Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bu resimdeki maddeler size ne anımsatıyor ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bu resimdeki maddeler size ne anımsatıyor ?"— Sunum transkripti:

1 Bu resimdeki maddeler size ne anımsatıyor ?

2 ASİT-BAZ

3 Asitler Asitler bütün kimyasal maddelerin hem en yararlılarından hem de en tehlikelilerinden sayılır. Öte yandan bazı asitlerin öldürücü bir zehir olmasına karşılık bazıları zararsız, hatta meyve asitleri gibi tadı ve kokusu hoş maddelerdir.

4 Örneğin; sirkenin tipik bir asit olduğunun belirlenmesi.
Asit terimi “ekşi” anlamındaki Latince bir sözcükten türetilmiştir, çünkü bu bileşiklerden çoğunun tadı ekşidir. Bu yüzden eski çağlarda insanlar asitleri tadına bakarak ayırt ederlerdi. Örneğin; sirkenin tipik bir asit olduğunun belirlenmesi.

5 Kimyacılar ise tanımadıkları bir sıvının asit olup olmadığını anlamak için turnusol denen boyarmaddelerden yararlanırlar.

6 Bu boyarmaddeler, asit ve baz yapısındaki maddeleri tanıyıp ayırt etmeye yarayan birer belirteç ya da ayıraçtır.

7 Bunları biliyor musunuz ?
Karınca ya da arı gibi böceklerin ya da ısırgan otu gibi bitkilerin salgıları ağrı verici asitlerdir.

8 Bazlar Ele kayganlık hissi veren maddeleri baz olarak adlandırabiliriz. Ayrıca bazlar kimyasal özellik bakımından asitlerin karşıtıdır. Asitlerin tadı ekşiyken bazların ki ise acıdır.

9 ŞİMDİ SIRA SİZDE

10 Günlük Hayatta Asit Karıncada  Formik Asit Sirkede  Asetik Asit Üzümde  Tartarik Asit Yoğurtta  Laktik Asit ELmada  Malik Asit Çilekte  Folik Asit Limonda  Sitrik Asit Gazozda  Karbonik Asit Zeytinyağında  Oleik Asit Tereyağında  Bütirik asit Domateste  Folik Asit

11 Günlük Hayatta Baz Sabunda  Sodyum hidroksit Şampuanda  Potasyum hidroksit Deodorantta  Alüminyum hidroksit Azotlu gübrelerde  Amonyak Diş macununda  Kalsiyum karbonat

12 Bunları Biliyor musunuz ?
….Eşek arısı sokması sırasındaki salgı baziktir… ….Bal arısı sokması sırasındaki salgı asidiktir…

13 Asitlerin Özellikleri
Tatları ekşidir. Tahriş edicidirler. Sulu çözeltileri elektriği iletir. Turnusol kağıdını kırmızıya çevirirler. Ph değeri 7’den küçüktür.

14 Bazların Özellikleri Tatları acıdır. Ele kayganlık hissi verirler.
Cildi tahriş ederler. Sulu çözeltileri elektriği iletir. Turnusol kağıdını maviye çevirirler. Ph değeri 7’den büyüktür.

15 Deney Adı:Asit ve Bazların Tanınması Deneyin Amacı: Günlük yaşamımızda kullandığımız maddelerin hangilerinin asidik hangilerinin bazik özellik gösterdiğini kavratma. Malzemeler: Limon suyu,sabun, elma suyu, diş macunu,şampuan, su, gazoz

16

17 Sulu çözeltisinde H+ (Hidronyum) iyonu veren maddelere asit denir.
Asit nedir…? Sulu çözeltisinde H+ (Hidronyum) iyonu veren maddelere asit denir.

18 Sulu çözeltisinde OH- (Hidroksit) iyonu veren maddelere baz denir.
Baz nedir….? Sulu çözeltisinde OH- (Hidroksit) iyonu veren maddelere baz denir.

19 Örnekler…. 

20 Asit ve Bazların Olumsuz Etkileri
Asitler mermere zarar verirler. Bu yüzden; (Mermer tezgah üzerine limon koyduğumuzda mermeri aşındırır.)

21 Bazlar; cam ve porselenleri aşındırabilirler
Bazlar; cam ve porselenleri aşındırabilirler. Cam bardaklar ve porselen kaplar bir zaman sonra matlaşır ve aşınır. Çünkü; (Temizlik maddeleri baziktir. Cam ve porselenlerle tepkimeye girer.)

22 Ağız sağlığımız için asitli içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durmalıyız. Bu maddeleri tükettikten sonra; (Dişlerimizi fırçalayarak asitlerin dişlerimize zarar vermesini engellemeliyiz.)

23 Midemiz besinlerin sindirilmesini mide asidi ile gerçekleştirir
Midemiz besinlerin sindirilmesini mide asidi ile gerçekleştirir. Bu yüzden fazladan içeceğimiz veya yiyeceğimiz asitli yiyecekler midemizde asit derecesini yükseltir. Reflü, gastrit ve ülser gibi hastalıklara neden olur. Bu nedenle yediklerimize dikkat etmeliyiz.

24 Temizlikte kullandığımız çamaşır suyu, tuz ruhu gibi maddelerin ambalajlarının üzerinde bulunan “deri ile temasından kaçınınız”, “tahriş edicidir” ya da “aşındırıcı” gibi uyarılara dikkat etmeliyiz.

25 Bir laboratuar ortamında asit ve bazlarla çalışırken bütün güvenlik önemlerini aldığımızdan emin olmalıyız. (gözlük,önlük,çeker ocak…)

26 KAYNAKÇA

27 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ


"Bu resimdeki maddeler size ne anımsatıyor ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları