Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZARARLI YAZILIMLAR MUSTAFA TEZCAN ARALIK,2015.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZARARLI YAZILIMLAR MUSTAFA TEZCAN ARALIK,2015."— Sunum transkripti:

1 ZARARLI YAZILIMLAR MUSTAFA TEZCAN ARALIK,2015

2 ZARARLI YAZILIM NEDİR? Bilgisayarlara zarar vermeyi, bilgisayarlardan veri ya da kişisel bilgiler çalmayı amaçlayan yazılımlardır. Teknik adı “Malware” olarak bilinir.

3 BAŞLICA ZARARLI YAZILIMLAR
Virüs Truva Atı (Trojan) Solucan (Worm) Tuş kaydedici (Keylogger) İstenmeyen ileti (Spam)

4 VİRÜS Bilgisayarınıza yüklediğiniz herhangi bir dosya ile bulaşır.
Kullanıcı tarafından virüslü dosya çalıştırılınca çalışmaya başlar. Verilerin bozulmasından, silinmesinden sorumludurlar.

5 TRUVA ATI (TROJAN) Bilmediğiniz bir kaynaktan indirdiğiniz faydalı program görünümündeki bir programı bilgisayarınıza kurduğunuzda o programla birlikte çalışmaya başlar. Siz programın işlevlerinden faydalandığınızı düşünürken arka planda güvenlik sistemlerini devre dışı bırakmaya çalışır. Bilgisayarınıza yetkisiz erişim sağlayabilir.

6 SOLUCAN (WORM) Solucanlar bilgisayarınıza kaydettiğiniz herhangi bir dosya ile birlikte bulaşır ve otomatik olarak yayılmaya başlar. Solucanlar kendi kendilerini çoğaltma becerisine sahiptirler. Bilgisayarda yayıldıkça işlemcinin çalışma kapasitesini, ana belleğin (Ram) kapasitesini, sabit diskin (Harddisk) veri aktarım hızını tüketmeye, internet bağlantı hızını düşürmeye başlar.

7 TUŞ KAYDEDİCİ (KEYLOGGER)
Klavyeden bastığınız tuşları kaydedip başkalarına gönderebilen zararlı yazılımlardır. Bu yolla çevrimiçi hesaplarınızın erişim bilgilerini ele geçirebilir.

8 İSTENMEYEN İLETİ (SPAM)
E-posta hesaplarına gönderilen, kaynağı tam belli olmayan reklam ve ya zararlı içerik barındıran e-postalardır.

9 ZARARLI YAZILIMLARDAN NASIL KORUNURUZ?
Bilmediğimiz kaynaklardan gelen iletileri kesinlikle açmamalıyız. İçerdikleri bağlantılara kesinlikle tıklamamalıyız. Bilmediğimiz programları indirmemeliyiz. Güvenmediğimiz sitelerden dosya ya da program indirmemeliyiz. Flash bellek yerine mümkün oldukça bulut bellek kullanmalıyız. Eğer flash belleğinizde sizin oluşturmadığınız dosyalar varsa kesinlikle açmamalıyız.

10 İYİ BİR GÜVENLİK PROGRAMI NASIL OLMALI?
Sistem kaynaklarını tüketmemeli. Yani işlemci kapasitesini, ram kapasitesini çok tüketmemeli. Sadece zararlı yazılımları değil internet trafiğini de kontrol etmeli. Her virüs türünü tanımalı, yeni çıkan virüsler için sürekli güncelleme almalı.

11 TELİF HAKLARI Bir fikir ya da sanat eserinin mülkiyet (Sahiplik) haklarının o eseri üreten kişiye ait olduğunu savunan haklardır. Telif hakkı olan eserleri, eser sahibinin izni olmaksızın çoğaltmak, kullanmak suçtur ve cezası vardır. Korsanlık eylemine girer.

12 FİKİR VE YA SANAT ESERLERİ NELERDİR?
Resim Müzik Film Kitap Hikaye Roman Şiir Tasarım Beste Yazılım Araştırma Makale Vb. eserler.


"ZARARLI YAZILIMLAR MUSTAFA TEZCAN ARALIK,2015." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları