Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Www.ihsandurak.com Tarafından yayınlanmaktadır. KOÇ İLKÖĞRETİM OKULU KOÇ İLKÖĞRETİM OKULU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Www.ihsandurak.com Tarafından yayınlanmaktadır. KOÇ İLKÖĞRETİM OKULU KOÇ İLKÖĞRETİM OKULU."— Sunum transkripti:

1 www.ihsandurak.com Tarafından yayınlanmaktadır

2 KOÇ İLKÖĞRETİM OKULU KOÇ İLKÖĞRETİM OKULU

3 6. SINIF 6. SINIF FEN BİLGİSİ DERSİ GÜNLÜK DERS PLANI

4 ÜNİTE 2 CANLININ İÇ YAPISINA YOLCULUK,VÜCUDUMDA CANLININ İÇ YAPISINA YOLCULUK,VÜCUDUMDA NELER VAR? NELER VAR? ÇEVREMİZİ NASIL ALGILIYORUZ? ÇEVREMİZİ NASIL ALGILIYORUZ? Önerilen Süre:1 ders saati

5 KONU Dilimizle Nasıl Tat Alırız? Dilimizle Nasıl Tat Alırız?

6 HEDEF: Dil Yapısını ve İşleyişini Kavrayabilme

7 KAZANIMLAR: KAZANIMLAR: 59. Ağzımıza aldığımız ve tükürüğümüzde çözünen maddeyi tatlı, acı veya tuzlu olarak nitelendirmemizin tat alma duyu organı ile ilişkisini açıklar. 60. Dilin yapısını ve görevini model, levha veya şema üzerinde göstererek nasıl tat alındığını fark eder. 61. Dilin tat alma bölgelerini şekil veya şema üzerinde göstererek deneylerle açıklar.

8 Ünite Kavramları ve Sembolleri Davranış Örüntüsü Papilla Papilla

9 Öğretme – Öğrenme Yöntem ve Teknikleri Soru-Cevap, Soru-Cevap, Buluş, Buluş, Araştırma, Araştırma, Gösteri, Gösteri, İnceleme, İnceleme, Deney Deney

10 Kullanılan Eğitim Teknolojileri- Araç, Gereçler ve Kaynakça *Öğretmen*Öğrenci Ders Kitabı, Ders Kitabı, Acı biber, Acı biber, Tatlı (şekerli su ), Tatlı (şekerli su ), Tuzlu su, Tuzlu su, Limon, Limon, Dilin yapı şeması, Dilin yapı şeması, VCD VCD

11 Öğretme- Öğrenme Etkinlikleri Dikkati Çekme Dikkati Çekme Bir kaç öğrenci çağrılarak dillerinin üzeri bir peçete ile silinir ve dillerinin üzerine onlar göstermeden birer kesme şeker konularak tatlarını söylemeleri istenir.Daha sonra yemeleri söylenir. Bir kaç öğrenci çağrılarak dillerinin üzeri bir peçete ile silinir ve dillerinin üzerine onlar göstermeden birer kesme şeker konularak tatlarını söylemeleri istenir.Daha sonra yemeleri söylenir.

12 Güdüleme Güdüleme Yediğimiz ve içtiğimiz maddelerin tatlarını algılayabilmemiz için bu maddelerin dil ve damağın ıslak yüzeyinde çözünmesi gerekir, bunuda tükürüğümüz sayesinde dilimiz gerçekleştirir. Yediğimiz ve içtiğimiz maddelerin tatlarını algılayabilmemiz için bu maddelerin dil ve damağın ıslak yüzeyinde çözünmesi gerekir, bunuda tükürüğümüz sayesinde dilimiz gerçekleştirir. Bu dersimizde dilimizin bu olayı nasıl gerçekleştirdiğini öğreneceğiz. Bu dersimizde dilimizin bu olayı nasıl gerçekleştirdiğini öğreneceğiz.

13 Derse Geçiş Bireysel Öğrenme Etkinlikleri (Ödev, deney, problem çözme vb.) Grupla Öğrenme Etkinlikleri (Proje, gezi, gözlem vb.)

14 Sözel-Dilsel Sözel-Dilsel Dilin nasıl tat aldığının ve dilin tat alma bölgelerinin açıklanması. Dilin nasıl tat aldığının ve dilin tat alma bölgelerinin açıklanması.

15 Doğacı Çevrenizdeki canlıların dil yapılarına dikkat etiniz mi ? Çevrenizdeki canlıların dil yapılarına dikkat etiniz mi ? Bir timsahın dilinin dışarı çıkmadığını biliyor musunuz? Bir timsahın dilinin dışarı çıkmadığını biliyor musunuz?

16 Sosyal-Kişiler Arası Nezle olup burnunuz tıkandığında yediklerinizin tadını neden alamazsınız? Nezle olup burnunuz tıkandığında yediklerinizin tadını neden alamazsınız?

17 Mantıksal-Matematiksel Mantıksal-Matematiksel Bir yemeği görüntü itibariyle çok güzel olduğunu söyleyebiliriz. Bir yemeği görüntü itibariyle çok güzel olduğunu söyleyebiliriz. Fakat tattığımızda ise onun tuzsuz veya ekşimiş, bozulmuş olduğunu anlayabiliriz ve beğenmeyiz. Fakat tattığımızda ise onun tuzsuz veya ekşimiş, bozulmuş olduğunu anlayabiliriz ve beğenmeyiz.

18 İçsel-Bireysel İçsel-Bireysel Çok sıcak bir şey içtiğimizde dilimiz zarar görür ve bir süre o bölge ile tat algılayamayız. Çok sıcak bir şey içtiğimizde dilimiz zarar görür ve bir süre o bölge ile tat algılayamayız.

19 Görsel-Uzaysal Görsel-Uzaysal Dilin yapısının ve şeklinin model,levha ve VCD ile gösterilmesi. Dilin yapısının ve şeklinin model,levha ve VCD ile gösterilmesi.

20 Müziksel-Ritmiksel Müziksel-Ritmiksel Dilinizi kullanmadan şarkı söyleyebilir misiniz ? Dilinizi kullanmadan şarkı söyleyebilir misiniz ? Bu mümkün değildir! Bu mümkün değildir!  Bir öğrencinin şarkı söylemesi bu sırada dilinin hareketlerinin gözlenmesi.

21 Bedensel-Kinetiksel Bedensel-Kinetiksel Farklı tatlarda yiyecekleri tatlarına bakarak tanıyabilir miyiz? Farklı tatlarda yiyecekleri tatlarına bakarak tanıyabilir miyiz?

22 DİL: Dilin yapısı ve tat alma bölgeleri şekil üzerinde gösterilecek. Dil, tat alma duyu organımız olup, besinleri sindirmemizde ve konuşmamızda yardımcı olur. Tükürükte çözünen maddeler dil üzerindeki tat alma tomurcukları içinde bulunan tat alma hücreleri “papilla” tarafından algılanarak, sinirler yoluyla tatlar beyindeki tat alma merkezine iletilir.böylece maddelerin tatlarını algılarız. Dilin her bölgesi aynı tatları almaz. Dilin uç kısmı “tatlı”,ön yan kısımları “tuzlu”, arka yan kısımları “ekşi” ve arka kısımları “acı” tatlara duyarlıdır.

23 Dilin Yapısı Tat alma bölgeleri Tat alma bölgeleri Acı Ekşi Tuzlu Tatlı

24 Koku ve tat alma birbiriyle yakından ilgilidir.Çiğnemeyle tat alınırken aynı anda besinlerin kokusu da burunla algılanır.Koku tat duyuları, beyinde birbiriyle bağlantılı sinirler tarafından yorumlanır. Konuşmamızda da görevli olan dilimizin sağlığı için dilimizin temizliğine dikkat etmeliyiz. Fazla sıcak ve fazla soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıyız. Çünkü dilimiz sindirim sistemine gönderilen maddeler için ön ayıraçtır.

25 Ölçme ve Değerlendirme Dilin tat alma bölgeleri nelerdir? Dilin tat alma bölgeleri nelerdir? Tat alma ile koku alma arasında nasıl bir bağlantı vardır? Tat alma ile koku alma arasında nasıl bir bağlantı vardır? Dil sağlığımızı korumak için nelere dikkat etmeliyiz ? Dil sağlığımızı korumak için nelere dikkat etmeliyiz ?

26 Dersin Diğer Derslerle İlişkisi Türkçe dersinde sağlıklı yaşam konuları okutulup anlatılabilir. Türkçe dersinde sağlıklı yaşam konuları okutulup anlatılabilir.

27 Planın Uygulanmasına İlişkin Açıklamalar Konu önerilen 1 ders saatinde işlenip ve değerlendirme etkinlikleri ile pekiştirilecektir. Konu önerilen 1 ders saatinde işlenip ve değerlendirme etkinlikleri ile pekiştirilecektir.


"Www.ihsandurak.com Tarafından yayınlanmaktadır. KOÇ İLKÖĞRETİM OKULU KOÇ İLKÖĞRETİM OKULU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları