Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRİK MAKİNELERİ VE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRİK MAKİNELERİ VE"— Sunum transkripti:

1 ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
KONTROL SİSTEMLERİ

2 SINIR ANAHTARLARI Hareketli sistemlerde bir hareketin durdurulduğu
başka bir hareketin başlamasına yarayan devre elemanına sınır anahtarı denir. Sınır anahtarları, pimli ve makaralı olmak üzere ikiye ayrılır.

3 SINIR ANAHTARLARI İç Yapısı: Sınır anahtarının iç yapısı çift yollu butonların iç yapısından farklı değildir. Normalde kapalı bir üst kontak ve normalde açık bir alt kontağı vardır.

4 SINIR ANAHTARLARI Çalışması: Ani temaslı sınır anahtarlarında hareketli parça sınır anahtarının pimine ( ve makarasına ) çarptığında (basınç uyguladığında) kontakları konum değiştirir. Basınç ortadan kalktığında bir yay vasıtası ile tekrar eski konumlarına dönerler

5 SINIR ANAHTARLARI Kullanım alanları: Asansörlerde hangi kata gelindiğini algılamak için, garaj kapılarında açılıp kapanma sınırlarına gelindiğinin algılanmasında, yük vagonlarında hattın başlangıç bitiş veya istasyona gelindiğinin algılanmasında vb. yerlerde kullanılır.

6 Üç fazlı asenkron motorun hareket sınırlarına göre çalıştırılması
Temrin senaryosu: Mostem lisesi bahçe kapısı aç butonuna basıldığında açılmaya başlayacak kapı tam açıldığında s.anahtarına basıp duracak. Kapat butonuna basıldığında ise kapı 2. s.anahtarına basıncaya kadar kapanacak. Herhangi bir anda stop butonuna basıldığında duracak.

7 Temrin Adı; Üç fazlı asenkron motorun elektriksel kilitleme ile devir yönünün değiştirilmesi
Devre şemasını kendiniz tasarlayınız….

8 Temrinin devamı için lütfen word belgesi ve cad simü simülasyonuna bakınız.


"ELEKTRİK MAKİNELERİ VE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları