Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Güvenlık yazılımları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Güvenlık yazılımları."— Sunum transkripti:

1 Güvenlık yazılımları

2 Vırüs Nedır? Bilgisayar virüsü kullanıcının izni yada bilgisi dahilinde olmadan bilgisayarın çalışma şeklini değiştiren ve kendisini diğer dosyaları içerisinde gizlemeye çalışan bir çeşit bilgisayar programıdır. Terim olarak malware(kötücül yazılım) olarak ifade edilir. Bilgisayar virüsü kendini bulaştığı sistemde çoğaltır ve çalıştırır. Biyolojik virüslere benzerliğinden dolayı bu ismi almıştır.

3 Vırüs çeşıtlerı

4 1-)Dosya Virüsleri: Kendini yürütülebilir dosyalara, sürücü yada sıkıştırılmış dosyalara yerleştiren ve bulaştığı program çalıştırıldığında etkinleşen kod parçalarıdır.Etkinleştikten sonra virüs kendisini diğer program dosyalarına bulaşarak yayılabilir ve programlandığı şekilde faaliyet gösterebilir. 2-)Önyükleme Sektörü Virüsleri: Önyükleme sektörü sabit diske ait tüm bilgilerin saklandığı ve bir program vasıtası ile işletim sisteminin başlatılmasını sağlayan yerdir. Virüs, her açılışta hafızaya yüklenmeyi garantilemek amacıyla kodlarını önyükleme sektörüne yerleştirir.Ancak günümüzde artık yaygın değildir.Çünkü işletim sistemleri önyükleme sektörünü koruma altına almıştır.

5 3-)Makro Virüsleri: Makro virüsler, makrolar içeren çeşitli program ya da uygulamalarca yaratılmış dosyalara bulaşan virüslerdir. Microsoft Office programınca üretilen Word belgeleri, Excel çizelgeleri ,PowerPoint sunumları, Access veritabanları gibi uygulamalarınca yaratılmış dosyalar etkilenen dosya tipleri arasındadır. Makro virüsler işletim sisteminin değil ait olduğu uygulamanın dilinde yazıldığından platform bağımsızdırlar ve uygulamayı çalıştırabilen tüm işletim sistemleri (Windows, Mac vb.) arasında da yayılabilirler. 4-Ağ Virüsleri: Ağ virüsleri, yerel ağlarda ve hatta İnternet üzerinde hızla yayılmak konusunda çok beceriklidirler. Genelde paylaşılan kaynaklar, paylaşılan sürücüler ya da klasörler üzerinden yayılırlar. Bir kez yeni bir sisteme bulaştıklarında, ağ üzerindeki potansiyel hedefleri araştırarak saldırıya açık sistemleri belirlemeye çalışırlar.

6 5-) Sentineller: Sentineller oldukça gelişkin virüs tipi olup, yaratıcısına bulaştığı bilgisayarları uzaktan kullanma yetkisi verir. Sentineller bot, zombi ya da köle adı verilen bilgisayarların oluşturduğu ve Hizmeti engelleme saldırısı gibi kötü niyetli amaçlarda kullanılacak geniş ağlar yaratmada kullanılırlar.Hizmeti engelleme ddos attack olarakta bilirnir. 6-) Dos Virüsleri: Dos virüsleri bilgisayara donanımsal zarar veren tek virüslerdir. Uzantısı .bat biçiminde ve küçük boyutlu olan bu virüsler genellikle açıldığı anda işleme koyulurlar.

7 7-) Truva Atları(Trojan): Truva atları ilgi çekici görünen ama aslında aldatmaya yönelik zararlı dosyalardır. Sistemde var olan dosyalara kod eklemektense ekran koruyucu yüklemek, epostalarda resim göstermek gibi masum görünürler. Ancak, aslında arka planda dosya silmek gibi zararlı etkinlikler gerçekleştirmektedirler. Truva atları bilgisayar korsanlarının bilgisayarınızdaki kişisel ve gizli bilgilerinize ulaşmalarına imkân tanıyan gizli kapılar da yaratırlar.

8 8-) Worm(Solucan): Bilgisayar solucanları çoğalan, bağımsız şekilde çalışabilen ve ağ bağlantıları üzerinde hareket edebilen programlardır. Solucanlar kendi başlarına bağımsız şekilde çalışabilir ve bir taşıyıcı dosyaya ihtiyaç duymadan ağ bağlantıları üzerinde yayılabilirler. Solucanların yarattığı güvenlik tehditleri bir virüsünkine eşittir. Solucanlar sisteminizdeki gerekli dosyaları tahrip etmek, makinenizi büyük ölçüde yavaşlatmak ve bazı gerekli programların çökmesine neden olmak gibi bütün olası zararları yaratabilme yeteneğindedirler.

9 9-) Spyware(Casus Yazılımlar): Casus yazılımlar, reklam destekli yazılımları nitelemekte kullanılan diğer bir terimdir. Piyasadaki birçok büyük media şirketi yazarlara reklam bannerlarını yazılımlarına yerleştirmelerini önerir ve reklam bannerlerı sayesinde satılan her ürün için belirli bir oranda komisyon vermeyi vaat eder. Bu bannerları üreten reklam şirketleri, ek olarak internet bağlantınızı sürekli kullanarak internet kullanımınıza ait istatistiki bilgileri sizin bilginiz dahilinde olmadan reklam verenlere gönderen bazı izleme programlarını sisteminize yüklerler.

10 BİLGİSAYARDA VİRÜS OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

11 Program yüklemeleri normalden daha fazla zaman alır.
Disk alanları hızla azalır. Kullanılabilir ram sürekli azalır. Programların normal çalışmaları bozulur. Program içinde daha önceden olmayan hatalarla karşılaşılır. Sistem dosyaları kaybolur. Sistem çökmesine bile sebep olabilir. Nasıl oluştuğu bilinmeyen dosya ve dizinler belirir. Dosyalara ait bilgiler değişir. (ad,uzantı,tarih gibi).

12 Vırüslerden korunma yolları

13 Başkalarının flash diskini kullanırken çok dikkatli olun
Başkalarının flash diskini kullanırken çok dikkatli olun. Çünkü bu tarz veri depolama birimleri virüs bulaştırmanın en basit yoludur. Antivirüs programı kullanın. Anti virüs programını güncel tutun, sürekli güncelleyin. Tanımadığınız kişiler tarafından size gönderilen ve ek dosyası bulunan e- mailleri okumayın. Ancak illaki okumanız gerekiyorsa ilk önce mutlaka virüs testinden geçirin.

14 İnternet'ten download indireceğiniz her dosyaya virüs testi uygulayın.
İşletim sisteminizi sürekli güncel tutun. Güvenlik duvarı (firewall) yükleyerek virüs riskini azaltabilirsiniz. Güvenmediğiniz sitelerden indirme yapmayın. Güvenmediğiniz sitelere girmeyin.

15 Antıvırüs kurulumu

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28 Kullanıcı bilinçli olmadıktan sonra bilgisayarı kale gibi korusanızda anlamı olmaz… Dinlediğiniz için teşekkür ederim.Aklınıza takılan sorularınız varsa buyrun  Yonuz Türker Gölhisar M.Y.O Bilgisayar Programcılığı 1/B


"Güvenlık yazılımları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları