Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİRAÇ KANDİLİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİRAÇ KANDİLİ."— Sunum transkripti:

1 MİRAÇ KANDİLİ

2 MÜBAREK MİRAC KANDİLİNİZ
KUTLU OLSUN 16 Haziran 2012 Cumartesi 26 RECEP 1433

3 سُبْحَانَ الذي اَسْراى بِعَبْدِهِ لَيْلاً مِنَ المَسْجِدِ الحَرامِ الى المَسْجِدِ الاَقْصاَ الذى باَرَكْناَ حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آياَتِناَ اِنهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ MESCİD- AKSA MESCİD-İ HARAM Kulunu, bir gece Mescid-i Haramdan, kendisine bir kısım ayetlerimizi göstermek için, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksaya götüren Allah her türlü noksanlıklardan münezzehtir. Şüphesiz O, her şeyi işitir ve görür. İsre suresi : 1

4 Peygamberimiz (s. a. v) 52 yaşına basmıştı
Peygamberimiz (s.a.v) 52 yaşına basmıştı. Peygamberliği 10 yılı aşmıştı. Verdiği çetin mücadelelere rağmen hala kavminin çoğu hakkı kabul etmemişti. Bu arada en büyük destekçisi olan zevce-i mutahharesi (Eşi) Hz. Hatice ile amcası Ebu Talib’i kaybetmişti.

5 Bütün bunların üzüntüsü içinde bir Recep ayının 27
Bütün bunların üzüntüsü içinde bir Recep ayının 27. gecesi yatsı namazını kılıp el-ayak çekildikten ve herkes uyuduktan sonra Harem-i şerifte sırtını köşeye dayamış, derin derin düşüncelere dalmıştı.

6 Bir müddet bu üzüntüler içinde kaldıktan sonra kendisinden geçip kısa bir süre uykuya dalmıştı.

7 Tam bu sırada Habibinin gönlünü almak ve kendisini teselli etmek için Allah (c.c) Cebrail’e şöyle emretti:

8 MEKKE Cennetten Burak denen biniti al ve Habibime git. Onu rıfk ile uyandır ve “ Allah-u Teala kimseye nasip etmediği şerefi sana nasip etti, seni davet ediyor” de.

9 Cebrail hemen emri yerine getirmek üzere Efendimizin yanına gitti ve mübarek göğsünü yardı ve zemzemle yıkadıktan sonra içini nur ve hikmetle doldurdu.

10 Cebrail Resul-i Ekrem’i Burak’a bindirerek yanına aldı
Cebrail Resul-i Ekrem’i Burak’a bindirerek yanına aldı. Çok heyecanlı, uzun ve önemli bu yolculuğa bir başlangıç olarak, Mescid-i Aksa’ya götürdü.

11 Resul-i Ekrem (s.a.v) burada diğer Peygamberlere imamlık yaptı, onlara namaz kıldırdı. Yolculuğun bu kısmına İSRA denir.

12 Mescidi Aksa, Kudüs Mescididir. Buna Beyti Makdis de denir
Mescidi Aksa, Kudüs Mescididir. Buna Beyti Makdis de denir. Yeryüzünde evvela Mescid-i Haram, sonra da Mescid-i Aksa bina edilmiştir. Bir çok nebinin mucizesi orada gerçekleşti. Bu yüzden etrafı mübarek kılındı.

13 Miraç, yükseğe çıkma anlamına gelen URUÇ’tan alınmıştır ki, merdiven (İlahi asansör) demektir. Bu itibarla Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v)’in ali makamlara yükselmesi demektir.

14 Buradan (Mescid-i Aksa) da gök yüzünü bir bir aşarak yedinci kata ulaştı.

15 Peygamberimize (s.a.v) yedinci kat semadan sonra cennet gösterildi.

16 Oradan da Sidret-ül Münteha’ya vardı
Oradan da Sidret-ül Münteha’ya vardı. Burası ilahi nur ile aydınlanmıştı. Her yer nur içinde ışıldıyordu. Peygamberimiz burada Cibril-i Emini heyet-i asliyesi ile gördü

17 Miraç, Allah’ın Peygamberimizin şahsında insanoğluna gösterdiği misilsiz kerem ve ikramının kıyamete kadar sönmeyecek olan kutsal kandilidir. O kandil 14 asırdan beri gözlerimize aydınlık, gönüllerimize sürur, hayatımıza anlam kazandırmıştır.

18 اَلصَّلَوةُ مِعْراَجُ الْمُؤْمِنِينَ
50 vakit namaz sevabı verilmesi bildirilen 5 vakit namazın bu gecede farz kılındığını bildiren Allah Resulü (s.a.v) : اَلصَّلَوةُ مِعْراَجُ الْمُؤْمِنِينَ Namaz Mü’minin Miracıdır.

19 BU MAKAMDA PEYGAMBERİMİZE BİZE GETİRİLMEK ÜZERE ÜÇ HEDİYE VERİLDİ :
1- Bakara suresinin sonu, 2- Ümmetinden Allah’a şirk koşmayanların cennete gireceği, 3- Beş vakit namaz.

20 1- Allah’a şirk koşmamak, yalnız O’na inanıp yalnız O’na ibadet etmek.
Bu gecede bildirilen ve İsra suresinde yer alan şu hususları ele alarak kendimizi bir test edelim : 1- Allah’a şirk koşmamak, yalnız O’na inanıp yalnız O’na ibadet etmek. 2- Ana-Babaya iyilik, hürmet ve itaat etmek. 3- Hısımlara, yoksullara, yolda kalmışlara haklarını vermek, onları yedirmek, içirmek. 4- Cimrilik yapmamak, müsrif ve savurganlık yapmamak. 5- Açlık korkusu ve geçim kaygısı ile çocuklarımızı öldürmemek.

21 6- Zinaya yaklaşmamak ve her türlü gayr-i meşru ilişkiden uzak durmak.
7- Cana kıymamak. 8- Yetimlerin malına el uzatmamak. 9- Verilen sözü, yapılan sözleşmeyi yerine getirmek. 10- Ölçerken ve tartarken eksik ölçmemek ve tartmamak, 11- Kesin olarak bilinmeyen şeylerin ardına düşmemek, 12- Kibirlenmemek ve gururlanmamak.

22 GECEYİ NASIL İHYA EDELİM ?
1- DUA EDELİM : Günahlarımızın affı ile kendimizin, ailemizin dünyevi-uhrevi haceti için dua edelim. Dünyada harp, zulüm ve afet altındaki Mü’minler için dua edelim. ALLAH’IM SEN AFFEDİCİSİN AFFETMEYİ SEVERSİN BENİ DE AFFET.

23 2- TEVBE EDELİM : قاَلاَ رَبَّناَ ظَلَمْناَ اَنْفُسَناَ وَاِنْ لَمْ تَغْفِرْلَناَ وتَرْحَمْناَ لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخاَسِرِينَ “ Rabbimiz ! Biz nefsimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize merhamet etmezsen mutlaka biz ziyana uğrayanlardan oluruz” A’raf suresi : 23

24 اِقْرَؤُا القُرأنَ فَإنَّهُ يَأْتِى يومَ القيامةِ شَفِيعاً
3- KUR’AN OKUYALIM veya OKUTALIM: اِقْرَؤُا القُرأنَ فَإنَّهُ يَأْتِى يومَ القيامةِ شَفِيعاً

25 5- ALLAH’I ÇOKCA ZİKREDELİM.
4- NAMAZ KILALIM. 5- ALLAH’I ÇOKCA ZİKREDELİM. 6- PEYGAMBERİMİZE SELAT-Ü SELAM GETİRELİM. 7- HASTALARI ZİYARET EDELİM. 8- İKRAMDA BULUNALIM. 9- TEBRİKLEŞELİM. 10- ANNE VE BABAMIZIN KANDİLLERİNİ KUTLAYALI VE ÇOCUKLARIMIZI BUNA ALIŞTIRALIM.

26 Mahmut Rauf ARCAKLIOĞLU Eskipazar İlçe Müftüsü
HAZIRLAYAN Mahmut Rauf ARCAKLIOĞLU Eskipazar İlçe Müftüsü Yusufbey Camii


"MİRAÇ KANDİLİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları