Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ"— Sunum transkripti:

1 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişim Bölümü Normal Öğretim Tuba ÖZEL

2 Asıl engelliler, karşılarına çıkan engeli geçemeyenlerdir.

3 Engellilerle alay etmeyin, bir gün siz de onlar gibi olabilirsiniz.

4

5 Engelli olmak, engel değildir.

6   Engelli olmak, engel değildir.

7 Nüfus sayımı esnasında ülkemizde yaşayan özürlülerin sayısı belirlenmeye çalışılmış ancak tam sağlıklı bir sonuç elde edilememiştir Bu durum aileler tarafından saklanılmakta, çocuklarını evde tutmakta ve onları gerçek hayattan yoksun etmektedirler Ailelerin bu tavrı engelli sayısını tam olarak ortaya çıkartamamaktadır Ülkemizde tekerlekli sandalyelileri az görenleri hiç görmeyenleri az veya hiç işitmeyenleri engelli olarak görmekteyiz Ancak kalp hastalıkları böbrek hastalıkları kanser vb hastalıkları engelli olarak kabul etmiyoruz Çünkü bu durumda aileler ve bireyler hala ümitlidirler Lakin engelli birey karşısında ümitsizlik engeli engel olarak görmeyi gerektirmektedir Değiştiremeyeceğimiz engellilik karşısında bireyleri daha çocukluk yaştan başlayarak eğitmeli onlara özürlülüğün nedenlerini en iyi şekilde anlatmalıyız Her insanın bir özürlü adayı olduğunu düşünürsek yapılacak çalışmalar daha fazla önem kazanmaktadır Ülke nüfusunun büyük bir oranının engelli bireylerden oluştuğunu düşünürsek maalesef bunların çok az bir kısmının eğitim olanaklarından yararlandıklarını görmekteyiz Engelli haklarını tam olarak bilmemekteyiz Buna karşılık Avrupa Birliğine girmeyi düşündüğümüz şu günlerde Avrupa da engellilerin tamamına yakın bir kısmı eğitim olanaklarından yararlanmaktadırlar Hatta bireylerin gidemedikleri durumlarda eğitim olanakları bireyin kendi yaşadığı mekana kadar gitmektedir İşte bu bizim eğitimde fırsat eşitliğine ne kadar önem verdiğimizi açıkça göstermektedir Eğitimin yanı sıra engellilerin karşılaştığı bir çok sorun mevcuttur Ortapedi engelliler için düzensiz ve yüksek kaldırımlar görmeyenler için metroda dikkat edilmesine rağmen otobüslerde göz ardı edilen durak söyleme sistemleri para tanımadaki zorluklar istihtamındaki zorluklar, bankalarda erişebilirlik, binalara erişebilirlik gibi Aslında bu sorunların bir çoğu çok az para ve enerji harcanarak düzeltilebilir Teknolojinin hızlı gelişim pastasından küçük bir dilim engellilere ayrılmıştır Son zamanlarda kullanılan sesli bilgisayarlar sesli tansiyon aletleri sesli mutfak tartıları, sesli renk tanıma cihazları, sesli yön bulma (gps) cihazları, özel haritalar gibi Sonuç olarak engellilere şunu söylemek istiyoruz: bir çok engelli yaşıtlarına karşın bir çok konuda geri kalmışlardır Bu açığı kapatmak için engellilerin daha çok çalışması gerekir Siz engelli olmayan kişilere de düşen görevler var: Engellilerle yan yana geldiğinizde onları anlamaya çaba gösterin Acıyarak değil tanımak amacıyla onlara yaklaşın Belki onlar konuşmakta çekingen olabilirler Siz ilk adımı atarak bu paylaşımı kolaylaştırın Şunu unutmayın: onlar sizin gibi bir insan Sadece bazı organlarını tam kullanamıyorlar Toplumumuzu ancak çok çalışarak, tüketici olmaktan üretici konuma geçirerek daha ileriye götürebiliriz…..

8

9 Siz hiç tekerlekli sandalyede oturup koşmayı denediniz mi
Siz hiç tekerlekli sandalyede oturup koşmayı denediniz mi? Siz hiç gözlerinizi bağlayıp annenizi görmeyi denediniz mi? Siz hiç kollarınızı bağlayıp birinin size yemek yedirmesini, su içirmesini beklediniz mi? Siz hiç konuşmayıp şarkılar söylemek istediniz mi? Siz hiç duymayıp kordon da martıların sesini dinlemek istediniz mi? Siz zihinsel engelli yerine gerizekalı yada deli demeyi mi tercih ediyorsunuz? Siz hiç engelli bir yakınınıza, arkadaşınıza baktınız, ilgilendiniz, ona yardımcı oldunuz mu? Siz hiç küçük bir çocuğu tekerlikli sandalyesinden kucaklayarak alıp belediye otobüsüne bindiniz mi?

10

11 3 Aralık Engelliler Günü’nün Tarihçesi 1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan etti. Bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün “engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istedi. Ve o günden beri, 3 Aralık “engelliler günü” olarak bilinmektedir. Türkiye’de Engellilerin Durumu Türkiye’de nüfusun yüzde 12.29′u yani 8.5 milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde

12


"3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları