Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SUNUMUN AKIŞI Çocuk Nedir? Çocuk Hakları Neden Önemlidir?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SUNUMUN AKIŞI Çocuk Nedir? Çocuk Hakları Neden Önemlidir?"— Sunum transkripti:

1

2 SUNUMUN AKIŞI Çocuk Nedir? Çocuk Hakları Neden Önemlidir?
Çocuk Hakları Nelerdir? Çocuğun Çalışması Eğitim Hakkı Örnek Olay- Eğitimin Önemi

3 Dünya genelinde kabul edilen anlaşmaya göre 0-18 yaş arasındaki herkes çocuktur.
Devlet çocuğu anne karnındayken bile güvence altına alıyor. 10 haftaya kadar kürtaj yasal. Daha sonrası suçtur. Hapis cezası.

4 Çocuklar bedensel ve zihinsel yönden en güçsüz ve bağımlı kesimdir.
Bu nedenle, onların özel olarak korunması hukukun öncelikli ve baş konusudur.

5 Çocuk Hakları Neden Önemlidir?
Çocuk küçük olduğu için daha çok sevgiye ve şefkate ihtiyacı vardır. Çocuk toplumun bir parçası ve gelecekteki toplumun güvencesidir.

6 Çocuk Hakları Neden Önemlidir?
Toplumlar çağdaşlaşmak istiyorlarsa çocukların gelişimine önem vermek zorundadırlar. Kişi nasıl bir çocukluk geçirirse ileride de öyle bir birey olur.

7 ÇOCUKLARIN HAKLARI NELER BİLİYOR MUSUNUZ?

8 Hiçbir çocuk ayrıma tabi tutulamaz.
Çocuklar sağlıklı yaşama, duygusal yakınlık ve güvenlik içinde olma hakkına sahiptir. Çocuklar ihtiyaçlarına, ilgilerine ve yeteneklerine uygun bir eğitim görme hakkına sahiptir.

9 4. Çocuklar oyun, dinlenme, eğlenme hakkına sahiptir. 5
4. Çocuklar oyun, dinlenme, eğlenme hakkına sahiptir. 5. Çocuklar kendilerini ilgilendiren bütün konu ve sorunlarda düşüncelerini söyleme, karara katılma hakkına sahiptir. 6. Çocuklar şiddet, sömürü ve istismardan korunma hakkına sahiptir.

10 7. Çocuklar özel yaşam, onur ve saygınlıklarının korunması hakkına sahiptir. 8. Engelli çocuklar yaşama aktif olarak katılmak için özel bakım, destek ve eğitim alma hakkına sahiptir. 9. Çocuklar savaşta ve sığınmacı durumlarda özel olarak korunma hakkına sahiptir.

11 ÇOCUĞUN ÇALIŞMASI 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak 14 yaşını doldurmuş çocuklar çıraklık yapabilir veya hafif işlerde çalıştırılabilir. Çalışan çocukların yaptıkları işler okula gitmelerine engel olmamalıdır.

12 18 yaşını doldurmamış çocuklar maden ocağı, kablo döşemesi, tünel inşaatı vb. ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamazlar.

13 18 yaşını doldurmamış çocuklar hiçbir şekilde akşam saat 20
18 yaşını doldurmamış çocuklar hiçbir şekilde akşam saat 20.00’den başlayarak sabah 06.00’ya kadar süren zaman aralığında çalıştırılamazlar.

14 EĞİTİM HAKKI

15 EĞİTİMİN FAYDALARI Eğitim hakkı başlı başına bir hak olmanın ötesinde daha geniş amaçlara hizmet eder. Yoksulluğun ve gelir farkının azaltılması, toplumsal adaletin sağlanması, ekonomik kalkınmanın temini, işsizliğin azaltılması, sağlığın geliştirilmesi vb. ancak eğitime erişim hakkının bütün bireylere eşit olarak sağlanması ve eğitim düzeyinin yükseltilmesi ile mümkündür. Ayrıca insanların farklılıkları kabul ederek birlikte yaşayabilme kültürü edinmeleri, günümüz dünyası ve değişen koşullara uyum sağlamaları da eğitime bağlıdır.

16 “Kimse, eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz.”
12 yıl zorunlu eğitim ile çocuğun eğitim hakkı güvence altına alınmıştır. Anayasanın 42. maddesi: “Kimse, eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz.” VİDEO

17 video

18 ETKİNLİK-Eğitimin Önemi
Hazal 6. sınıf öğrencisi. Babası çalışmıyor ve 5 kardeşi var. Ailesinin maddi durumu iyi değil. O da abla ve ağabeyleri gibi çalışıp ailesine katkıda bulunmak istiyor. Bir kuaförün yanında çalışıp para kazanabileceğini düşünüyor.

19 Hazal okula gittiğinde ve gitmediğinde;
Nasıl bir hayatı olur? Nasıl bir çocukluk ve gençlik geçirir? Nasıl bir işi olur? Nasıl bir evliliği olur? Çocuklarını nasıl yetiştirir?

20

21

22

23

24

25

26


"SUNUMUN AKIŞI Çocuk Nedir? Çocuk Hakları Neden Önemlidir?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları