Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİNLENME VE TOPARLANMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİNLENME VE TOPARLANMA"— Sunum transkripti:

1 DİNLENME VE TOPARLANMA
DERS NO 6

2 Bu durumun üstesinden gelebilmek için sporcular
Başta elit seviyedeki sporcular olmak üzere çoğu sporcu günde 2 ya da fazla sayıda zorlayıcı antrenmanlara katılmaktadırlar Bu tür durumlarda sporcular normal fizyolojik ve psikolojik sınırların ötesine zorlanırlar. Buna ek olarakta antrenmanlarda ve yarışmalarda psikolojik yapılarını etkileyen sosyal ve profesyonel baskılar yaşamaktadırlar. Bu durumun üstesinden gelebilmek için sporcular Antrenmanlar = sosyal yaşam = toparlanma arasında iyi bir denge ortamı yaratmak zorundadırlar.

3 Sporcular antrenman sonrasında yorulur
Ve ne kadar yorgunluk varsa antrenman sonrası etkilerde o kadar fazla olur. Örneğin; 1) Koordinasyon bozukluğu 2) Kas kasılmalarındaki kuvvet (güç) ve süratte azalma 3) Toparlanmada düşük seviye

4 Antrenörler ve antrenman uzmanları, performansı artırmak ve antrenmanın sınırlarını zorlaması için sporcuları çalıştırmak amacıyla yöntemler geliştirmeleri gerekir. “ Bu yöntemlerin başında toparlanma teknikleri gelmektedir” Antrenör toparlanma sürecini çok iyi anlamalı ve antrenman öğelerinden en önemli faktör olarak belirlemelidir.

5 Uygun bir toparlanma; Antrenmanlar arası yenilenmeyi hızlandırır
Yorgunluğu azaltır Sakatlanma sayısını ve sıklığını azaltır Süperkompanse işlemini artırır Antrenmanda ağır yüklenme işlemine katkıda bulunur.

6 Toparlanma teknikleri alışkanlık haline gelmeli ve biyolojik yenilenmeyi hızlandırabilmek için antrenmanlarla uyumlu bir yöntemde kullanılmalıdır. Toparlanma günlük düşünülmesi gereken ve antrenmandan veya yarışmadan ayrı bir şekilde algılanmaması gereken bir konudur.

7 Toparlanma teorisi Toparlanma teorisi veya yenilenme (rejenerasyon) içsel ve dışsal faktörlere dayanan çok yönlü bir işlemdir. Bu faktörlerin farkında olan antrenör oyuncularının toparlanma tekniklerini uygulaması için eğitir. Bu faktörler; SPORCUNUN YAŞI SPORCUNUN TECRÜBESİ SPORCUNUN CİNSİYETİ ÇEVRESEL FAKTÖRLER HAREKET GENİŞLİĞİ KULLANILAN KAS LİF TİPİ EGZERİZİN TÜRÜ PSİKOLOJİK FAKTÖRLER SÜRANTRENEDEN YENİ KURTULMAK MİKROBESİNLERİN ALINMASI VE YENİLENMESİ ATIK MADDE ATILMASI VE ENERJİ TRANSFERİ

8 TOPARLANMA YÖNTEMLERİ
DOĞAL YOLLARDAN TOPARLANMA FİZYOTERAPİ YOLUYLA TOPARLANMA PSİKOLOJİK YOLLARLA TOPARLANMA

9 DOĞAL YÖNDEN TOPARLANMA
KİNOTERAPİ VEYA AKTİF DİNLENME TAM VEYA PASİF DİNLENME

10 KİNOTERAPİ VEYA AKTİF DİNLENME
Kinoterapi, artık maddelerin (Laktik asit) orta seviyede aerobik egzersiz ve stretchingle hızlı bir şekilde yok edilmesi anlamına gelmektedir. Kinoterapi süresince aerobik egzersizin şiddeti sporcunun maksimum kalp atım sayısının %60’ını geçmemesi gerekmektedir. Hafif, aralıksızı jogging, ilk 10 dakikada laktik asitin %62’sini ortadan kaldırıken, %26 ekstra laktik asitide 10 ile 20 dakika arasında yok eder.

11 TAM VEYA PASİF DİNLENME
Tam dinlenme iş kapasitesinin tekrar yenilenmesi için gerekli olan esas fizyolojik yoldur. Sporcular % oranında gece süresince olmak kaydıyla 9-10 saat uykuya ihtiyaçları vardır.

12 Sporcu rahat uyku uyuyabilmeyi geliştirmek için farklı türde yollardan faydalanabilir.
Masaj Yatmadan önce sıcak duş Rahatlama teknikleri Karanlık, gürültüden ve baskıdan uzak temiz havalandırıl- mış bir oda mutlaka gereklidir. yorgunluk hissedildiği zaman mutlaka yatmalı Gürültülü bir ortam varsa kulak tıkaçları kullanılmalı Telefonu fişten mutlaka çekmeli Sabah aynı saatte kalkmaya özen göstermeli

13 FİZYOTERAPİK YÖNTEMLER
MASAJ SICAK VEYA TERMOTERAPİ SOĞUK VEYA CRYİOTERAPİ KONTRAST BANYOLAR OKSİJENTERAPİ

14 REFLEKSOTERAPİ-AKUPUNTUR
AEROTERAPİ YÜKSEKLİK TERAPİSİ REFLEKSOTERAPİ-AKUPUNTUR KEMOTERAPİ

15 MASAJ

16 SICAK VEYA TERMOTERAPİ

17 SOĞUK VEYA CRYOTERAPİ

18 KONTRAST BANYO

19 OKSİJEN TERAPİSİ

20 AEROTERAPİ

21 YÜKSEKLİK TERAPİSİ

22 REFLEKSOTERAPİ-AKUPUNTUR

23 KEMOTERAPİ


"DİNLENME VE TOPARLANMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları