Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HACI ADAYI SAĞLIK EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HACI ADAYI SAĞLIK EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 HACI ADAYI SAĞLIK EĞİTİMİ
‘ni Geliştirme Programı Dr. Yasin Erol YALÇIN

2 Niçin Burada TOPLANDIK ?

3 Hacı Adayı Sağlık Eğitimi
Niçin Buradayız Hacı Adayı Sağlık Eğitimi Hacca gidecek olan Hacı adaylarına , her yıl giderek yoğunlaşan bir biçimde mahallinde eğitim verilmektedir . Artık bunun içinde SAĞLIK EĞİTİMİ de yer almaktadır. Bu eğitim yerel imkanlarla ; birbirinden bağımsız farklı yöntem ve içeriklerle yapılmaktadır.

4 HAS Eğitiminin eksiklikleri
Niçin Buradayız HAS Eğitiminin eksiklikleri İçerik Farklılığı Eğitim içeriği tamamen eğitimi verecek personelin kendi bilgi, tecrübe ve bakış açısına göre şekillenmektedir. Bazen çok eksik hatta yanlış bilgilendirme bile olabilmektedir. Eğitim materyalleri yetersizliği Kısa süreye sıkıştırılmış sözel ağırlıklı bir eğitimdir. Eğitimi pekiştirecek görsel materyallerden yoksundur. Kalıcı olmaması Adaylara kalıcı etki sağlayacak yazılı materyaller yoktur. Kapsam darlığı Hedef kitleye yeterince ulaşamamakta, sınırlı kalmaktadır.

5 Bir HAS Eğitimi Programının Geliştirilmesi
Niçin Buradayız Yeterince detaylı ve tutarlı İbadet ve günlük hayata yönelik Adayların yaş ve eğitim durumlarına uygun seviyede basitleştirilmiş Bütün adaylar için aynı içerik ve standartlarda bilgi içeren Pratik ve uygulanabilirliği olan Görsel materyallerle , dikkat toplayıcı ve kolay anlaşılır duruma getirilmiş Yazılı hale getirilerek kalıcılığı ve geniş kitleye ulaşabilirliği artırılmış; Bir HAS Eğitimi Programının Geliştirilmesi İçin Buradayız…

6 Hacı Adayı Sağlık Eğitimi TASLAK METNİ ?

7 Eylem ve mekana göre BAŞLIKLAR
Yolculuk öncesi Yolculuk sırasında Genel Otelde Mescitte Yemek sırasında Dış mekanlarda Sağlık Birimlerinde

8 Sevgili HACI adaylarımız
Görevimiz : HAC ibadetinizi yapacağınız Mübarek beldede, sağlığınız için gereken desteği vererek, bu zorlu yolculuğun daha da zorlaşmasını önlemek ve ibadetinizi gönül hoşluğu ile tamamlayıp sağ salim ülkemize dönmenizi sağlamaktır. HAC Sağlık Ekibi

9 Sevgili HACI adaylarımız
Hiç alışmamış olduğumuz çok farklı bir mekan ve iklimde, Dünyanın her tarafından gelen müslüman kardeşlerimizle çok kalabalık ortamlarda bir arada bulunacağız. İbadetin gereği olarak her zamankinden daha fazla gayret sarfetmemiz , daha çok yorulmamız gerekebilecek. Zorlu ibadeti başarıyla tamamlayabilmek için sağlınızın çok iyi olması gerekmektedir. Zaten birçok hastalığınız da var ise bu daha da önem kazanmaktadır. DİB tarafından görevlendirilen HAC Sağlık Ekibimiz, Kutsal mekanlar da sizlere Sağlık Hizmeti verecektir. Fakat olağan dışı şartlar nedeniyle , bu hizmet ideal olamayacak, kısıtlı kalabilecek ve ülkemizdeki standartlara ulaşamayabilecektir. Ayrıca bu hizmetler tedaviye yöneliktir. Hedefi “önce hasta olmamak “ olan Koruyucu Hekimlik kısmı ise, burada anlatacaklarımız ile bizzat sizin tarafınızdan sağlanacaktır.

10 Sevgili HACI adaylarımız
ANCAK Bu görevi yeterince yapabilmemiz , sizin burada anlatacağımız tedbirleri almanız ve kurallara uymanız halinde mümkün olabilecektir. Aksi halde hiç arzu edilmeyen risklerle karşı karşıya kalabileceksiniz. Bu nedenle lütfen, tamamen sizin sağlığınızı korumaya yönelik olarak hazırlanan ve şimdi anlatılacak olan bu bilgileri dikkatle dinleyiniz ve titizlikle uygulayınız .

11 Ne de mucizevi bir şekilde kendiliğinden iyileşmek için,
Sevgili HACI adaylarımız UNUTMAYINIZ Kİ HAC Ne ölmek için, Ne de mucizevi bir şekilde kendiliğinden iyileşmek için, Gidilen bir yer değildir.

12 Yolculuk Öncesinde Sürekli olarak kullandığınız ilaçlarınızı
HAC da genellikle acil ve en sık gereken ilaçlar bulunmakta olup , sizin kullandığınız ilaçların aynısı çoğunlukla olmayabilecektir. Bu nedenle : Sürekli olarak kullandığınız ilaçlarınızı dönüşünüze kadar yetecek miktarlarda yanınıza alınız .

13 Yolculuk Öncesinde Sürekli tedavi gerektiren Hastalıklar:
Diyabet (Şeker hastalığı) Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) Kalp hastalıkları (Koroner arter, geçirilmiş kriz, BYPASS lılar Ritm bozuklukları, kapak ameliyatlılar Guatr (Troid hastalıkları) Romatizmal Hastalıklar (Romatoid artrit, lupus , GUT vs Böbrek yetmezliği (Diyalize giren hastalar) Kanser hastalıkları Damar hastalıkları (Trombofilebit, varis, hemoroid (basur) ) Kronik Sindirim sistemi hastalıkları (Reflü,Kolit vs) Psikiyatri ( Ruh Hastalıkları ) Kan Hastalıkları (Anemi )

14 Sağlık karnenizi yanınıza almanıza gerek yoktur.
Yolculuk Öncesinde Raporlar Elinizdeki sağlık raporlarınızı yanınıza alınız . Raporunuz yoksa sürekli kullandığınız ilaçlar için , tek uzman hekim tarafından kolayca verilen “ilaç kullanım raporu” alınız ve 3 aylık ilacınızı yazdırınız. Kronik hastalıklar raporu (HT,HL,ASKH,DM,KBY vs) Diyaliz raporları Kemoterapi uygulama talimatları Sağlık karnenizi yanınıza almanıza gerek yoktur.

15 Yolculuk Öncesinde Aşılar Menengokok Grip
Diyanet İB tarafından S.Ocaklarında ücretsiz yapılmaktadır. Mutlaka yaptırınız. Grip Özellikle tavsiye edilir . Kronik hastalığı olanlar ile yaş üstündekilere Sağlık Karneleriyle ücretsiz verilmektedir. Bu Aşıları Doktorunuza danışarak yaptırabilirsiniz. Hepatit B Pnömokok

16 Yolculuk Öncesinde Malzemeler Seccade Maske Ortopedik terlik
Ortopedik havadar ayakkabı Pamuklu iç çamaşırı Havadar , pamuklu , bol kıyafetler Dar olmayan, lastiği bol veya lastiksiz çoraplar Kişisel hijyenik malzeme (tırnak makası, makas, tarak , traş malzemeleri Şapka Güneş gözlüğü Şampuan, sabun vs (Allerjisi ve hassas cildi olanlar için)

17 Yolculuk Sırasında Uzun süre sabit oturmayınız, mümkün olduğunca ara sıra dolaşınız. Ayak diz omuz dirsek gibi eklemlerinizi ,zaman zaman dairesel hareketlerle oynatınız Özellikle bacağınızın diz ile ayak bileği arasındaki bölümünü ovalayınız Zaman zaman bacaklarınızı karnınıza doğru çekip bırakınız Ayaklarınızı , arabada gaza basar gibi yapıp bırakınız ve bu hareketi çokça yapınız.

18 Genel Tedbirler Kalabalık ortamlarda maske kullanınız.
Hapşırma ve ya öksürme sırasında ağız ve burnunuzu mendil ile yoksa elinizle kapatınız. Çorap giyiniz ve her gün değiştiriniz. Ortopedik terlik ve ayakkabı kullanınız ve çorapsız giymeyiniz. Dış ortamlarda şemsiye veya şapka / takke ve güneş gözlüğü kullanınız. Diş proteziniz varsa, gece çıkardığınızda açıkta bırakmayınız ve kapalı kaplarda saklayınız.

19 Otelde Klimalar Odanızı sık sık havalandırınız.
İlk çalıştırmada , 5-10 dak kadar bir süre , en yüksek üfleme modunda çalıştırıp pencereleri açınız ve odayı terkediniz. Dışarıdan geldiğinizde, birden en hızlı üfleme modunda ve en soğuk derecede çalıştırmayınız. Hava üfleme yönünü tavana veya duvara çeviriniz. Direkt vücudunuza yönlendirmeyiniz. Kısa sürelerle en soğuk derecede çalıştırıp kapatma yerine , orta derecede ısı ile sürekli çalıştırmayı deneyiniz. Ya da ,odada yok iken klimayı çalıştırıp, geldiğinizde en düşük dereceye düşürebilirsiniz veya kapatabilirsiniz. Odanızı sık sık havalandırınız. Klimaların dışardan aldığı temiz hava yetersiz olduğundan, sık sık havalandırma yapınız. Sürekli kapalı odada solumak, leğende oturup içindeki suyla banyo yapmak gibidir.

20 Otelde Banyo ve tuvaletlerde
Kaygan zeminlere dikkat ediniz. Terliğinizin ıslak zeminlerde kayıp kaymadığını önceden deneyiniz. Klozet tipi WC lerde, ilk seferinde klozet kapağını uygun bir temizlik malzemesi ile temizledikten sonra kapağa OTURARAK kullanınız. Genel mekanlarda ise bir defalık hazır klozet kağıtları kullanınız veya gerekli temizliği yapıp , OTURARAK kullanınız. İşiniz bitince her seferinde ellerinizi iyice sabunlayınız ve bol su ile durulayınız. Her gün duş alınız. Abdestinizi tuvaletlerde almayınız. Abdestten sonra ayaklarınız kağıt havlu ile kurulayınız. Ayağınızı kurutmadan çoraplarınızı gitmeyiniz. Dışarıdan her geldiğinizde , ellerinizi sabunla yıkayınız. Tavaftan geldiğinizde, ayaklarınızı sabunlu su ile yıkayıp durulayınız.

21 Mescit de Mutlaka seccade kullanınız.
Seccadenizi katlarken rulo yapmayınız, üst yüzünü karşı karşıya gelip içte kalacak şekilde katlayınız.Poşetine yerleştirip çantanıza koyunuz. Terliklerinizi çantanıza koyacaksanız mutlaka poşet içinde koyunuz. Islak çoraplarla mescide girmeyiniz

22 Yemek Sırasında Yemek öncesi ve sonrası ,mutlaka ellerinizi sabunlu su ile iyice yıkayıp bol su ile durulayınız. Yemeği yavaş yavaş , iyice çiğneyerek yiyiniz. Pişmemiş (salata gibi) yiyecekleri tercih etmeyiniz. En çabuk bozulan et olan Tavuk etine dikkat ediniz. Özellikle tavuk döneri , tavuk etli sandviçler yemeyiniz. Sulu sebze yemekleri , çorbalar ve iyi yıkanmış meyveleri yemeyi tercih ediniz. Geç vakitte yemek yemeyiniz. Özellikle yatış saatine 3 saat kala artık bir şey yemeyiniz. Bol bol su (zemzem) tüketiniz (Günde 3 lt kadar) Acıktığınızda dışardan yemek yerine , zengin ve dengeli bir besin olan hurma yemeyi tercih edebilirsiniz. Hipertansiyon hastaları: Tansiyonunuz ilaçlarla normal sınırlarda seyrediyor ise ; yemeklerinizi normal tuzlu yiyebilirsiniz.

23 Dış Mekanlarda Günün sıcak saatlerinde mümkün olduğunca (10.00 – 17.00) dışarıya çıkmamaya çalışınız. Kalabalık yerlerde maske ile dolaşınız. Terlikle uzun yürüyüşler yapmayınız. Güneş gözlüğü , şapka veya şemsiye kullanınız . Sıkı ve sentetik olmayan, pamuklu , bol kesimli ince giysiler kullanınız. Teri emerek serin tutacağından , pamuklu iç çamaşırı kullanınız. Dışarıda 1 saatten fazla kalmamaya çalışınız, sık sık serin mekanlara ( pasaj gibi) girip dinleniniz.

24 Sağlık Birimlerinde Sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğunuzda , otelinize en yakın sağlık ocağına başvurunuz. Gereksiz başvuruda bulunmayınız. Daha ciddi hastaların hizmete ulaşmasının gecikmesine ve hasar görmelerine sebebiyet vermeyiniz. İhtiyat için fazla ilaç alarak israf etmeyiniz. Gerçek ihtiyaç sahiplerini mağdur edersiniz. Sağlık ocağı sevk ettiği takdirde hastaneye gidiniz. Sevk zincirine uymadığınız zaman hizmetin aksamasına yol açarsınız. Bayılma, düşme, ciddi nefes darlığı ve ciddi göğüs ağrısı gibi durumlarda din görevliniz aracılığıyla ACİL birimine haber veriniz.

25 Sağlık Birimlerinde Ambulans gerçekten ACİL (hayati tehlikesi olan) vakalara hızla ulaşmak için her an hazırda beklemesi gereken bir araçtır. Hastaların hastaneye gitmesi veya taburcu olunca evine dönmesi için bir servis aracı değildir. Başağrısı, mide ağrısı, ateş halsizlik gibi önceden beri var olan normal hastalıklarda Ambulans talep etmeyiniz. Normal yollardan sağlık birimine başvurunuz. Aksi halde Ambulansı yersiz olarak meşgul edip, gerçekten ihtiyacı olan Acil bir vakanın hayatını tehlikeye atmış olursunuz. Hastaneler, yıllardan beri var olan ve Türkiye de iken çözüme ulaşamamış kronik hastalıklarınız için bir araştırma yeri değildir. Yeni ortaya çıkan hastalıklarınızı tedavi etmek veya Türkiye’ye dönünceye kadar ilerlemesini önlemek için gerekli tedbirlerin alınması içindir.

26 Sağlık Birimlerinde Hastanede sadece hastalığınızla ilgili birime başvurunuz. “Gelmişken birde şu ….. uzmanına muayene olayım” düşüncesi ile hareket , izdihamı artıran, hizmeti aksatan son derece yanlış bir tutumdur. Hastanelerin , enfeksiyon bulaşma riskinin yüksek olduğu yerler olması nedeniyle, hasta olmayanlar gelmemeli, işi bitenler bir an önce hastaneyi terketmelidir. Arafat ve Mina kırsal alan olup , normal Sağlık hizmeti ve ilaç verilememektedir. Sadece acil ve ciddi vakalara müdahale edilebilmektedir. İlaç ve diğer tedariklerinizi Arafata çıkmadan evvel görünüz.


"HACI ADAYI SAĞLIK EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları