Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TC ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ PROJE ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR 070705033 ERDİNÇ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TC ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ PROJE ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR 070705033 ERDİNÇ."— Sunum transkripti:

1 TC ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ PROJE ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR ERDİNÇ KURUOĞLU BAYRAM SOYSAL AHMET PARTO

2 DC GÜÇ KAYNAĞI İÇERİK DC güç kaynağı nedir ?
Yaptığımız güç kaynağının çalışması Yedek devrelerimiz kaynaklar

3 DC güç kaynağı nedir? AC gerilimi DC gerilime dönüştüren cihazlara DC güç kanyağı denir. Genelde mobil olmayan uygulamalarda kullanılmaktadır. Genel olarak 4 ana kısımdan oluşmaktadır: Transformatör devresi. Doğrultmaç devresi. Filtre devresi. Regüle devresi.

4 TRANSFORMATÖR DEVRESİ:
AC/DC dönüşümü sağlanır. Transformatörler istenilen akım ve gerilim değerlerine göre seçilir. Piyasada güç kaynaklarında kademeli, ayarlı ve sabit çıkışlı transformatörler bulunmaktadır.

5 DOĞRULTMA DEVRESİ: Doğrultma işlemi diyot elemanı tarafından yapılır.
Tek diyotla yapılan yarım dalga doğrultma, iki diyotla yapılan ise tam dalga doğrultma olarak adlandırılır. Güç kaynaklarında tam dalga doğrultma işlemi yapılır. Bu doğrultma işlemi genellikle köprü tipi diyotlar ile yapılmaktadır. Diyot seçerken üzerinden geçecek akım değerlerine seçim yapılır.

6 FİLTRE DEVRESİ: Filtre sinyaldeki ripple olayını en aza indirgemek için kullanılır. Doğrultmaç devresi çıkışına tek kapasitor , T tipi ya da Pİ tipi R-L-C kombinasyonlu filtreler kullanılabilir. Çıkışın hassas olduğu devrelerde regülatör devrelerinin çıkışına tekrar filtreleme işlemi uygulanabilir. Filtreleme de kullanılan eleman seçilirken gerilim değeri göz önünde bulundurulur. Filtreleme işlemi için ortalama güç isteyen bir devrede microfarad değerlerinde kapasitör kullanılır.

7 REGÜLE DEVRESİ: Regüle sabit akım ve gerilim değerlerinde yükün değişimiyle çıkış geriliminde oluşacak değişimi absorbe etme işlemidir. Bu işlem birkaç farklı yolla yapılabilmektedir. Zener diyot en basit regülasyon elemanıdır. Son zamanlarda regülasyon işlemi için tüm devre elemanlar kullanılmaktadır.

8 YAPTIĞIMIZ DEVRENİN ÇALIŞMASI:

9 TRANSFORMATÖR DEVRESİ:
Devrede 220V girişli V çıkışlı kademeli transformatör kullanılmıştır. Transformatörümüz 120 W gücündedir. Bu da 30 V sabit gerilimde maksimum 4A akım kapasitesi demektir.

10 DOĞRULTMA DEVRESİ: Doğrultma devresinde ise 8A dayanımlı köprü diyot kullanılmıştır. Doğrultma devresi çıkışındaki ortalama gerilim 35,5 V değerindedir.

11 FİLTRE DEVRESİ: Devremizde filtre için tek bir kondansatör kullandık.
2200uF/63 V değerindeki kondansatörümüz doğrultma devresinin çıkışında bulunmaktadır.

12 REGÜLASYON DEVRESİ Devremizde regülasyon elemanı olarak zener diyot kullanılmıştır. Zener diyot 30 V 3A değerindedir.

13 GERİLİM AYAR DEVRESİ: Gerilim ayar devremiz bir Potansiyometre ve BC 141 transistoru ile tasarlamıştır.

14 KISA DEVRE KORUMA DEVRESİ:
Devremizde kısa devre koruması 22 ,120 ohmluk dirençler ve BD 239 numaralı transistor ile tasarlanmıştır.

15 YEDEK DEVRELERİMİZ:

16 KAYNAKLAR: www.silisyum.net www.kontrolkalemi.com

17 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…


"TC ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ PROJE ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR 070705033 ERDİNÇ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları