Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İyİ Fotoğraf ve Sanata Yönelİk Fotoğraf NasIl OlmalI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İyİ Fotoğraf ve Sanata Yönelİk Fotoğraf NasIl OlmalI"— Sunum transkripti:

1 İyİ Fotoğraf ve Sanata Yönelİk Fotoğraf NasIl OlmalI
Dr. Şükrücan Baytan

2 TEMEL İLKELER 1- Ön/Arka Plan 2- Kompozisyon
3- Koyuluk Renk ve Leke Denge(ler)I 4-Konu - Tema

3 1-Ön/Arka Plan Fotoğrafları bir resim gibi düşünmek zorundayız, yani bir tuvalimiz, tuvalin üstünde ise bir, arka planımız, arka planın üzerinde ise bir konuyu resmeden bir şekil dizimiz yani konumuz, yani ön planımız olmalıdır, burada ön planla arka plan’ın uyumlu olması gerektiğini hemen anladığınızı düşünüyorum, yani mesela bir çiçek fotoğrafı çekiyorsanız, arka planda bu çiçeğe uyumlu olmalıdır, yani bir papatyanın arkasında bir çöp görmek istemezsiniz, veya bir portrenin arkasında abuk sabuk bir çizgi, dikkat bozucu anlamsız şekiller/lekeler görmek istemezsiniz

4 2-Koyuluk, Renk ve Leke Denge(ler)i
Fotoğraflarınızda (Resimleriniz) koyuluklar, renkler ve lekeler bir denge halinde olmalıdır, mesela bir köşede kıpkırmızı koca tek bir leke dengesizlik yaratır, karşı köşe veya kenarda bunu dengeleyecek bir veya birden fazla kırmıza yakın bir renk olmazsa bunu eğer isteyerek  (bir anlamda rahatsız eden, dengesiz olmak için ki bu yapılabilir) yapmıyorsanız veya bir tarafı çok koyu, diğer tarafı parçalı açık bir resim bilerek yapmıyorsanız bu gözü rahatsız eder yorar, bunun için fotoğrafı dengeleyecek, tablonun bir köşesinin sarkmasını engelleyecek renk ve koyuluk dengesini gözetmek zorundasınız, sanırım bu çok açık ve bu yüzden anlatması kolay. Birde lekeler ve bütüklükleride dengelenmelidir, lekeden kastım ana konudaki 2-3 bazan 4 objeler hariç (ki bunlarda lekelerden veya bazen tek bir lekeden oluşur) dengeli olmalıdır,  şimdi ah keşke hep birlikte internetin başında olsaydıkta size bir kaç büyük eser göstererek diyebileceğimi 1-2 dakika içinde anlatabilseydim diyeceğim geliyor, neyse bilerek lekelerde dengesizlik yapmıyorsanız leke bütünlüğünede dikkat etmek zorundasınız yani bir köşede koca koyu bir leke (mesela büyük bir kafa, ve diğer köşede iğne başı veya biraz daha büyü gibi bir leke dengesizliktir, bu dengesizliği bozmak istiyorsanız diğer köşelere aynı koyulukları, benzer renkleri veya toplamı o leke kadar eden diğer lekeleride yerleştirmek zorundasınız. Burada unutmadan eklemek zorundayım renk skalasında en karşıt renklerde bir denge yaratır. ( kelvin), yani sarı-turuncu, mor karşıtlığı dengesi gibi.

5 3- Kompozisyon. Altın oran, Altın kesim, (golden ratio, golden section) 3’ler kuralı (rule of thirds) ve Fibonacci numara dizisinin bilinmesi gerekli

6

7 Altın Üçgen

8 Altın Spiral

9

10

11 Konu Nedir Bize görsel eserdeki objelerle tanıtımının yapılmaya çalışıldığı temel fikirdir, basitçe bir dağ, bir nehir ve ve yanında insan görüntüsü varsa konu dağ ve nehir kenarında insanlardır. Ama konu izleyiciye göre az çok değişiklik gösterebilir, yani bu bir insanlar/ dağ veya nehir resmi olarak kabul edilebilir. Eğer eserde soyutlama varsa veya tamamen soyut bir eserse o zaman konu şekillerle ipucu verilerek soyutlama oranında seyircinin yorumuna ve kültürel altyapısına bırakılır.

12 Tema Nedir Tema'nın sözlük anlamı "İçerik"tir, aslında bence "Konu ile Verilen "Anlam" olması gerekir. Temada konu ile verilen tekrarlayıcı fikir, o eseri sanatçıya yaptırma nedeni olan "Dürtü" ve ""Neden"  de Temanın tercümesi olan İçeriği tamamlayan kelimeler olsa gerekir. Neyse kelimeler ile oynama bu kadar yeter şimdi 1-2 örnekle hemen konu ve tema farkını anlayacaksınız.

13 Ansel Adams – Tree Stump

14 Alfred Stieglitz - Güverte

15 Fotoğraf Okuma Nedir Fotoğrafın temasını verbal hale getirme işlemine verilen ad.

16 SANAT NEDİR?

17 İŞİNİ İYİ YAPAN ZANAATKARA SANATKAR DENİR

18 GÜZEL SANATLAR DALLARINDAN BİRİNİ YARATANA SANATKAR DENİR, SADECE ONU İCRA EDENE DEĞİL. (FINE ARTS) YARATICI SANATLAR??

19 6 adet temel güzel sanat tanımlanmıştır bunlar Müzik – Resim -Tiyatro (Drama veya Sahne sanatları) – Edebiyat - Heykel  ve Mimarlıktır

20 Peki nedir bu sanat allahaşkına bir tanımı yokmudur?
Aslında yukarıdaki açıklamalardan anlaşılabileceği gibi evrensel estetik duyulara hitap etmesi ve sanat tarihinde bir yeri olması dışında pek çok tanım mevcuttur sanat için, bunun duyguları öne alarak yapılan tanımları pek çoktur, teknik tanımlarıda sayısızdır emin olun, ben burada herkes gibi kendi tanımımı yapacağım ve aşağıyada sanatın genel şartlarını ve işi biraz daha kolay anlayabilmeniz için neler sanat değildir onu anlatmaya çalışacağım “subjektif” olarak. Hazır olun:

21 Sanat, sanatçının algıladığı bir evren parçasını çağdaş olarak yeniden yorumlaması ve bu yorumu izleyicilerine, uyguladığı sanatın tekniğine uygun ve kalıcı olacak biçimde aktarması sürecidir.

22 Sanatın olmazsa olmaz iki ögesi
1-Mimezis 2-Katarzis Sanatın diğer öğeleri 

23 Sanatın diğer öğeleri Kalıcılık Orijinallik Çarpıcılık Çağdaşlık
Evrensellik Kişisel devamlılık Yayınlama

24 NE SANAT DEĞİLDİR Sadece Güzel Sanat Değildir.
Sadece Hoşa Giden Kalıcı Kayıtlar Sanat Değildir:   Sadece Çarpıcı Olan Şeyleri Sunmak Sanat Değildir Sanatçının Kendi Yorumunu Taşımayan  Sadece Orijinal Kayıtlar Sanat Eseri Değildir Sadece belgesel veya Basın Fotoğrafları sanat değildir

25

26 FOTOĞRAF SANATI Fotoğraf sanatı:  Evrende var olan objeleri A-anlık hallerini işlenecek öğeler olarak ele aldığı için B- Bunları ışık ve renkleriyle değerlendirdiği için, ve bunları C-Teknik öğesini durağan olarak kayıt ettiği için, resim sanatının soyut olmayan kısmına dahil, tekniği farklı olmak üzere  resim sanatının bir yan dalıdır. Soyut olmayan resim sanatından hemen hemen hiçbir farkı yoktur. Fotoğraf sanatçısının tuvali duyarlı yüzey (film veya digital duyarlı yüzey), fırçası ise lensle ve diğer fotoğraf teknik elemanlarıyla kontrol edilen ışıktır. Soyut olmayan resim sanatçısı gibi fotoğraf sanatçısınında temel objesi evrenin bir parçasının görüntüsüdür.

27 Soyutlama SOYUT !! Değiştirme

28 TEŞEKKÜRLER.. Pascal Lallement


"İyİ Fotoğraf ve Sanata Yönelİk Fotoğraf NasIl OlmalI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları