Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Zararlı Alışkanlıklar Ve Madde Bağımlılığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Zararlı Alışkanlıklar Ve Madde Bağımlılığı"— Sunum transkripti:

1 Zararlı Alışkanlıklar Ve Madde Bağımlılığı

2 İçindekiler: Sağlığa zararlı alışkanlıklar nelerdir? Bağımlılık Sigara
Alkol Uyuşturucu

3 1-Sağlığa Zararlı Alışkanlıklar:
Sağlığı olumsuz yönde etkileyen,zararlı olduğu bilindiği halde kolay kolay vazgeçilemeyen alışkanlıklara sağlığa zararlı alışkanlıklar denir.

4

5 2- Bağımlılık Bağımlılık kişinin kullandığı madde
üstünde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır.

6 Terör örgütleri Organize suç örgütleri Kuralları kişilik gelişiminde engel ve baskı olarak algılama Risk almaya yatkınlık Bağımlılık yapıcı maddelerle ilk temas ergenlikte ve genç erişkinlikte en sık görülür

7 Bağımlılığın Oluşumu:
İlk temas (Deneme) Kullanım ve hücresel düzeyde değişme (Zaman zaman kullanım) Psikolojik ve Biyolojik Bağımlılık (Sürekli kullanım)

8 Bağımlılık Belirtileri:
Maddeyi Arttırıyorsa Yoksunluk Belirtisi (depresyon-kramp) Yaşıyorsa Madde Alınması ile Rahatlıyorsa Ruhsal, Bedensel ve Sosyal Zarar Yaşıyorsa Sorumluluklarını İhmal Ediyorsa BU SÜREÇLERİ YAŞAYAN KİŞİ BAĞIMLIDIR!!

9 Başlama Nedenleri: Merak Arkadaş baskısı Sorunlarına çözüm
aramak ve uzaklaşmak Farklı gözükmek Beğeni toplamak Bir gruba ait olmak Eğlenmek

10 3-Sigara: Zehirli bir bitki olan tütünün ince bir kağıt içine sıkıştırılarak sarılmış halidir. ZEHİR ÖLÜM KAĞIT-TÜTÜN

11 Sigaranın içindeki Maddeler:
Karbon monoksit: Egzost gazı Arsenik: Zehir imalatı Metanol: Roket gazı DDT: Böcek ilacı Kadmiyum: Araba aküsü Bütan gazı: Tüp ve çakmak gazı Aseton: Kimyasal sökücü Naftalin: Güve ilacı Amonyak: Kimyasal temizleyici Nikotin : Bağımlılık yapan bir uyuşturucu çeşidi

12 Sigaranın Sağlığa Etkiler:
Ses telleri,cilt ve cilt rengi bozulur. Tat alma duyusu ve dişler bozulur. Gözlerde katarakta körlüğe neden olabilir. Omurgada bozukluklar ve kemik erimesi artar. Mide ve yemek borusunda kanama, ülser ortaya çıkar. Şeker hastalığına neden olur. Sigara vücudun bağışıklık sistemini baskılar.

13 SİGARA; Akciğer Kanserlerinden% 95, Akciğer Hastalıklarından% 82, Kalp-Damar Hastalıklarından %21, Felçlerden % 18, Oranında Sorumludur.

14 Pasif Sigara İçiciliği:
Pasif içicilerin % 25’ inde akciğer kanseri görülür. Sigara içtiği için ölen her 9 kişi, içmediği halde dumanını soluyan 1 kişinin de ölümüne neden olmaktadır.

15 Sigarayı Bırakmak İçin Öneriler:
Kesin karar vererek herhangi bir gün seçilerek bırakılır. Sigara içen arkadaş ve çevreden uzaklaşın. Sigara içme isteği uyandıran yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Yanınızda sigarayı hatırlatacak eşya taşımayın. Sizi strese sokacak konu ve tartışmalardan uzak durun.

16

17

18

19 4-Alkol: Alkollü içkiler, mayalanmış şekerli besinlerden elde edilen aklı, şuuru etkilemek suretiyle sarhoşluk veren maddelerdir.

20 İnsanlar Neden İçer: Zevk almak Duygu durumlarını düzeltmek
Stresle başa çıkmak Alkol içme arzusu

21

22 Milliyet ve Hürriyet Gazeteleri, 17 Ekim 2008
Alkol beyni küçültüyor ABD’Lİ araştırmacılar, az miktarda alınan alkolün bile beyinde küçülmeye yol açtığını tespit etti. Araştırmada, 2 bin yetişkinin içki alışkanlıkları ve beyin hacimleri ile içki içen ve içmeyenlerin beyinlerinin MR görüntüleri incelendi. Beyinleri kafataslarını kaplama oranı hiç alkol almayanlarda yüzde 78.6, alkolü bırakanlarda yüzde 78.2, mutedil içenlerde yüzde 77.8 ve çok içenlerde yüzde 77.2 olarak belirlendi. Kadınların beyninin alkolden daha çok etkilendiği saptadı.

23 5-Uyuşturucu: Beyin ve akıl sağlığının en büyük düşmanıdır. Bağımlılarda beliren ilk olgu; akıl ve sinir hastalıklarıdır. Kullanan kişide fiziksel ve ruhsal bağımlılığa yol açar. Ayrıca bu maddeler kişisel ve toplumsal yönden ekonomik ve sosyal çöküntü oluştururlar.

24 Uyuşturucunun Vücuda Etkiler:
Beyin ve Merkezi Sinir sistemini, Sindirim Sistemini, Karaciğer ve Böbrekleri, Solunum Sistemini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca AİDS, frengi, verem, kanser, kangren ve benzeri bir çok ölümcül hastalığa neden olmaktadır.

25 Frengi Hastalığı Kangren Hastalığı

26 Dünyanın En Tehlikeli 10 Uyuşturucusu:
LSD; Yarı sentetik olan bu uyuşturucu damla olarak küçük şekerlerin üzerine damlatılıyor ve böyle satışı gerçekleştiriliyor. Fensiklidin; Melek tozu olarak bilinen bu madde ilk önceleri anestezi için kullanılıyorken şimdi tabletler halinde satışı yasal olmayan yollarla yapılıyor.  

27 Meskalin; Alındıktan sonra aşırı bir şekilde kişide gülme isteği uyandıran bu madde ismini Meksika’dan almıştır.   Esrar; Kenevir bitkisinden elde edilen esrar dünyanın birçok yerinde en çok kullanılan maddedir.  Ekstazi; 1949 yılında antidepresan olarak kullanılan bu madde kişide rahatlık hissi uyandırır.1985 yılında aşırı dozda alınmaya başlayınca ölümler gerçekleşmiş ve uzmanlar tarafından dünyanın birçok yerinde yasaklanmıştı

28 Kokain; Koka bitkisinin
yapraklarından elde edilen bu uyuşturucu alındıktan sonra kişide iştahsızlık isteği uyandırır.   Eroin; Yarı sentetik olan bu uyuşturucu afyon bitkisinden üretilmektedir. Yüksek dozda alındığında ölüm kaçınılmazdır.  

29 Absent; Alkol türevi olan bu
içki %80 alkol oranına sahiptir. Yeşil peri olarak bilinen bu içki kişide halüsinasyon görmesini sağlar. İsviçre’de absent içen birisi aradan 15 dk. Geçtikten sonra kendi kulağını kesmiştir. Bu olaydan sonra tüm dünyada yasaklanan bu içkinin alkol oranı daha düşük çeşitlerini Türkiye'de bulmak mümkün.  Ketamin; Doğrudan beyin nöronlarını etkileyen bu madde uzun süre alındığında kişide karaciğer yetmezliği ortaya çıkmaktadır. 

30 Bonzai; Bitkisel olan bu uyuşturucu ucuz olması dolayısıyla en çok tercih edilenler arasında.
Son yıllarda da Türkiye ‘de satışı gözle görülür düzeyde artmıştır. 

31 Eroin

32

33

34 Kötü Alışkanlıklara Başlama Yaşı:
Türk Eğitim Sendikasının yaptığı araştırmalara göre ; SİGARAYA BAŞLAMA YAŞI : 10 ALKOLE BAŞLAMA YAŞI : 11 UYUŞTURUCUYA BAŞLAMA YAŞI : 12

35 Kötü Alışkanlıklarda Kişi Başında Düşen Miktar:
1930 yılında: Kişi başına düşen alkol : 1 litre Kişi başına düşen sigara : 10 paket 2004 yılında: Kişi başına düşen alkol : 20 litre Kişi başına düşen sigara : 150 paket

36 türü sentetik ilâç kullanmaktadır. Dünya Nüfusu : 7.202.951.000
Dünya’da: 140 milyon kişi ESRAR 31 milyon EROİN 13 milyon KOKAİN 30 milyon AMFETAMİN türü sentetik ilâç kullanmaktadır. Dünya Nüfusu :

37 Sokak çocuğu anketine göre:
Sigara kullananlar yüzde 84 Alkol kullananlar yüzde 68 Uyuşturucu kullananlar yüzde 82 Yüzde 92’si uçucu madde kullanarak bağımlı oluyor. Yüzde 71 temini kolay demektedir. Yüzde 68 kokusundan hoşlandığını söylemektedir.

38

39 Sabırla Dinlediğiniz İçin Teşekkür Ederiz  Betül Koca Merve Deniz Erten


"Zararlı Alışkanlıklar Ve Madde Bağımlılığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları