını” Yüklü bir programı kaldırmak için “Program Ekle/Kaldır” Seçilir. Bu birimlerin isimleri işletim sistemine göre değişebilir.

14 Kaynaklar: 22/dosya-sikistirma-winrar-kullanimi.html sat.com/showthread.php?t=62881 tr/library/cc780351%28v=ws.10%29.aspx


"Bilişim Teknolojileri ve Yazarlık Dersi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları