Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR AĞINDA ÇALIŞAN YAZILIMLAR İNTERNETTE KİMLİK GİZLEME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR AĞINDA ÇALIŞAN YAZILIMLAR İNTERNETTE KİMLİK GİZLEME"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR AĞINDA ÇALIŞAN YAZILIMLAR İNTERNETTE KİMLİK GİZLEME
CEİT 316 BİLGİSAYAR AĞINDA ÇALIŞAN YAZILIMLAR AĞ İZLEME YAZILIMLARI İNTERNETTE KİMLİK GİZLEME IP GİZLEME MURAT SANCAR MEHMET OR ALATTİN ÖZKAYA Yar.Doc :MURAT TEZER

2 BİLGİSAYAR AĞINDA ÇALIŞAN YAZILIMLAR
APPLESHARE CLIENT/SERVER NOWEL WATWARE VINES

3 AppleShare Apple Computer tarafından geliştirilen ağ işletim çözümüdür. Hem server hem de workstation yazılımlarını içerir. Sistem 7'nin multitasking özelliklerini desteklediği için servisleri ve uygulamaları aynı anda birlikte çalıştırabilir.

4 Client/Server Client/server bir işletim sistemi; dosya paylaşımı, , muhasebe gibi uygulamaları bu işler için ayrılmış bir veya daha fazla file server üzerinde çalıştırmanıza ve saklamanıza imkan verir. File serverlar kaynaklara erişim ve paylaşımları açısından böyle bir sistemin kalbi durumundadır. Workstationlar (clients), file server üzerindeki erişimlerine izin verilen kaynakları kullanabilirler. Client/server ağ işletim sistemi, file server üzerindeki kaynakların birden çok kullanıcı tarafından aynı anda paylaşılmasını sağlayan ağ bileşenlerinin entegrasyonu mekanizmasını kurar ve çalıştırır.

5

6 Novell NetWare Novell NetWare, Novell firması tarafından yerel bilgisayar ağlarında kullanılmak üzere hazırlanmış bir işletim sistemi. Novell NetWare, metin-tabanlı bir işletim sistemidir. Bu işletim sisteminde, kullanıcının ilk olarak ana bilgisayara bağlanması gerekir. Bilgisayar ağı yöneticisi ağa bağlanan her kullanıcı için bir isim verir. Gerekirse sistem güvenliği için bir şifre de verebilir. Kullanıcı, kendi ismini kullanmak suretiyle bağlantıyı gerçekleştirir. Sisteme bağlandıktan sonra bilgisayarda (servis bilgisayarı) bulunan programlardan yararlanabilir. Aynı şekilde, servis bilgisayarına bağlı bir veya birden fazla yazıcıyı da terminal bilgisayarından kullanmak mümkündür.

7

8 Banyan VINES UNIX

9 Banyan VINES UNIX işletim sistemine dayanır ; temelde Kullanıcı/Sunucu yapısına sahiptir. DOS, OS/2 ve Macintosh işletim sistemlerini destekler ve UNIX, Novell, AppleTalk ortamlarına bağlantı desteği vardır Kendi içinde TCP/IP protokol kümesi vardır. VINES ağ işletim sisteminin en önemli yanı, ağ kaynaklarına erişimin kullanıcı açısından kolay olmasıdır. Kullanıcı, tüm ağ üzerine dağılmış ağ kaynaklarını ( örneğin diskleri) sanki kendi yerel bilgisayarı üzerindeki kaynaklar gibi görür, ağ kullanıcı için saydamdır, nerede ne var, eriştiği yer neresidir bilmesine gerek kalmaz. Bu durum NT ve Netware içinde geçerlidir.

10 AĞ İZLEME YAZILIMLARI Merak, insanın doğasında vardır.Bu yüzden bizi ilgilendirsin ilgilendirmesin, herkesle ilgili her şeyi duymak, görmek, öğrenmek isteriz.Bu durum bilgisayar dünyasında da pek farklı değil.Bazı bilgisayar kullanıcıları diğer kullanıcıların hangi belgeleri açtığını,hangi internet sitelerini ziyaret ettiğini,e-postalarda ne yazdıklarını öğrenmek isterler.Ağ izleme yazılımları,işyerlerinde çalışanların iş haricinde başka bir şeylerle uğraşmalarını engellemek amacıyla kullanılır. Bunu engellemek için de neyin gerekli neyin gerekli olmadığını bilmek için tüm ağın izlenmesi gerekir.Bu işlem de ancak ağ izleme yazılımları ile gerçekleşebilir.

11 Her ağ izlenmeye müsait olmayabilir
Her ağ izlenmeye müsait olmayabilir. Ağ üzerindeki pc’ler birbirleri ile hub’lar üzerinden haberleşiyorsa bu ağı izlememiz hiç zor olmayacaktır.Hub’lara dışardan gelen veriler hub’a bağlı olan her pc’ye gönderilir.Bunun durum ağ trafiğini artıracağı gibi çakışmalara da neden olacaktır.Böylece herkesin gireceği ağ güvensiz ve izlenmeye müsaittir.

12 Switch’li sistemlerde ise; Swicth’e gelen veriler sadece gerekli olan kişiye özel olarak ulaştırılır ve swicth’in arkasında kalan bir başka pc tarafından izlenmesi mümnkün değildir.Bu tür bir ağ yapısını izlemek için swicth ve router arasında bir bilgisayar yerleştirerek ağı izleyebiliriz.

13 LAN STATE NET SUPPORT NET GRİD STUDIO NEXEYE
Ağ İzleme Yazılımlarından Bazıları: LAN STATE NET SUPPORT NET GRİD STUDIO NEXEYE

14 LAN STATE LANState; ağ haritalaması, ağ izleme, yönetme ve görsel işlevi sayesinde ağ durumunuzu gösteren bir yazılımdır. LANState sunucuları, paylaşılan kaynakları, trafiği ve çeşitli olayları izleyip durumu bildirir.

15 Program yöneticiler (administrator) için çeşitli faydalı araçları da sunar.
Bunlar arasında; kullanıcılar tarafından gönderilen mesajlar, oturum kapatma, bilgisayara uzaktan erişim, sunucu ve port izleme sayılabilir. LANState izleme işlevi sayesinde, ağınızdaki faaliyeti ağ haritasında göstererek gerçek zamanlı izleme yapabilirsiniz. Program kendisini sistem tepsisine atarak hangi sunucu ve bilgisayarların açık olduğunu ve hangilerin cevap vermediğini görebilmenizi sağlar.

16 NET SUPPORT Bu program ile ağınızda bağlı olan pc leri görebilir. onlara müdahale edebilir, monitörlerini izleyebilir isterseniz control sadece siz de olabilir veya iki taraflı izleyebilirsiniz ve ayrıca dosya transferide hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.

17 Kullanımı oldukça kolay bir program yapmanız gerekenler bu programı server olarak kararladığınız bilgisayara full kurulum sürümünü seçerek kuruyoruz. izleme yapacağımız veya  müdahale edeceğimiz pc ye client seçeneğini seçerek kurulum yapıyorsunuz kurulumu yaptıktan sonra pc leri bir kereye mahsus restart ettikten sonra artık kontrol sizde.. win98, winxp ve win nt kurulu işletim sistemlerinde gayet başarılı çalışmaktadır.

18 NET GRID STUDIO Studio internet bağlantınıza anlık olarak göz atmanıza olanak sağlayan ve download, upload bant genişliğinizin kullanımınızı görmenize yardımcı olan profesyonel bir program. Bant genişliği kullanımınızı ortak grafiksel ve rakamsal olarak size sunan bu araç içerisinde bu konuda ihtiyacınız olabilecek çok sayıda özelliği bulabilirsiniz. Tamamen kişiselleştirilebilir yapısıyla kullanıcıların istekleri doğrultusunda düzenlemeler ve ayarlamaların mümkün olduğu NetGrid Studio'da ping atma, whois bilgisi alma, port taraması, dns sorgulama gibi özelliklerin yanında daha bir çok gerekli seçenek bulunuyor.

19 NEXEYE Ağ yöneticilerinden en çok istenen bilgilerden biri de ağda neler olup bittiğidir. Özellikle şu soruların cevapları sık sık ağ yöneticilerinden istenir: * Internet bağlantmnızı ne kadar verimli kullanıyoruz? * Ağımızdaki kullanıcılar Internet'i gerçekten amacı için mi kullanıyorlar? * Kullanıcılarımız hangi web sitelerine bağlanıyorlar? * Ağımızdan gönderilen lerin içeriğini biliyor muyuz? * Internetten hangi ağ kullanıcılarına ler geliyor ve içeriği ne? * Ağımızda MSN Messenger kullanılıyor mu? Kullanıcılarımız kimlerle mesajlaşıyor?

20 Nexeye ile; Kullanıcılarınızın web aktivitelerini izleyebilirsiniz
Nexeye ile; Kullanıcılarınızın web aktivitelerini izleyebilirsiniz. * Hangi kullanıcı * Hangi tarih/saatte * Hangi web sitesine * Hangi adrese

21 Kullanıcılarınızın e-mail aktivitelerini izleyebilirsiniz
Kullanıcılarınızın aktivitelerini izleyebilirsiniz. * Hangi kullanıcı * Hangi tarih/saatte * Hangi adresi ile * Hangi içerikte * Hangi adresine

22 Kullanıcılarınızın MSN Messenger aktivitelerini izleyebilirsiniz
Kullanıcılarınızın MSN Messenger aktivitelerini izleyebilirsiniz. * Hangi kullanıcı * Hangi tarih/saatte * Hangi MSN adresi ile * Hangi içerikte * Hangi MSN kullanıcısına

23 İNTERNETTE KİMLİK GİZLEME

24 Kimliğimiz ne olabilir ?
İlk önce internette kimliğin ne olduğuna değinelim. Sonrada bunu gizlemezsek neler olabileceğine değinerek konuyu kavrayalım. Kimlik dediğimizde akla tekil olan şey gelir. Yani sizi tanımlayacak bir şey olmalıdır kimlik dediğimiz. İnternette bugün kimlik diyebileceğimiz belli başlı şeyler var. adresinizin sizin kimliğinizin bir parçasıdır, IP adresinizin sizin adresinizdir. Gerçek dünyadaki isminizin ortaya çıkması ise zaten kimliğinizin büyük bir bölümünün deşifre edilmesidir. Yani internette size ulaşmak isteyen bir kişi bu ilk ulaşım alanlarından başlayabilir. İnternetteki faaliyet süreciniz ve aktifliğiniz, ticari kullanım alanlarınızın geniş olması daha çok iz bırakmanız anlamına gelir.

25 Temel İnternet Kimlik Kriterleri
IP Adresi IP adresi bi nevi sizin internetteki ev adresinizdir. İnternete bağlanırken her bilgisayara tekil olarak verilir. IP Adresleri Dial-Up tipi bağlantılarda dinamik (her bağlantıda değişir) olmasına rağmen ADSL, Kablo Modem tipi bağlantılarda sabittir. Bu yüzden bu tip bağlantılarda IP adresinizin açığa çıkmaması daha fazla önem taşır.

26 Temel İnternet Kimlik Kriterleri
Adresi adresiniz size her zaman ulaşımı sağlaması açısından en büyük önemi taşıyan kimliklerden biridir. Bir çok açıdan önem taşır. Şifreleriniz buradan geçer, bu yoldan size saldırılar gelebilir, gerçek kimliğiniz adresinden bulunabilir, size atılan lar zekice yönetmelerle takip edilerek IP numaranız saptanabilir. Olasılıkları çoğaltmak mümkün tabii ki.

27 IP Adresi Nasıl Bulunur
Bu işlemde temel olarak çok basit. Bir forumda yazdığınız yazıdan sizi takibe aldıklarını farzedelim; 1) Forum yöneticisine başvururlar, Forum yüksek ihtimalle sizin IP numaranızı ve mesajın yazılma tarihini tutuyordur, bunu ele geçirirler. 2) Bu IP’nin hangi Servis Sağlayıcısına ait olduğu bulunur. 3) Hangi saatte bu IP den hangi telefon numarasından bağlanıldığı bulunur. 4) Türk Telekom gibi ilgili kurumdan da evinizin yeri rahatça tespit edilebilir.

28 IP Gizleme Aslinda tüm dokümanin yazilis sebebi denilebilecek en önemli kisim budur. Temel kimligimiz olan IP’ mizi nasil gizeleyebiliriz ? Bunun için belli başli temel bir yol var Proxy, SOCKS,TOR gibi bir baska sistem üzerinden internete çikti yapmamiza izin veren sistemleri kullanmak. Proxy en basit sekilde internete araci bir makine vasitasiyla baglanmaktir. TOR ise en güvenli bir şekilde bağlanmamızı sağlayan programdır.

29 TOR NEDİR TOR sadece web sayfaları için değil, anında mesajlaşma yazılımları (msn, icq v.s.), TOR ile yaptığımız bağlantıda paketler birbiri arkasına eklenmiş TOR sunuculardan geçerek gittiği için iletişim son derece güvenli olmaktadır. Bu iletişim modeline Onion Router denmektedir Gönderdiğimiz istek TOR sunuculardan geçerken seçilen yol tamamen rastgele seçilmektedir. Böylece hedefe ulaştığımızda son çıkış yaptığımız TOR sunucusunun ip adresini almış oluruz. Güvenliği sağlarken istemciden gönderilen paket, TOR sunucularından gönderirken şifrelenerek iletiliyor Her bir TOR sunucusu sadece kendisinden bir sonraki ve bir önceki sunucudan haberdar oluyor Seçilen yolda hiçbir sunucu gidilecek yol bilgisine sahip değildir.

30 TOR NASIL ÇALIŞIR Yine de bizden gönderilen ve bize gelen basit bilgileri güvenlik sağlanamayabilir bunun için TOR’a uygun proxy yazılımları kullanmak gerekebilir. Bu amaçla TOR privoxy adlı yazılımı önermektedir TOR kullanmak istediğimiz uygulamanın SOCKS desteğinin olması gerekmektedir İletişim SOCKS üzerinden sağlanmaktadır Ayrıca TOR sadece TCP protokolünü destekler.

31 TOR’u windows, linux-unix-bsd ve mac-os x üzerine kurabilirsiniz
TOR client yazılımını windows 98, 98SE, NT4, 2000, XP, Server üzerine kurabilirsiniz. windows için son TOR sürümü idi. Bu sürüm adresinden indirebiliriz TOR kurulduktan sonra isterseniz bilgisayarınızda konsol olarak çalışır, isterseniz de windows servisi olarak çalışmasını ayarlayabilirsiniz

32 KULLANIMI TOR servisi çalışmaya başladığında ilk yaptığı iş gidip mevcut TOR serverların bir listesini almaktır. Bu listede TOR serverların şifreli konuşmak için kullandıkları anahtarlar ve TOR server kural dizgileri gibi bir çok kayıt tutulur Bu dosya Windows işletim sisteminde ; C:\\\\Documents and Settings\\\\Kullanici\\\\Application Data\\\\Tor dizininde tutulur TOR server listesi dökümanında Server’ın ip numarası, Kullanılan TOR sürümü Kullandığı port TOR server’ın işletim sistemi ve şifreleme anahtarları vardır.

33 TOR ile internette gezinmek için SOCKS destekli tarayıcınızı (Örn: Firefox) açıp SOCKS proxy olarak yani localhost ve port olarak da 9050 yazmanız yeterli olacaktır. TOR konsolu çalışır durumdayken bu ayarlarla artık ip numaranız gizlenmiş bir şekilde internet’te dolaşabilirsiniz. IP adresinizin ne olduğunu ve hangi ülkeden bağlanfığınızı görebilmek için adresine bakabilirsiniz. MSN messenger’ı da TOR üzerinden çıkartıp daha güvenli sohbet edebiliriz.

34


"BİLGİSAYAR AĞINDA ÇALIŞAN YAZILIMLAR İNTERNETTE KİMLİK GİZLEME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları