Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler"— Sunum transkripti:

1 Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler
2. EGITIM Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler

2 Ohm Kanunu Akım Nedir ? Elektrik devresinde elektronların + yüklü oyuklar üzerinden hareket etmesine akım denir. Gerilim Nedir ? İki kutup arasındaki potansiyel farka voltaj ( gerilim ) denir. Direnç Nedir ? Elektrik akımına karşı gösterilen zorluğa direnç denir.

3 Ohm Kanunu Elektriği şekildeki su tankında çeşmeden kontrol edilerek akan suya benzetebiliriz.Su tankı içerisindeki su seviyesi ne kadar yüksek olursa aynı oranda basınçta o kadar fazla olur.Buradaki su basıncı voltaj yani elektriğin gerilimidir.Suyun akış seviyesini ayarlayan çeşme ise elektrikte direnç olarak nitelendirebiliriz.Çeşmeyi açıp kapatmamızla çeşmeden geçeçek su ise elektrikte akımdır.

4 Elektrik akımına zorluk gösteren elemana direnç denir.
Dirençler Elektrik akımına zorluk gösteren elemana direnç denir.

5 LDR (Light Dependet Resistors)
Üzerine düşen ışık şiddeti ile ters orantılı olarak direnci değişen devre elemanına LDR denir.

6 NTC - PTC NTC : Isıya bağlı olarak direnci ters oranda değişen devre elemanıdır. PTC : Isıya bağlı olarak direnci doğru oranda değişen devre elemanıdır

7 Potansiyometre Trimpot
Potansiyometre : Manuel olarak el ile direnci değiştirilebilen devre elemanıdır. Trimpot : Potansiyometre ile aynı mantıkta çalışır.Tornavida ile ayarlanır.

8 Direnç Bağlantıları Dirençler 2 farklı şekilde bağlanır.
a ) Seri Bağlantı b ) Paralel Bağlantı

9 Diyotlar Diyotlar akımı tek yönde ileten devre elemanlarıdır. Anot + ve Katot – olmak üzere 2 ucu vardır.P ve N birleşim yüzeylerinden oluşmuşlardır.

10 Transistörler Transistörler NPN ve PNP olmak üzere iki şekilde üretilmişlerdir.NPN transistörler NPN birleşim yüzeylerinden oluşturulmuştur.Beyz akımı ile kollektör akımı kontrol edilir.

11 LED’ler LED ( Ligh Emitting Diode ) ışık yayan diyotlar yapı itibari ile elektrik enerjisini ışığa çeviren kimyasal maddelerden oluşurlar.Üzerlerinden akım geçtiğinde iletime geçerek ışık yayarlar ve tek yönlü akım iletirler.


"Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları