Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DERS SEÇİMİ VE ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DERS SEÇİMİ VE ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ"— Sunum transkripti:

1 DERS SEÇİMİ VE ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ
ÇİĞDEM SESLİ PSİKOLOJİK DANIŞMAN

2 MEB orta öğretim kurumları sınıf geçme ve sınav yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle liselerde alan seçimi uygulaması ders seçimi uygulaması şeklinde değiştirilmiştir. Yeni getirilen bu uygulamaya göre öğretmenler kurulunca okulun imkan ve şartları doğrultusunda eğitim öğretime açılacak dersler tespit edilir.Eğitim öğretime açılacak bu derslerden öğrencilerin ilgi yetenek ve istekleri doğrultusunda ders kesiminden haziran ayının son iş günü mesai bitimine kadar seçim yapması sağlanır

3 Öğrencinin ders seçimi yaparken velisi,okul rehber öğretmeni ve sınıf rehber öğretmeninin işbirliği ile bu seçimi yapması sağlanır. Öğrencinin isteği ve okul şartları da dikkate alınarak ders seçimi ve seçilen dersi değiştirme işlemleri okulun eğitim öğretime açıldığı ders yılının ilk haftasının son işgünü mesai bitimine kadar da yapılabilir. Seçilen bir dersin eğitim öğretime açılabilmesi için o dersin okulda o sınıf seviyesindeki en az 12 öğrenci tarafından seçilmesi gerekir.

4 ÖĞRENCİLERİN SEÇMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA GÖRE DERS SEÇİMİ İŞLEMLERİ NASIL YAPILABİLİR? Yeni sınav sistemi öğrencilerin ileride seçmeyi düşündükleri meslek ya da meslek alanlarına göre sınavlara hazırlanması ve seçmeyi düşündüğü mesleğe kaynaklık eden ders yada derslerin sınavlarına girmesi esasına dayanmaktadır. Buna göre öğrencilerin ders seçimlerin yaparken ileride yönelmeyi düşündükleri yükseköğretim programına kaynaklık edecek dersleri dikkate almaları önemlidir.

5 FEN,MATEMATİK VE TÜRKÇE MATEMATİK AĞIRLIKLI PROGRAMLAR
 LYS-1 TESTLER SORU SAYISI SÜRE PUAN TÜRÜ MATEMATİK 50 75’ MF1 MF2 MF3 MF4 TM1 TM2 TM3 GEOMETRİ 30 45’

6 FEN AĞIRLIKLI PROGRAMLAR
 LYS-2 TESTLER SORU SAYISI SÜRE PUAN TÜRÜ FİZİK 30 45’ MF1 MF2 MF3 MF4 KİMYA BİYOLOJİ

7 TÜRKÇE MATEMATİK VE SOSYAL BİLİMLER (SÖZEL)AĞIRLIKLI PROGRAMLAR
 LYS-3 TESTLER SORU SAYISI SÜRE PUAN TÜRÜ EDEBİYAT 56 85’ TM1 TM2 TM3 TS1 TS2 COĞRAFYA-1 24 45’

8 SOSYAL BİLİMLER AĞIRLIKLI PROGRAMLAR
 LYS-4 TESTLER SORU SAYISI SÜRE PUAN TÜRÜ TARİH 44 65’ TS1 TS2 COĞRAFYA-2 16 25’ FELSEFE GRUBU 30 45’

9 YABANCI DİL AĞIRLIKLI PROGRAMLAR İÇİN LYS 5
TESTLER SORU SAYISI SÜRE PUAN TÜRÜ İNGİLİZCE 80 120’ DİL1 DİL2 DİL3 ALMANCA FRANSIZCA

10 YGS testi ise lise 9 sınıf ve ortak müfredat konularından oluşmakta olup öğrenciler YGS sınavlarında da seçmeyi düşündükleri yüksek öğretim programına kaynaklık eden derslerden mümkün olduğunca çok doğru soru yapmak zorundadır

11 Alanlara Göre Örnekler
YGS LYS-1 LYS-2 TÜR MAT SOS FEN GEO FİZ KİM BİY 1,43 1,64 0,73 1,41 1,22 0,72 1,84 1,93 2,49

12 Örn:Tıp fakültesini tercih edecek bir öğrenci için sırasıyla YGS deki yüksek net bırakması gereken dersler Biyoloji,Kimya,Fizik,Türkçe Dil Bilgisi,Matematik ve Geometri dir.Ayrıca son olarak da yapabiliyorsa Sosyal Bilgiler Dersi (tarih,coğrafya,felsefe) sorularından.Sınavdaki diğer derslerin katsayısı ise daha düşük olacaktır.Bu öğrenci LYS sınavında ise LYS 2 de öncelikle Biyoloji sonra Kimya ve daha sonra da Fizik dersinden LYS 1 de ise Öncelikle Matematik ve daha sonra Geometri dersi testlerinden yüksek net bırakmak zorundadır.

13 YGS LYS-1 LYS-2 TÜR MAT SOS FEN GEO FİZ KİM BİY 1,35 2,03 0,57 1,13 1,96 1,48 1,74 1,18 0,79

14 YGS LYS-1 LYS-3 TÜR MAT SOS FEN GEO ED COG1 1,53 1,18 0,80 0,51 1,31 0,79 2,06 1,39

15 YGS LYS-1 LYS-3 TÜR MAT SOS FEN GEO ED COG1 1,44 1,66 0,56 0,50 1,60 0,88 1,81 1,11

16 Örn Öğrenci Hukuk fakültesi seçmek istiyorsa Öncelikle YGS sınavında öncelik sırasına göre Matematik, Türkçe Dil Bilgisi, Coğrafya, Geometri ,Sosyal Bilgiler ve son olarak da yapabiliyorsa Fen bilimleri derslerinin (fizik,kimya,biyoloji) testlerinden yüksek netler çıkarmak durumundadır.Bu öğrenci LYS sınavında ise Öncelikli olarak her iki test grubunun ağırlığı da eşit olma üzere LYS1 matematik geometri testi ve LYS 3 Edebiyat coğrafya testlerinden iyi netler çıkarmak durumundadır.

17 Matematik ve fen ağırlıklı yüksek öğretim programlarını seçmeyi düşünen öğrencilerin ve 12. sınıfta Fizik Kimya, Biyoloji Matematik ve Geometri derslerini seçmeli ders olarak seçmeleri 2. grup seçmeli derslerden ise sayısal alan derslerine kaynaklık edebilecek Proje hazırlama ve Astronomi ve Uzay Bilimleri dersleri seçilebilir

18 Türkçe Matematik ağırlıklı yükseköğretim programını seçmeyi düşünen öğrencilerin öncelikle Matematik,Dil anlatım,Geometri ,Türk edebiyatı ve Coğrafya derslerini seçmeli ders olarak seçmeleri ve 2. grup seçmeli derslerden ise Türkçe matematik alanına kaynaklık edebilecek şekilde demokrasi ve insan hakları,diksiyon ve hitabet,bilgi kuramı dersleri seçilebilir.

19 Sayısal ve fen ağırlıklı dersleri seçen öğrencilerin Türkçe matematik ağırlıklı programları sınavda tercih edebilme olasılıkları dikkate alınarak bu öğrenciler seçmeli ders olarak Coğrafya dersi ile ve diğer seçmeli dersler olarak diksiyon hitabet veya demokrasi insan hakları dersleriyle desteklenebilirler.

20 Türkçe matematik ağırlıklı dersleri seçen öğrencilerin ise sosyal bilimler alanından yükseköğretim programı seçmesi olasılığına göre ise bu öğrencilerin Tarih,Coğrafya ve psikoloji,sosyoloji ve mantık gibi seçmeli dersler ve demokrasi ve insan hakları ve sanat tarihi gibi diğer seçmeli derslerle desteklenmeleri gerekmektedir. Bütün bunlar dışında öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini destekleyecek sosyal etkinlik gibi diğer seçmeli derslerde seçilebilir.

21 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"DERS SEÇİMİ VE ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları