Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI"— Sunum transkripti:

1 BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI

2 ENFEKSİYON: BİR HASTALIK ETKENİNİNVÜCUDA GİRİP ÜREMESİDİR.

3 HASTALIK:Organizmanın doku ve hücrelerindeki yapısal ve fonksiyonel değişiklik meydana gelmesidir.

4 HASTALIK ETKENİ:Vücuda çeşitli yollarla bulaşarak hastalık meydana getiren mikroorganizmalardır. *Bakteriler *Virüsler *Mantarlar *Parazitler

5 BUNLAR; Mide bağırsak yolu Derideki çatlak ve yaralar
Kan yolu ile bulaşır.

6 KULUÇKA SÜRESİ: Hastalık etkeninin vücuda girişiyle hastalık belirtilerinin ortaya çıkışına kadar geçen süredir.

7 Grip: 1 -7 gün Kızamık: 1-3 hafta Sarılık: 10 gün-2 ay Suçiçeği: 1-3 hafta

8 ENDEMİ:Bazı hastalıklar belirli toplumlarda devamlı bilinen oranlarda görülür.Buna endemi denir Ör:sarılık, tifo,guatr

9 EPİDEMİ:Bir hastalık beklenenden çok kısa sürede ,çok fazla sayıda görülüyorsa buna epidemi denir Ör:Tifo, kolera

10 PANDEMİ:Hastalık kıtalar, ülkeler arasına yayılıyorsa bu pandemidir
PANDEMİ:Hastalık kıtalar, ülkeler arasına yayılıyorsa bu pandemidir Ör:Kuş gribi

11 ENFEKSİYON ZİNCİRİ

12

13 BULAŞMA YOLLARI 1-Doğrudan bulaşma yolu 2-Dolaylı bulaşma yolu

14 1-Doğrudan bulaşma yolları. Direkt temas(kuduz,uyuz,tetanos)
1-Doğrudan bulaşma yolları *Direkt temas(kuduz,uyuz,tetanos) *Cinsel temas(Frengi,bel soğukluğu) *Damlacık enfeksiyonu (grip,kızamık,kabakulak) *Kan yolu(Sarılık,AIDS) *Plesenta yolu(kızamıkçık)

15

16 2-DOLAYLI BULAŞMA YOLLARI:. Eşyalar(kolera,kızamık). Vektör(veba)
2-DOLAYLI BULAŞMA YOLLARI: *Eşyalar(kolera,kızamık) *Vektör(veba) *Hava ve su yolu (kızamık,tifo)

17 BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI

18 KAYNAĞA YÖNELİK ÖNLEMLER
KAYNAĞA YÖNELİK ÖNLEMLER *Başıboş gezen hayvanların zararsız hale getirilmesi aşılanmaları *Erken teşhis ve tecrit( verem)

19 2-BULAŞMA YOLUNA YÖNELİK ÖNLEMLER. Direk temasın kesilmesi
2-BULAŞMA YOLUNA YÖNELİK ÖNLEMLER *Direk temasın kesilmesi *Hasta kişiyle cinsel ilişkinin kesilmesi *Korunmalı ilişki *Alınan kanların güvenilir olması *Hasta eşyalarının ortak kullanılmaması *El ve tırnak temizliği *İçme ve kullanma sularının temizlenmesi *Çöplerin ve atıkların kontrolü

20 3-SAĞLAM KİŞİYE YÖNELİK ÖNLEMLER:. Bağışıklama. İlaçla koruma
3-SAĞLAM KİŞİYE YÖNELİK ÖNLEMLER: *Bağışıklama *İlaçla koruma *Erken tanı *Beslenme *Aile planlaması *Kişisel temizlik *Sağlık eğitimi

21 Aile planlaması Erken tanı bağışıklama beslenme Kişisel temizlik İlaç kullanımı

22 ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN BAZI BULAŞICI HASTALIKLAR

23 Kızamık Kızamık, kış sonu ve ilkbahar döneminde görülen, ateş ve döküntü ile seyreden, bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamığın başlangıcında birkaç gün süren bir ateş döneminden sonra öksürük, burun akıntısı ve gözlerde kızarıklık belirtileri gelişir. Döküntü yüzde ve boyunda başlar, sonra aşağıya doğru gövdeye, kollara, bacaklara ve ayaklara yayılır. Beş gün kadar süren döküntü, yayıldığı sırayla kaybolur.

24

25 SU ÇİÇEĞİ Su çiçeği kaşıntılı deri döküntüleriyle beliren çok bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuk kendini fazla hasta hissetmese de vücudunu saran döküntüler çok kaşıntı  verir.

26 BOĞMACA Boğmaca, her yaşta duyarlı bireyleri etkileyen, hızlı seyirli, bulaşıcı solunum yolları enfeksiyonudur. Özellikle çocuklarda ağır seyreder. Hastalık etkeni Bordetella pertussis olarak adlandırılmıştır. Boğmaca belirli bir coğrafi dağılım göstermez ve mevsimsel olarak daha çok sonbahar aylarında görülmekle beraber yıl her mevsiminde görülebilir

27 DİFTERİ Günümüzde seyrek rastlanmasına karşın hastalanan her on kişiden birinin ölümüne sebep olan ciddi bir hastalıktır.Tanısı oldukça güçtür.Genellikle her yıl küçük bölgesel sagınları görülür.Ağız, burun, boğaz salgılarıyla direkt temas ile, solunum yoluyla veya ender olarak mikropla yeni kirlenmiş maddelerin (oyuncak vs.) ağıza götürülmesiyle bulaşır.Kuluçka süresi 2-5 gündür.En sık 2-5 yaşlarında görülür.

28 ÇOCUK FELCİ Bulaşıcılığı oldukça yüksek olan, polio virüsü denilen mikropla bulaşan bir hastalıktır.Kuluçka süresi gündür.1-4 yaşlarında (% 30 ikinci yaşta) daha sık görülür.Mikrobun kaynağı hasta insanların dışkısı ve boğaz salgılarıdır.Dışkı ile kirlenmiş su ve besinlerin yenip içilmesi veya kalabalık yerlerde havaya yayılan mikropların solunması ile bulaşmaktadır.

29 ZATÜRRE Zatürre ( tıbbi adıyla pnömoni ) virüs, bakteri gibi etkenlerin yol açtığı, akciğer dokusunun tek veya iki taraflı enfeksiyonudur. Enfeksiyon, genellikle basit bir soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlar ve ilerler.

30 HEPATİT HEPATİT NEDİR ? Karaciğerde meydana gelen iltihabı reaksiyon tıp bilimimde hepatitis olarak tanımlanır. Türkiye de yaygın olarak hepatit olarak tanımlanır. Ancak ülkemizde de hepatit denilince yaygın olarak hepatit B kavramı anlaşılır. Ancak hepatitin tek sebebi virüsler ve hepatit B değildir. Hepatite virüsler(hepatit B ,hepatit C ...), bakteriler, çeşitli ilaçlar, uzun süreli alkol kullanımı ve çeşitli endüstriyel maddelere maruz kalmak yol açabilir

31 VEREM Verem [Tüberküloz —TB], soluduğumuz hava ile akciğerlere giren verem bakterisinin (mikrobunun) yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır.

32 KUDUZ Kuduz; hasta hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri yada mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı sonucu ölümle biten bir virus hastalığıdır.

33 SITMA Sıtma parazitlerin neden olduğu tropikal ve subtropikal birçok bölgede görülen yaygın ve yaşamı tehdit eden bir hastalıktır.

34 Kaynaklar VE MUHTELİF SAĞLIK SİTELERİ


"BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları