Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Windows İşletim Sistemi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Windows İşletim Sistemi"— Sunum transkripti:

1 Windows İşletim Sistemi

2 Windows Nedir? Windows, Microsoft şirketinin geliştirdiği kişisel bilgisayarlarda en çok kullanılan işletim sistemidir. yılları arasında Windows aslında MS-DOS (Microsoft Disk Oparating System) işletim sisteminin Grafik Kullanıcı Arayüzü (GUI: Graphical User Interface) olarak kullanılan ek bir yazılımdı. Windows 95 sürümü ile birlikte işletim sistemi sıfatını almıştır.

3 Windows 1.0 İlk Windows sürümü 1985 yılında Windows 1.01 sürüm adıyla yayınlanmıştır. Uygulamada tek bir pencere bulunmakta ve tüm işlemler bu pencere üzerinde gerçekleştirilmekteydi.

4 Windows 1.0

5 Windows 2.0 Windows yılında kullanıcı arayüzü ve hafıza yönetimi gibi çeşitli geliştirmelerle birlikte piyasaya sürüldü. Birden fazla pencere üzerinde işlem yapma imkanı geldi ve klavye kısayolları kullanıcılara sunuldu.

6 Windows 2.0

7 Windows 3.0 – 3.1 Windows yılında, 3.1 ise 1992 yılında piyasaya sürülmüştür. Dosya yöneticisi, Program yöneticisi ve Registry sisteme dahil edilmiştir. Ayrıca Video dosyaları oynatma desteği getirilmiştir. (Windows 3.1 Multimedia PC version)

8 Windows 3.0 – 3.1

9 Windows 95 Windows’un 4. sürümüdür. 1995 yılında piyasaya sürülmüştür.
Görev çubuğu, başlat menüsü gibi Windows için bilindik özellikler bu sürümde dahil edilmiştir. Masaüstü kavramı da yine ilk olarak Windows 95 sürümüne dahil edilmiştir. Ayrıca MSN hizmetleri Windows 95’in çıkışıyla beraber hizmete sunulmuştur. Multitasking: aynı anda işlemcinin birden çok görevi yürütmesi demektir. 32 bit desteği: Eğer işlemci (CPU) 32 bit mimariye sahipse, 32 bit büyüklüğünde sayılar ile aritmetiksel işlemlerin tek saat çevriminde (cycle) yapılabilmesi. Örneğin 100 MHz hızında bir işlemci ile 32 bit bir aritmetiksel işlem 1/ sn’de yapılabilir. (Günümüzde 64 bit, çok daha hızlı ve çok çekirdekli işlemciler ve 64 bit işletim sistemleri var).

10 Windows 95

11 Windows 98 15 Mayıs 1998 yılında piyasaya sürülen Windows 9x ailesinin 2. işletim sistemidir. Internet Explorer 4, Outlook Express, FrontPage Express ve Windows Media Player bu işletim sitemi ile yüklü olarak gelmekte idi. Tam olarak USB desteği de yine bu sürümle gelmiştir. (Windows 95 OEM sürümü de destekliyordu). 1999 yılında Second Edition ve 2000 yılında Millenium Edition piyasaya sürülmüştür. İlk piyasaya sürülen web tarayıcılardan en popüler olanı Netscape firmasına aitti. Internet Explorer yazılımının Win98 işletim sisteminin bir parçası olması sonrasında kullanıcıların çoğu Netscape firmasının tarayıcısını yükleme ihtiyacı duymaz oldu. Bu nedenle Netscape firması Microsoft’a … davası açmıştır. İlk anlık mesajlaşma programı olan ICQ yine Microsoft’un Windows Messenger yazılımının işletim sisteminin bir parçası olmasına yenik düşmüştür. Windows Messenger’ın yerini daha sonraları görüntülü görüşmeye olanak sağlayan MSN Messenger ve Live Messenger yazılımları aldı. Fakat IP telefon ve görüntülü görüşme yazılımları arasında en iyilerinden olan Skype’ı tahtından indiremeyen Microsoft en sonunda Skype’ı satın alarak Windows 8’in bir parçası haline getirdi.

12

13 Windows 2000 Microsoft ev kullanıcıları için Windows 3.1, 95 ve 98 sürümlerini yaptığı yıllarda iş dünyası için de Windows NT işletim sistemini geliştirmekteydi. Windows NT’nin çekirdeği (kernel) daha kararlı idi (işletim sisteminin kilitlenmesi sorunları daha nadir oluyordu). 2000 yılında sunucu (server) ve iş istasyonu (workstation) türünde bilgisayarlar için çıkartılan Windows NT çekirdeğine sahip işletim sisteminin adı Windows 2000 oldu. Windows 2000 aslında 98’in değil NT’nin devamıdır. Millenium Edition (ME), 95/98 ile aynı çekirdeği paylaşan son Windows sürümüdür.

14

15 Windows XP 2001 yılında Home ve Professional olmak üzere iki farklı Dağıtım (Edition) ile piyasaya sürülmüştür. Adı, deneyim kelimesinin İngilizcesi olan eXPerience ifadesinden gelmektedir. Kişisel kullanım için piyasaya sürülen ilk NT tabanlı Windows sürümüdür. C, C++ ve assembly ile kodlanmıştır ve kararlılık konusunda Windows 9x ailesinden çok daha iyi sonuçlar vermektedir.

16 Windows XP

17 Windows Vista Windows XP’den 6 sene sonra 2007 yılında piyasaya sürülmüştür. Grafik Kullanıcı Arayüzünde birçok değişiklik yapılmış ve Aero (pencere kenarlarında yarı saydam bir görünüm sağlayan yeni grafiksel arayüz) tanıtılmıştır. Windows Search adı altında bir arama mekanizması sisteme eklenmiştir. Yüksek sistem gereksinimlerine rağmen iyi performans sağlayamaması nedeniyle çok fazla eleştiri almıştır. Dağıtımlar: Starter, Home Basic, Home Premium, Business, Ultimate, Enterprise

18 Windows Vista

19 Windows 7 XP’nin başarısından sonra Vista’daki hayal kırıklığı, 2 yıl sonrasında (2009 yılında) Windows 7’nin piyasaya sürülmesine neden olmuştur. Görev çubuğu üzerindeki simgelere sağ tıklama ile açılan menüden en son o uygulama ile açılmış belgeleri görüp hemen başlatmak mümkündür. Pencere önizleme, Aero peek, pencerelerin belirli bir kenara yaslanması ile genişletme işlemleri gibi kullanım kolaylıkları sisteme dahil edilmiştir. Dağıtımlar: Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Ultimate

20

21

22 Windows 8 Sürümleri Windows 8 Windows 8 Pro Windows 8 Enterprise
Ev kullanımı için gereken özellikleri barındırır. Windows 8 Pro İşyeri kullanımı için daha uygundur. Windows 8 Enterprise Windows To Go (USB bellek, harici sabit disk gibi cihazlardan işletim sistemini açabilme ve çalışabilme), uygulama yazılımlarını ismine veya üreticisine göre engelleyebilme gibi daha üst düzey özellikler barındırır. -EFS dosyaların fiziksel olarak şifrelenmesi desteği sağlar. NTFS 3.0’dan itibaren desteklenmektedir. -BitLocker ise tüm diskin şifrelenmesine olanak tanıyan bir özelliktir. -Windows RT x86 için derlenmiş herhangi bir uygulamayı çalıştırmayacaktır. Bu yüzden, tabletlerde yüklü olan Windows RT sürümü üzerine «klasik» Windows uygulamaları yüklenemez.

23 Sistem Geri Yükleme Sistem geri yükleme, bilgisayarınızın yavaş çalışmasına ya da yanıt vermeyi durdurmasına neden olabilen sorunları düzeltmeye yardımcı olan Windows uygulaması. Bu işlem geri alınabilir. BAŞLAT -> Programlar -> Donatılar -> Sistem Araçları -> Sistem Geri Yükleme

24 Güvenli mod (F8) Bilgisayarınızı sınırlı durumda başlatan bir Windows sorun giderme seçeneğidir. Yalnızca Windows'u çalıştırmak için gereken temel dosyalar ve sürücüler başlatılır. Güvenli kipte iken Windows'un başlangıcında yüklenen programlar çalıştırılmaz, aygıt sürücüleri çalıştırılmaz, ekran minimum çözünürlük ve frekansta açılır. (Bunların sebebi yüklenen yanlış bir program yada yapılan yanlış bir ayarlama sonunda açılamayan işletim sisteminin min. destekle açılabilir hale getirilmesi ve bu durumda sorunun çözülebilmesidir.)

25 Bilgisayar (Özellikler)
Bilgisayarınızın özelliklerini görüntülemek için : Masaüstünde Bilgisayar simgesine sağ tıklayarak Özellikler’ e tıklayın. Çıkan pencerede bilgisayarınızda yüklü işletim sistemi, işlemci türü, RAM bellek miktarı, bilgisayarınızın adı görünecektir. Örnek: Windows sürümü : Windows 7 Professional İşlemci : Intel Core2 Duo CPU 2.40 GHz Yüklü bellek (RAM) : 2,00 GB

26 Bilgisayar (Özellikler)

27 Bilgisayar (Özellikler)
Bilgisayarınızın diskiyle ilgili bilgileri görüntülemek için (dosya sistemi, dolu-boş alan miktarı, vb.) sabit diskinize (C, D) sağ tıklayarak Özellikler’i seçin.

28 Aygıt Yöneticisi Bilgisayarınıza ait aygıtların listesini görmenize yarar. Bilgisayar – Özellikler – Aygıt yöneticisi Aygıt yöneticisinde karşısında soru işareti, ünlem olan aygıtlar sistem tarafından tanınmayan (sürücüleri doğru yüklenmemiş) aygıtlar olarak bilinir. Herhangi bir donanımı devre dışı bırakmak, kaldırmak veya etkinleştirmek için bu menü kullanılır.

29 Dosya/Klasör/Sürücü Paylaşımı
Bilgisayarınızda bir dosya/klasör ya da sürücüyü paylaşmak için : - Paylaşmak istediğiniz kaynağa Sağ tıkla – Özellikler – Paylaşım – Gelişmiş Paylaşım Bu Klasörü Paylaş kutucuğunu işaretleyin ve İzinler’i seçin. Tamam’ ı tıklayın.

30 IP Adresi IP adresi, interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan cihazların ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres. Statik ve Dinamik IP kavramı… Bilgisayarınızın IP adresini öğrenmek için komut satırını açıp ipconfig komutunu yazmanız yeterlidir. Örneğin: , , …

31 MAC Adresi MAC adresi, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar.
Fiziksel adres. Bilgisayarınızın MAC adresini öğrenmek için komut satırına ipconfig /all komutunu yazdığınızda Fiziksel Adres’ in karşısında yazan değer bilgisayarınızın MAC adresidir. Örneğin: 00-D0-59-D7-11-E0 gibi.

32 Web Tarayıcı (Browser)
Tarayıcılar internetteki bir web sunucusuna nasıl ulaşacağını bilen ve sayfanın görüntülenme isteğini buraya ileten bir yazılımdır. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Netscape, Yandex …

33 Arama motoru Internet üzerinden web adreslerini bilmediğimiz sitelerin adreslerini öğrenmek, bilmediğimiz ve merak ettiğimiz tüm konular hakkında ticari, kişisel, akademik her türlü web sayfalarından bilgilere ulaşmak için kullanılan web hizmeti.

34 Klavye Kısayol Tuşları
Ctrl + C (Kopyala) Ctrl + V (Yapıştır) Ctrl + X (Kes) Ctrl + Z (Geri Al) Ctrl + A (Tümünü Seç) Ctrl + S (Kaydet) F2 (Seçili öğeyi yeniden adlandır) F3 (Ara) F5 (Yenile)

35 Klavye Kısayol Tuşları (2)
Delete (Sil) Shift + Delete (Geri dönüşüm kutusuna atmadan sil) Alt + F4 (Etkin öğeyi kapat veya etkin programdan çık) Alt + Tab (Aktif pencereler arasında geçiş yap) Windows Logosu + D (Masaüstünü göster) Windows Logosu + L (Klavyeyi kilitle) Windows Logosu + R (Çalıştır iletişim kutusunu aç) . . .

36 Denetim Masası Bilgisayarın donanım ve yazılım ile ilgili ayarların yapıldığı alan.

37 Denetim Masası Uygulamaları
Programlar ve Özellikler (Program Ekle/Kaldır) Kullanıcı Hesapları Aygıtlar ve Yazıcılar Aygıt Yöneticisi Bölge ve Dil Windows Update Klavye – Fare . . .

38 Denetim Masası Uygulamaları
Windows Güvenlik Duvarı Tarih ve Saat Ağ ve Paylaşım Merkezi . . .

39 Sıkıştırma Programları
Büyük dosyaları sıkıştırmak ve kolayca taşımak isteyenler için gerekli olan araçlar. Winzip, Winrar ve 7-Zip en ünlü sıkıştırma programlarıdır. Winzip Winrar 7-Zip

40 TeamViewer ile Uzak Masaüstü Uygulaması


"Windows İşletim Sistemi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları