Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ."— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ

2 VİRÜS Virüsler en genel ifade ile bilgisayarınıza, progranlarınıza, dosyalarınıza değişik şekillerde zarar verebilen, düzgün çalışmalarını engelleyen bilgisayar programlarıdır. Virüsler kendilerini kopyalayabilir, mail olarak başkalarına gönderebilir, herhangi bir durumda ya da tarihte kendini aktif yapabilir. Dünyanın ilk bilgisayar virüsü bir öğrenci deneyi olarak yazılmıştı, bugün ise piyasada 60,000 virüsün bulunduğu tahmin ediliyor.

3 Virüsler nasıl bulaşır?
Günümüzün vazgeçilmez iletişim aracı Internet virüslerin en kolay bulaşma yoludur. Internetten indirdiğiniz dosyalar, ziyaret ettiğiniz siteler, size gelen mailler, maillerde eklenen dosyalar veya programlar, başkalrından aldığınız disket, CD, flashdisk gibi donanım araçlarının üzerine kayıtlı programlar virüs içerebilir.

4 Kaç Çeşit Virüs Vardır? Bilgisayar virüsleri genel virüs grubu, boot sektör virüsleri, program virüsleri ve dosya virüsleridir. Virüsler aşağıdaki gibi değişik adlarla anılırlar. Boot Sektör Virüsleri Program Virüsleri Makro Virüsler Trojan’lar (Truva Atları) Warmlar (Solucanlar)

5 Boot Sektör Virüsleri Boot sektör virüsleri, hard diskin okuma, yazma işlevlerini yerine getirmesini engellemektedir. Boot sektör virüsleri disketlerdeki veya hard disklerdeki boot sektörlere bulaşır. Disketlerde boot sektör normal olarak işletim sisteminin yüklenmesi için gerekli olan kodu içerir. Boot sektör virüsleri orjinal boot sektör kodunu kendisiyle değişir, orjinalini diskette bir yere yazar veya tamamen siler. Daha sonra bilgisayar bu disketten açılınca virüs kendisini saklar ve kontrolü eline alır.

6 Program Virüsleri Program virüsleri, çalıştırılabilir programlar, genellikle .com ve .exe uzantılı program dosyalarına bulaşır. Virüslü program her çalıştırıldığında virüs kendini diğer programlara kopyalayarak çoğalır.

7 Makro Virüsleri En yaygın virüs türüdür. Word Excel gibi makro kullanıma imkan veren Microsoft Office dosyalarına bulaşan virüslerdir. Makro virüsü içeren dosya açıldığında virüs kendini diğer dosyalara bulaştırır. Makro virüsleri, dat, doc, xls gibi çalıştırılabilir olmayan dosyaları bozmaktadır.

8 Trojanlar (truva atlari)
Trojanlar, sistemde kullanıcının haberi olmaksızın bir takım işlemler gerçekleştiren programlardır. Virüsler yapı itibarıyle kendilerini başka yerlere kopyalama, yani bulaşma özelliğine sahiptirler. Trojanlar ise genellikle bunu yapmazlar. Trojanlar, virüslerin gerçekleştirdiği işlemlerden farklı olarak, ya sistemle ilgilibir takım verileri toplayıp başka kişilere göndermekte ya da başka virüsün sisteme girebilmesi için sistemde açıklar oluşturmaktadır.

9 Wormlar Kendini her bir dosyaya kopyalamak yerine tüm sisteme ve diğer bilgisayarlara bulaşan ve kendi kendine bulaşan virüslerdir. Worm virüsü ağ sistemini kullanarak TCP/IP ve e-posta yoluyla diğer bilgisayarlara yayılmaktadır. Hedef bilgisayara bir kez kopyalandıktan sonra ağ üzerinde yer alan bütün bilgisayarlara yayılmaktadır.

10 Bilgisayara Virüs Bulaştiğini Nasil Anlariz???
Anlamsız hata mesajları alıyorsanız, Bilgisayarınız oldukça yavaş çalışmaya başlamışsa, Bilgisayarınız sürekli kilitleniyorsa Dosyalarınız açılmıyor ya da içeriği bozuk açılıyorsa, Programlarınız bozuluyorsa ve çalışmıyorsa, Sisteminiz bozulmuş, bilgisayarınız açılmıyorsa, Hard diskiniz bozulmuş, dosyalarınız ve programlarınız hiçbir neden yokken kaybolmuşsa, Mail göndermediğiniz halde giden kutunuza henüz gönderilmekte olan mailler varsa

11 Antivirus Programlari
Bilgisayarınızı virüslerden korumak için güncellemeleri yapılmış antivirüs programları kullanmalısınız. Bazı antivirüs programları; Norton McAfee IBM Antivirüs F-prot Thunderbyte Antivirüs Bilgisayarınızdaki antivirüs prgramı ile bilgiayarınızın içerisindeki dosyaları, e- postalarınızı, Cd, flash disk gibi donanım araçlarnızıda kontrol edebilirsiniz.


"BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları