Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ses.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ses."— Sunum transkripti:

1 Ses

2

3 Yansıma

4 Ses bir engele çarptığında ne olur ?
Sesin bir yüzeye çarparak yön değiştirmesine sesin yansıması denir. Yansıma olayında sesin sürati değişmez sadece yönü değişir. Aynı seviyedeki sesi bazı ortamlarda sesin şiddetinin azaldığını görürüz. Örneğin boş odada şiddetli duyulan sesler odaya eşya konulduğunda ses aynı şiddetle duyulmaz. Aynı şekilde sesi pürüzlü ve pürüzsüz yüzeylerdeki yansımasını ışığın yansımasına benzetebiliriz.

5 Yankı Kayalık bir yerde ya da boş bir binada bağırdığımızı düşünelim. Bir müddet sonra kendi sesimizi duyarız. Bunun nedeni aynı yere atılan topun yüzeye çarpıp geri dönmesi gibi ses dalgalarının da yüzeye çarpıp geri dönmesidir. Ses dalgalarının bir yüzeye çarparak geri dönmesine yankı denir.

6 Yankı sesini ana sesten ayırmak için cisim ile ses kaynağı arasında en az 17 metre mesafe olması lazımdır.

7

8 Soğurma

9 Sesin Soğurulması SES BİR ENGELLE KARŞILAŞTIĞINDA BİR KISMIYANSIR BİR KISMI İLETİLİR BİR KISMIDA EMİLİR. SESİN KARŞILAŞTIĞI MADDE TARAFINDAN EMİLMESİNE SOĞURULAŞMA DENİR.

10 BAZI MADDELER SESİ DAHA ÇOK SOĞURUR.
BU MADDELER; SES KAYIT ODASI GİBİ SES KARIŞIKLIĞININ ENGELLENMESİNİ İSTENEN YERLERDE SES YALITIM MALZEMESİ OLARAK KULLANILIR.

11 KIŞIN YERLERİ KAPLAYAN KARDA SES YALITIM MALZEMESİ GİBİ SOKAĞIN GÜRÜLTÜSÜNÜ SOĞURUR.

12 SES YALITIMINDA KULLANILAN MALZEMELER ENGELLENMEK İSTENEN SESİN MİKTARINA GÖRE DEĞİŞİR.

13

14 Ses Yalıtımı

15 Niçin? Ses bazı ortamlarda çok gürültülü olur.
Bunu önlemek için yalıtıma ihtiyaç duyarız.Sesi az geçiren yani fazla soğurulan maddeler yalıtım için kullanılır.

16 Örneğin Binalar yapılırken ses yalıtımının sağlanması için duvarlar sıvanır ve duvarların arasına sesin soğrulmasını sağlayan ses yalıtım malzemeleri (köpük) konur.

17 Günlük Hayatta? Günlük Hayatta? Bazen ses aşırı gürültüye neden olur.
Bu nedenle ses kirliliği ortaya çıkar. Bizde bunu önlemek için yalıtıma ihtiyaç duyarız. Bir odadan bir odaya sesin gitmesini önlemek için kalın duvarlar kullanılır.Günlük hayatta bunları evlerinizin duvarlarını deneyerek öğrenebilirsiniz.

18 Yalıtım Malzemeleri

19

20 Akustik Ortamlar

21 Niçin? Teknolojinin gelişmesi ve nüfusun artması gürültüyü artırmakta ve insanların yaşamını olumsuz etkilemektedir.

22 Akustik farklı ortamlarda ses dalgalarının yayılımını özelliklerini, bulundukları ortamda ki olan etkileşimlerini ve canlılar üzerindeki etkilerini inceleyen bilim dalıdır.

23 Neden mi. Çünkü buralar da ses önemlidir
Neden mi? Çünkü buralar da ses önemlidir. Bütün salonun o sesi duyması gerekir. Akustik her mimaride önemlidir fakat tiyatro,konser ve konferans salonlarında daha da önemlidir.

24 Özellikler Bir konser salonun akustiği iyi olmalıdır.
Böylece ortamda ki ses net duyulur. Akustiğin iyi olabilmesi için ses kaynağında çıkan ses ile ortamdan yansıyan sesin dengeli olması gerekir. Akustik düzenlemeler yapılırken maddelerin sesi soğurma ve yansıtma özelliklerinden yaralanılır.

25

26 Bir konferans salonunda duvarlar ve koltuklar sesi soğuran maddelerle kaplanır ve dışarıdan gelen sesler yalıtım yapılarak engellenir.

27 Ayrıca akustik düzenlemelerde salon biçimi, sahne yüksekliği ve dinleyicilere göre ses kaynağının konumu önemlidir.

28 Akustik ortama büyük bir örnek Antalya’da ki ASPENDOS’tur
Akustik ortama büyük bir örnek Antalya’da ki ASPENDOS’tur. Aspendos’ta ses kaynağı olmadan en arka sıralarda bile ses çok net duyulur. Bu akustik ortam sayesinde olmuştur.

29

30 Teşekkürler


"Ses." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları