Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sindirim Sistemi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sindirim Sistemi."— Sunum transkripti:

1 Sindirim Sistemi

2 ? Sindirim nedir?

3 Geçen yıldan hatırlayacağımız gibi vücudumuzda taşıma işlemini KAN yapar. * Yediğimiz besinler vücudumuzdan kana nasıl karışır ?

4 ? Sindirime katılan yapı ve organlarımız hangileridir?

5 Karmaşık yapılı besin maddelerinin,
parçalanarak kana geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılması işlemine SİNDİRİM denir.

6 Ağız Ağızda dişler ve dil bulunur.
Yiyecekler dişler arasında çiğnenip öğütülür. Tükürükle ıslatılıp yumuşatılır. Dil besinleri çevirip yutmamıza yardımcı olur. Besinler yutağa gelir.

7 Yutak Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar.

8 Yemek Borusu Yemek borusuna gelen lokmamız yemek borusu kasının kasılıp gevşemesiyle mideye iner. Yemek borusunda herhangi bir sindirim olayı gerçekleşmez.Görevi besinleri mideye ulaştırmaktır Yutak ile mide arasında yer alır. Yemek borusu yaklaşık 25 cm uzunluğundadır.

9 Mide Midemizde besinleri parçalamak için mide salgısı ve midenin kasları görev alır. Midemiz bu salgıyı besinler üzerine gönderir. Bu arada mide kasları besinleri çalkalar. Duvara çarpa çarpa bulamaç haline gelen besinler mide çıkış kapısından ince bağırsağa geçerler.

10 İnce Bağırsak Besinler burada değişik salgılar sayesinde emilecek hale getirilir. Bu salgılar sayesinde besinler iyice parçalanır ve yararlı kısımlar ortaya çıkar. Artık besinler kana karışacak hale gelmiştir. Bağırsakta ilerledikçe yararlı kısımlar emilir ve kana karışır. Geriye posa halindeki maddeler kalır.

11 Kalın Bağırsak Burada, posa halindeki yiyeceklerde bulunan su ve mineraller de emilir. Posa iyice katı hale geldikten sonra dışkı olarak anüsten atılır.

12 1. emilme 2. emilme

13 ÖZET Sindirim sistemini oluşturan organlar 1.ağız,dil,dişler 2.yutak
3.yemek borusu 4.mide 5.ince bağırsak 6.kalın bağırsak Besinlerin(yemeklerin) izlediği yol ağız---- yutak---- yemek borusu----  mide----bağırsağı----  ince bağırsak----  kalın bağırsak---- anüs

14 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

15 Besinleri ısırmak , koparmak ve çiğnemek için dişlerimizi kullanırız
*Besinleri ısırmak , koparmak ve çiğnemek için dişlerimizi kullanırız. * Ağzımızda bulunan dişler şekli bakımınından birbirinden farklıdır. * Şekil ve görevlerine göre dişlerimizi kesici dişler, köpek dişleri ve azı dişleri olmak üzere üçe ayırırız.

16 Kesici Dişler : Ön dişlerimizdir
Kesici Dişler : Ön dişlerimizdir. Hem alt hemde üst çenede dörder tane bulunur. Yiyecekleri ısırmaya ve koparmaya yarar. Köpek Dişleri : Ön dişlerimizin bitişiğindedirler. Üst çenede iki , alt çenede iki tane olmak üzere toplam dört tanedir. Yiyecekleri kopartmaya yararlar . Azı Dişleri : Arkadaki dişlerimizdir. Toplam onlatı tanedirler. Sekiz tanede üst çenede sekiz tanede alt çenede bulunurlar . Besinleri ufalamaya ve öğütmeye yaralar. Yirmi Yaş Dişleri : Genellikle 18 ile 22 yaş arasında 2 tane alt çene , 2 tane üst çene olmak üzere 4 tane daha azı dişi çıkar. Bunlara yirmi yaş dişleri veya akıl dişleri denir.

17 *Bebekler genellikle 6 aylık olunca ilk dişlerini çıkarırlar , bunlara süt dişi denir. Bu dişler yaşına kadar çıkmaya devam eder. Süt dişleri 20 tanedir. * 7-8 yaşına geldiğimizde süt dişleri dökülür yerine yenileri gelir.Bu yeni çıkana dişler kalıcı dişlerdir. * Süt dişleri kalıcı dişlere göre daha küçüktür.

18 *Ağız ve Diş Temizliği Dişlerimizin sağlığı için öncelikle diş fırçasının seçimi doğru olmalıdır. Diş fırçası azımıza uygun ve büyüklükte ve ağız içinde kolaylıkla hareket ederek tüm yüzeylere ulaşabilecek şekilde olmalıdır. Diş fırçamızı en geç 6 ayda bir değiştirmeliyiz. Dişler diş macunu kullanılarak en az 2-3 dakika fırçalanmalıdır.

19 Diş Sağlığı Diş sağlığımızı korumak için yılda en az iki kez diş doktoruna gitmeliyiz. Dişlerimizin sağlığı için çocukluk döneminde bol miktarda A,C,D vitaminleri ve çeşitli mineralleri yeterince almalıyız. Süt ve süt ürünleri , taze meyve ve sebzeler yeterince tüketilmelidir. Fındık , ceviz gibi sert kabuklu yiyecekleri kesinlikle dişlerimizle kırmamalıyız. Şekerli gıdalar ve asitli yiyeceklerin sık yenilip içilmesi dişleri çürütür.

20


"Sindirim Sistemi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları