Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

A) İlk damlalardan sonra yağmur birden coştu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "A) İlk damlalardan sonra yağmur birden coştu"— Sunum transkripti:

1 SORU.1)Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerde hangisi gerçek anlamında kullanılmıştır?
A) İlk damlalardan sonra yağmur birden coştu. B) Bu söze, gençlerden biri ince bir karşılık verdi. C) Serindi, ama tatlı bir ilk yaz akşamıydı. d) Havalar ısınınca ağaçların tomurcukları Datladı. E) Gölün kıyılarını yapraksız, bodur ağaçlar kuşatmıştı.

2 SORU.2)Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerden hangisi gerçek anlamında kullanılmıştır? a) Ayağında burnu aşınmış eski bir kundura vardı b) Dikiş makinesinin kolunu koparacakmış gibi koparıyordu. c) Çok uzaklardan atıldığı belli iki el silah sesi duyuldu d) İri hantal gövdesini zorlukla sürüklüyor gibiydi. e) Ninem yorganımıza kırmızı basmalı çiçekli, basma bir yüz geçirdi.

3 SORU.3)Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamıyla kullanılmıştır? a) Gelecek hafta bugün yine buluşalım dedi. b) Az sonra beyaz bir at üzerinde gelin göründü. c) Çocuğu uyutmak için odaya götürdü. d) Bu boş sözleri dinlemekten bıkmıştı. e) Akrabalarını görmek, onlarla konuşmak istiyordu.

4 SORU. 4) I. Onun bu pişkinliğine anlam veremedik. II
SORU.4) I. Onun bu pişkinliğine anlam veremedik. II. Çoğunluk sağlanamadığı için toplantı ertelendi. III.Cesaretinin kırılmasına sen sebep oldun. IV.Çevre temizliğine önem vermek gerekir Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde altı çizili sözcükler gerçek anlamı dışında kullanılmıştır? a) I ve II    b) I ve III     c) II ve III     d) II ve IV     e) III ve IV

5 SORU.5)Anlam genişlemesi yoluyla somut anlamlı bir ad, bir de soyut anlam kazanabilir.Örneğin, soyut anlamıyla "geçilen yer" demek olan "yol" kelimesi "yöntem" anlamına gelerek soyut bir anlamda kazanmıştır. Böyle bir anlam değişmesini örneklendiren kelime aşağıdakilerden hangisinde kullanılmıştır? a) Ağaçlar ilk yazda bir gelin donanırlar b) Bu gördüğün bulutlar yağmur yüklü bulutlardır c) Bu dağlar geçit vermez sarp dağlardır. d) Bunu yapmaya yürek ister, bu her babayiğidin harcı değil. e) Yapının güzel bir görünümü vardı; taş, dantel gibi işlenmişti.

6 SORU.6) "Aile" kelimesinin aşağıdaki açıklamalarından hangisi birlikte verilen örnek cümleye uygun değildir? a) Erkeğin karısı ve çocukları : Ev tutunca ailemi de getireceğim b) Birlikte çalışan kimselerin tümü : Milli Eğitim ailesinin çalışkan bir üyesiydi. c) Aynı soydan gelen kimseler zinciri : Damadımız İzmirli eski bir ailenin çocuğudur d) Kişinin anne babası : Ailem kampa girmeme izin vermiyor. e) Anne, baba ve çocuklardan oluşan topluluk : Ailesi ölünce bir daha evlenmedi

7 SORU.7)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "durmak" sözcüğü "varolmak" anlamında kullanılmıştır? a) Bunca sorun dururken, gereksiz işlerle uğraşıyordu b) Konuşurken sık sık duruyor, notlarına bakıyordu c) Senin ayakta durduğunu uzun süre fark etmedim. d) Bu konu üzerinde neden bu kadar durduğunu anlamadım e) Otobüs durunca eşyalarımızı alıp indik.

8 SORU.8) "Kimi zaman herhangi bir dilde, yabancı dilden alınmış bir kavrama tıpatıp karşılık bulmak zor olur." Bu cümlede "tıpatıp" sözcüğünün anlamına en yakın kullanım aşağıdakilerin hangisinde vardır? a) Bütçemize uygun kiralık bir ev arıyoruz. b) Siz de odanızı istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz c) Bu soruna en kısa sürede kesin bir çözüm bulunmalı d) Çocukların hepsine birer takım elbise aldı. e) Babamın ayakkabısı bana tam geldi.

9 SORU. 9) I. Kendini daha fazla yorma, sonra hastalanırsın. II
SORU.9)  I. Kendini daha fazla yorma, sonra hastalanırsın. II. Yağmur başlamadan sen git, ben sonra gelirim. III. Sağdaki çiçekçiden sonra ilk sapağa sapacaksın. IV. Kurumumuzda imza yetkisi başkandan sonra Genel Sekreterindir. V. Bu işi sonra seninle birlikte yaparız. Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangisinde "sonra" sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır? A) I ve II     B) II ve V     C) III ve IV     D) III ve V     E) IV ve V

10 SORU.10)Aşağıdakilerin hangisinde "fazla" sözcüğü cümleye "gereğinden fazla" anlamı katmaktadır? A) Tatilde fazla paraya ihtiyacın olacak. B) Bu iş için fazla eleman ihtiyacımız yoktur? C) Bu konuda fazla titizlik gösteriyorsun. D) Başarmak için fazla çaba gösterdi. E) Bu çiçekler fazla su istiyor.

11 SORU. 11) "Tabak tabak yemek yedi; ama yine de doymadı
SORU.11) "Tabak tabak yemek yedi; ama yine de doymadı." Yukarıdaki cümleye altı çizili sözün kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Çocuklar onar onar saymayı öğrendiler. B) Bahçede tatlı tatlı sohbet ediyorlardı. C) Koşa koşa istasyona geldik. D) Kırlara gidip kucak kucak çiçek topladık. E) O yöreyi adım adım dolaştık.

12 SORU. 12) Aşağıdakilerin hangisinde "şaşırma" anlamı vardır
SORU.12) Aşağıdakilerin hangisinde "şaşırma" anlamı vardır? A) Bu işi çok geciktirmeden yapar mısınız? B) Biraz sonra bir batağın içine dalmayayım mı? C) Caddeyi dolduran kalabalıktan geçmek kolay mı? D) Yeşilden daha tatlı renk mi olur? E) Herkes gibi siz de mi o adamı bekliyorsunuz?

13 SORU.13)Aşağıdakilerden hangisinde merak kelimesi ötekilerden farklı anlamda kullanılmıştır? A) Onun bu resim yapma merakı nereden geldi bilmiyorum. B) Onun bu acayip hareketleri benim de merakımı uyandırdı. C) Şimdi de bir pul biriktirme merakı başladı D) Onun bu şapka giyme merakı, çoğu kez alay konusu oluyor. E) Polis romanlarına karşı ondaki bu merak yeni sayılmaz.

14 SORU.14)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kullanılan deyim açıklaması ile birlikte verilmiştir? A) Çok yaramazdı canına ok tıkadılar. B) Alnımın akıyla bu işin de üstesinden geleceğim C) Taşkınlık yaparak bizi çileden çıkardı. D) Yaptığı kötülüklerin karşılığını gördü, ettiğini buldu. E) Bir hiç uğruna kendini ateşe attı.

15 SORU.15)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecazlı bir anlatıma örnek yoktur? A) Kim yazarlarımız nesiller arası köprü oluşturmuştur B) Sen onlardan iki gömlek daha üstünsün. C) Her zamanki gibi yüksek tercih yapmış. D) Ünü ölümünden sonra daha da genişlemişti. E) Gelecek yıl İstanbul'a gitmeyi düşünüyor.

16 SORU. 6)Gövde, sözcük köklerine ilk yapım ekinin gelmesiyle oluşur
SORU.6)Gövde, sözcük köklerine ilk yapım ekinin gelmesiyle oluşur. Bu cümlede hangi sözcük terim değildir? A) Gövde     B)Sözcük     C) Köklerine      D) İlk     E) Yapım eki

17 SORU.17) "Bakmak" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı anlamda kullanılmıştır? A) Çocuğu size emanet ediyorum, iyi bakın,dedi. B) Bahçedeki şu .içeklere bir bakın. C) Soruya dikkatlice baktı; cevap veremedi. D) Fotoğraflara bakınca eski güleri düşündü. E) Bakmak ile görmek arasında büyük fark vardır.

18 SORU. 18)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad aktarması yoktur
SORU.18)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad aktarması yoktur? A) Avrupa, bize başka bir gözle bakıyor. B) Okul şehrin en işlek caddesindeydi. C) Kasaba derin bir uykudaydı. D) Semaver on dakikaya kadar kaynar herhalde. E) Doymayınca iki tabak daha yedi.

19 SORU. 19)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylama yapılmıştır
SORU.19)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylama yapılmıştır? A) Korkmaya gerek yok acı patlıcanı kırağı çalmaz. B) Zavallı adam toprağa verilirken başında birkaç kişi varmış. C) Aslanlarımız halterde dünya şampiyonu oldu. D) Yedi tepeli şehir her yönden kirlilik yaşıyor. E) Taş plaktan romantik ezgiler dinliyordu..

20 SORU.20)Aşağıdaki dizelerin hangisinde insana özgü bir nitelik insan dışı bir varlığa aktarılmıştır? A) Kayaların kurnasında şarkı söyler bazen rüzgar. B) Gördüm deniz dedikleri bin başlı ejderi. C) Birçok seneler geçti dönen yok seferinden. D) Ellerin neden soğuk, saçların neden dağınık. E) Uçan kuşları düşün, geçen kervanları an.

21 SORU.21)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanılmıştır? A) Kapılar beşte kapatılacaktır. B) Nihayet sağlığı giderek düzeliyor. C) İstanbul'a gidip bir iş tutmak istiyordu. D) Milletçe çok zor günler yaşadık. E) Sarı saçlı, kahverengi gözlü,uzun boyluydu.

22 SORU. 22) "Cins isim tekil bile olsa kimi kez çoğul anlamı verir
SORU.22) "Cins isim tekil bile olsa kimi kez çoğul anlamı verir." Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala uygun kullanım vardır? A) İnsan ne ederse kendine eder. B) Ağaç ne kadar uzarsa göğe ermez. C) Bir pire için yorgan yakılmaz. D) Deli ile çıkma yola, başına getirir bela. E) Dereden geçerken at değiştirilmez.

23 SORU.23)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -e hal eki almış bir sözcük vardır? A) İhtiyar "Rastgele çocuklar" diye bağırdı. B) Deli diye diye çocuğu deli ettiniz. C) Vapur üçü yirmi geçe hareket edecekti. D) İşçiler gece gündüz demeden çalıştılar. E) Çocuklar biraz önce yukarıya çıktılar.

24 SORU. 24)Aşağıdakilerin hangisinde birden fazla zamir kullanılmıştır
SORU.24)Aşağıdakilerin hangisinde birden fazla zamir kullanılmıştır? A) Sakın bu sırrı başkalarına söyleme. B) Bahar herkeste başka duygular uyandırır. C) Onun sonunun böyle olacağı belliydi. D) Kitapların hepsi düzgünce yerleştirilmişti. E) Nerede bir çocuk görsem onu hatırlarım.

25 SORU.25)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir isim tamlaması kullanılmıştır? A) Koklamak isterim yağmurun kokusunu B) Dinlerim adalardan rüzgarın şarkısını C) Her şarkının içinde bir sevda gelip gider. D) Akşamın kızıllığı bir tül gibi sarıyor şehri. E) Bir kır çiçeğinin güzelliği sevdirdi bana bunları.

26 SORU.26) "Çadırımın üstüne yağmur yağıyor, Saros Körfezinden rüzgar esiyordu Ve ben, bir roman kahramanı, Ot yatağın içinde İkinci dünya harbinde." Yukarıdaki dizelerde kaç isim tamlaması vardır. A) 2       B) 3       C) 4       D) 5       E) 6

27 SORU.27) "İsim tamlamalarında zamirler tamlayan ve tamlanan görevinde bulunabilir." Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlananı zamir olan bir isim tamlaması yoktur? A) Kişioğlu yaşamında isteklerinden kaçını elde edebiliyor sanıyorsunuz. B) Başarısızlıkların bir çoğu deneyimlerden yararlanmamanın sonucudur. C) Yapıtlarınızın en güzelini nerede yaptınız? D) Bugünkü konuşmacılardan kimi daha çok beğendiniz? E) Sınava katılanlardan yalnızca bir kaçı başarılı olabildi?

28 SORU.28)Aşağıdakilerin hangisinde Anonim Halk edebiyatı nazım biçimleri bir arada verilmiştir? A) Türkü, mani, bilmece, semai B) Koşma, semai, varsağı, destan C) Mani, ninni, tekerleme, türkü D) Kıt'a, destan, koçaklama, güzelleme E) Sone, kaside, türkü, koşma

29 SORU. 29)Aşağıdakilerden hangisinin nazım birimi farklıdır. A) Rubai
SORU.29)Aşağıdakilerden hangisinin nazım birimi farklıdır? A) Rubai       B) Murabba       C) Tuyuğ       D) Şarkı       E) Kıt'a

30 SORU.30)Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisinde ses türemesi söz konusudur? A) Minicik elleriyle dokundu annesine. B) Deyimler genellikle mecaz anlamlıdır C) Liseli gençler ömrünün baharını yaşamaktadır. D) Geçmişi hatırlar, sonra da dalardı. E) Bebekler tatlı gülücük ile annelerini mutlu ederler.

31 SORU.31) " Türkçe'de yapım ve çekim ekleri sözcüğün son hecesine göre uyuma girer" Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcük aldığı ek bakımından büyük ünlü uyumuna uymamaktadır? A) Yarınki toplantıya sen de katılacak mısın? B) Geceleyin oturup bütün işleri bitirdim. C) Gelirken seninle ilgili de bir şeyler düşündüm. D) İyi konuşuyorsun ama bu birinci gelmene yeterli değil. E) Acımtırak bir meyve yiyip midemi bozdum.

32 SORU.32)Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi hem büyük hem küçük ünlü uyumuna uymamaktadır? A) Denize düşen yılana sarılır. B) Apartmana başka kimse taşınmamıştı. C) Kabuklarını soymadan bana vermiş. D) Eşyaları kamyonetle götürmüşler. E) Kitabını bana vermek istemedi.

33 SORU. 33) "Ağacın dalı karnına batmasın mı
SORU.33) "Ağacın dalı karnına batmasın mı?" Cümlesindeki altı çizili sözcüklerdeki ses olaylarının ikisinin de örneklendiği cümle aşağıdakilerden hangisidir? A) Bu sabah ağzım kurudu. B) Çoğu boksörün alnında çatlama vardı. C) Yeliz babasına oyuncak aldırmıştı. D) Topa vurmaktan Onur'un elbisesi eskimişti. E) Balıkçı ağlarını denize atmıştı.

34 SORU. 34)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi yoktur
SORU.34)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi yoktur? A) Ali Bey, kebapçıdan geldi. B) Yarın Ayaş'tan gelecekler. C) Gazinoya yeni bir sazcı almışlar. D) Buradan bir sonraki durakta inecekmiş E) Deniz Akçakoca'da kayıkçıları perişan etti.

35 35. (I. Kendini daha fazla yorma, sonra hastalanırsın. II
35. (I. Kendini daha fazla yorma, sonra hastalanırsın.II. Yağmur başlamadan sen git, ben sonra gelirim. III. Sağdaki çiçekçiden sonra ilk sapağa sapacaksın.IV. Kurumumuzda imza yetkisi başkandan sonra Genel Sekreterindir. V. Bu işi sonra seninle birlikte yaparız.) Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangisinde 'sonra' sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır? a. I ve II b. III ve IV c. II ve V d. III ve V e. IV ve V

36 36. Aşağıdakilerin hangisinde 'fazla' sözcüğü cümleye 'gereğinden fazla' anlamı katmaktadır? a. Tatilde fazla paraya ihtiyacın olacak. b. Bu iş için fazla eleman ihtiyacımız yoktur? c. Bu konuda fazla titizlik gösteriyorsun. d. Başarmak için fazla çaba gösterdi. e. Bu çiçekler fazla su istiyor.

37 37. 'Tabak tabak yemek yedi; ama yine de doymadı
37. 'Tabak tabak yemek yedi; ama yine de doymadı.' Yukarıdaki cümleye (Tabak tabak) sözcüğünün kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır? a. Çocuklar onar onar saymayı öğrendiler. b. Kırlara gidip kucak kucak çiçek topladık. c. Bahçede tatlı tatlı sohbet ediyorlardı. d. Koşa koşa istasyona geldik. e. O yöreyi adım adım dolaştık.

38 38. Aşağıdakilerin hangisinde 'şaşırma' anlamı vardır. a
38. Aşağıdakilerin hangisinde 'şaşırma' anlamı vardır? a. Bu işi çok geciktirmeden yapar mısınız? b. Caddeyi dolduran kalabalıktan geçmek kolay mı? c. Biraz sonra bir batağın içine dalmayayım mı? d. Caddeyi dolduran kalabalıktan geçmek kolay mı? e. Yeşilden daha tatlı renk mi olur?

39 39. Aşağıdakilerden hangisinde merak kelimesi ötekilerden farklı anlamda kullanılmıştır? a. Onun bu resim yapma merakı nereden geldi bilmiyorum b. Şimdi de bir pul biriktirme merakı başladı c. şapka giyme merakı, alay konusu oluyor. d. Polis romanlarına merakı yeni sayılmaz. e. Onun hareketleri benim de merakımı uyandırdı.

40 40. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kullanılan deyim açıklaması ile birlikte verilmiştir? a. Çok yaramazdı canına ok tıkadılar. b. Alnımın akıyla bu işin de üstesinden geleceğim c. Taşkınlık yaparak bizi çileden çıkardı d. Yaptığı kötülüklerin karşılığını gördü, ettiğini buldu e. Bir hiç uğruna kendini ateşe attı.

41 41. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecazlı bir anlatıma örnek yoktur
41. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecazlı bir anlatıma örnek yoktur? a. Kimi yazarlarımız nesiller arası köprü oluşturmuştur b. Sen onlardan iki gömlek daha üstünsün. c. Gelecek yıl İstanbul'a gitmeyi düşünüyor. d. Her zamanki gibi yüksek tercih yapmış. e. Ünü ölümünden sonra daha da genişlemişti.

42 42. 'Gövde, sözcük köklerine ilk yapım ekinin gelmesiyle oluşur
42. 'Gövde, sözcük köklerine ilk yapım ekinin gelmesiyle oluşur.' Bu cümlede hangi sözcük terim değildir? a. Gövde b. İlk c. Sözcük d. Yapım eki e. Kökler

43 43. 'Bakmak' sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı anlamda kullanılmıştır? a. Çocuğu size emanet ediyorum, iyi bakın,dedi. b. Bahçedeki şu çiçeklere bir bakın. c. Soruya dikkatlice baktı; cevap veremedi d. Bakmak ile görmek arasında büyük fark vardır. e. Fotoğraflara bakınca eski günleri düşündü.

44 44. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad aktarması yoktur. a
44. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad aktarması yoktur? a. Avrupa, bize başka bir gözle bakıyor b. Kasaba derin bir uykudaydı. c. Okul şehrin en işlek caddesindeydi. d. Semaver on dakikaya kadar kaynar herhalde. e. Doymayınca iki tabak daha yedi.

45 45. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylama yapılmıştır. a
45. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylama yapılmıştır? a. Korkmaya gerek yok acı patlıcanı kırağı çalmaz. b. Zavallı adam toprağa verilirken başında birkaç kişi varmış. c. Yedi tepeli şehir her yönden kirlilik yaşıyor d. Aslanlarımız halterde dünya şampiyonu oldu e. Taş plaktan romantik ezgiler dinliyordu..

46 46. Aşağıdaki dizelerin hangisinde insana özgü bir nitelik insan dışı bir varlığa aktarılmıştır?? a. Gördüm deniz dedikleri bin başlı ejderi b. Birçok seneler geçti dönen yok seferinden. c. Ellerin neden soğuk, saçların neden dağınık. d. Uçan kuşları düşün, geçen kervanları an. e. Kayaların kurnasında şarkı söyler bazen rüzgar

47 47. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanılmıştır. a
47. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanılmıştır? a. Kapılar beşte kapatılacaktır. b. İstanbul'a gidip bir iş tutmak istiyordu. c. Nihayet sağlığı giderek düzeliyor. d. Milletçe çok zor günler yaşadık. e. Sarı saçlı, kahverengi gözlü,uzun boyluydu

48 48. 'Cins isim tekil bile olsa kimi kez çoğul anlamı verir
48. 'Cins isim tekil bile olsa kimi kez çoğul anlamı verir.' Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala uygun kullanım vardır?? a. Ağaç ne kadar uzarsa göğe ermez b. Bir pire için yorgan yakılmaz. c. Deli ile çıkma yola, başına getirir bela. d. İnsan ne ederse kendine eder. e. Dereden geçerken at değiştirilmez.

49 49. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -e hal eki almış bir sözcük vardır
49. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -e hal eki almış bir sözcük vardır? a. İhtiyar 'Rastgele çocuklar' diye bağırdı. b. Vapur üçü yirmi geçe hareket edecekti c. Deli diye diye çocuğu deli ettiniz. d. İşçiler gece gündüz demeden çalıştılar. e. Çocuklar biraz önce yukarıya çıktılar.

50 50. Aşağıdakilerin hangisinde birden fazla zamir kullanılmıştır. a
50. Aşağıdakilerin hangisinde birden fazla zamir kullanılmıştır? a. Sakın bu sırrı başkalarına söyleme. b. Bahar herkeste başka duygular uyandırır. c. Onun sonunun böyle olacağı belliydi. d. Kitapların hepsi düzgünce yerleştirilmişti. e. Nerede bir çocuk görsem onu hatırlarım

51 51. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir isim tamlaması kullanılmıştır?? a. Koklamak isterim yağmurun kokusunu b. Dinlerim adalardan rüzgarın şarkısını c. Her şarkının içinde bir sevda gelip gider d. Bir kır çiçeğinin güzelliği sevdirdi bana bunları. e. Akşamın kızıllığı bir tül gibi sarıyor şehri.

52 52. 'Çadırımın üstüne yağmur yağıyor, / Saros Körfezinden rüzgar esiyordu / Ve ben, bir roman kahramanı, Ot yatağın içinde / İkinci dünya harbinde.' Yukarıdaki dizelerde kaç isim tamlaması vardır? a. 2 b. 5 c d e. 7

53 53. 'İsim tamlamalarında zamirler tamlayan ve tamlanan görevinde bulunabilir' Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlananı zamir olan bir isim tamlaması yoktur?? a. Yapıtlarınızın en güzelini nerede yaptınız? b. Bugünkü konuşmacılardan kimi daha çok beğendiniz? c. Başarısızlıkların bir çoğu deneyimlerden yararlanmamanın sonucudur. d. Sınava katılanlardan yalnızca bir kaçı başarılı olabildi? e. Kişioğlu yaşamında isteklerinden kaçını elde edebiliyor sanıyorsunuz.

54 54.   Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcüklerin tümü gerçek anlamlarıyla kullanılmıştır?
A)   Olanlara bir de onun penceresinden bakalım. B)   Ayağımdaki yarayı doktor tedavi edemedi. C)   Hayatın zorlu merdivenlerinden tırmanıyoruz. D)   Bizim en yüreklimiz, yaşça en büyük olanımızdır.

55 55. “Meydan kalabalıktı; işin garibi hiç tanıdık yoktu
55.   “Meydan kalabalıktı; işin garibi hiç tanıdık yoktu.” cümlesine altı çizili sözcük öbeğinin kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır? A)   Gerçekten de yazılmışı düzeltmek daha zordur. B)   Tuhaf olan şu ki, en vefalı dostlar en çabuk unutuluyor. C)   Aslına bakarsan, başına gelenleri o da anla-yamadı. D)   Sözün kısası, Celal kendine bakmayan bir adamdı.

56 56. “Pahalılık orta ve düşük gelirliye göz açtırmıyor
56.“Pahalılık orta ve düşük gelirliye göz açtırmıyor.” cümlesindeki deyime anlamca en yakın olan deyim aşağıdakilerin hangisinde vardır? A)   Sömürgeci devletler şimdi de Asya’ya el atıyor. B)   Bu sıkıcı toplantıdan kaçmak için fırsat kollu-yorum. C)   Okumuşlarla beraber okumaya devam edenleri de el üstünde tutmalı. D)   Öğretmenim, hiç nefes aldırmadan yazı yazdırıyorsunuz.

57 57. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi sadece terim anlamıyla kullanılır?
A) Hava                                             B) Enerji C) Fotosentez                               D) Yaprak

58 58.   Aşağıda altı çizili sözcüklerden hangisi doğa-daki seslerden elde edilmemiştir?
A)   Elinde buruşuk bir kâğıtla çıkageldi. B)   Deprem, ürkütücü bir uğultudan sonra gerçek- leşti. C)   Onca kötülüğe gıkı çıkmayanlar, şimdi aslan ke- silmiş. D)   Köyün içinden köpek havlamaları geliyordu.

59 59.   “Acı” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılan bir sözcüğü nitelemiştir?
A)   Yalnızlık kurnazlığın acı meyvesidir. B)   Bu acı sözleri işitecek ne yaptım. C)   Acı haber tez duyulur, derler. D)   N’olursun, yemeğe acı biber katma!

60 60. “Göbek” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde somut anlamıyla kullanılmamıştır?
A)   Marulun göbeğini tabağın ortasına süs olsun diye koymuş. B)   Meydandaki yeni göbek, trafiği gerçekten rahatlatmış. C)   Günümüzde dokuma halılarda göbek deseni ihmal ediliyor. D)   Babadan kalan servet onları ancak iki göbek sonraya kadar götürür.


"A) İlk damlalardan sonra yağmur birden coştu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları