Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ON YILLIK VARLIK İSTERSEN AĞAÇ,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ON YILLIK VARLIK İSTERSEN AĞAÇ,"— Sunum transkripti:

1 ON YILLIK VARLIK İSTERSEN AĞAÇ,
BİR YILLIK VARLIK İSTERSEN BUĞDAY, ON YILLIK VARLIK İSTERSEN AĞAÇ, YÜZ YILLIK VARLIK İSTERSEN ÇOCUK YETİŞTİR

2 AİLE TOPLUMUN ÇEKİRDEĞİDİR
"EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR"

3 DENGELERİ İYİ KURULMUŞ, DÜZENLİ, HUZURLU, SAĞLIKLI İLETİŞİM ORTAMI OLAN BİR AİLE ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ VE GELİŞİMİ İÇİN BENZERİ BULUNMAZ BİR OKULDUR!

4 ANCAK BAZI AİLELER EĞİTİCİLİK FONKSİYONLARINI GEREK İÇ GEREKSE DIŞ SEBEPLERE BAĞLI OLARAK YERİNE GETİREMEZLER.

5 BU NEDENLERİN İÇİNDE BULUNAN EN ÖNEMLİ İÇ NEDENLER İSE:
AİLE İÇİ UYUMSUZLUK VE İLETİŞİM EKSİKLİĞİDİR

6 AİLE İÇERİSİNDE ANNE VE BABA:
KENDİSİNE OLUMLU BİR KİŞİLİK VE KİMLİK YAPISI GELİŞTİREMEMİŞSE KENDİ DUYGULARI VE MANTIKLARI ARASINDA İYİ BİR DENGE KURAMAMIŞLARSA KENDİ İÇ ÇATIŞMALARINI ÇOCUKLARINA YANSITIYORLAR İSE VE EN ÖNEMLİSİ BİRBİRLERİNİ DİNLEME YETENEKLERİ YOK İSE KENDİ İLİŞKİLERİNDE SÜREKLİ ÇATIŞIYORLAR İSE AİLE İÇERİSİNDE ÇOK CİDDİ BİR UYUMSUZLUK VAR DEMEKTİR

7 SIRALADIĞIMIZ BU NEDENLER DE AŞAĞIDA SIRALAYACAĞIMIZ SONUÇLARI DOĞURMAKTADIR
AİLE İÇİ KURALLARLA İLGİLİ ÇATIŞMALARA DÜŞMANLIK VE ÖFKE DUYGULARINA AİLE BİREYLERİNİN TEK BAŞINA VE KENDİ DÜNYALARINDA YAŞAMAYI TARCİH ETMELERİNE YALAN SÖLEMEYE VE GÜVENSİZLİĞE AİLE İÇİ YAKINLIK VE DAYANIŞMA DUYGUSUNUN AZALMASINA EN ÖNEMLİSİ DE AİLE İÇİ İLETİŞİMİN YOK OLMASINA VE SONUÇ OLARAK DA MUTSUZLUĞA NEDEN OLUR

8 DÜNYADAKİ AYNALAR GÜMÜŞLENMİŞ CAM PARÇALARI DEĞİL ÇOÇUKLARIMIZDIR!

9 EVET GERÇEKTEN DE ANNE BABALARIN DÜNYADAKİ AYNALARI YETİŞDİRDİKLERİ ÇOCUKLARDIR ÇÜNKÜ ANNE VE BABALARIN KİŞİLİK YAPISI ÇOCUKLARININ KİŞİLİK YAPILARINI BELİRLER!

10 SONUÇ OLARAK ÇOÇUĞUN KİŞİLİK YAPISINI AİLENİN ÇOCUĞA VERDİĞİ EĞİTİM BELİRLEMEKTEDİR BU NEDENLE DE AİLENİN ÇOCUĞA NASIL BİR EĞİTİM VERECEĞİ ÇOK ÖNEMLİDİR

11 ÇOÇUKLARIMIZI EĞİTİRKEN ONLARA TEMEL GEREKSİNİMLERİNİ
KARŞILAYABİLMELERİ İÇİN ÖĞRETMEMİZ GEREKEN DUYGU VE DAVRANIŞLAR NELERDİR?

12 DEĞERLİ OLMA DUYGUSU: Sağlıklı bir kişilik gelişimi için Bireyin kendisinin değerli Ve eşsiz olduğunu Bilmesi çok önemlidir. “Ben değerliyim” duygusunu Aile içinde elde eden Birey kendisini kanıtlamak İçin aşırı davranışlarda Bulunmaya gerek duymaz.

13 2. GÜVEN ORTAMI: Aile içinde dışarıdaki Tehlikeli olaylardan uzakta olduğunu Bilen çocuk kendisini ev içinde güvende bulur ve aile dışındaki tehlikeli ortamlarda Güven duygusunu aramaz.Aksi durumda Kendine aile dışında güvenli bir yer seçer Ve aile ile olan bağını koparır.

14 3. YAKINLIK VE DAYANIŞMA DUYGUSU:
Aile içinde yakınlık ve dayanışma varsa Çocuk dışarıdan gelen yıkıcı ve stres yaratıcı Olaylardan etkilenmezler.Dolayısıyla da stres Ve gerginlik yaşamazlar çevreleriyle de Yakın ilişkiler kurabilirler.

15 4. SORUMLULUK DUYGUSU: Aile içerisinde sorumluluk duygusunu Herkesin birlikte paylaşması çok önemlidir. Anne, babalar tüm sorumlulukları kendileri üstlenirlerse kendi yaşamını Biçimlendiremeyen bireyler yetiştirmiş olurlar. Bu nedenle aile içerisinde küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza Yapabilecekleri işler vererek sorumluluk duygularını geliştirebiliriz.

16 5. ZORLUKLARLA MÜCADELE EDEREK
ONLARIN ÜSTESİNDEN GELMEYİ ÖĞRENMEK: Çocuğa her şey hazır verilmemelidir tam aksine içinde bulunduğu Yaş dönemi göz önünde bulundurularak çocuk kendi sorunlarıyla Baş başa bırakılmalıdır çünkü bu durum onların sorun çözme becerileri Gelişmiş bireyler olarak yetişmeleri için gereklidir. Karşılaştığı her zorluğa aşırı yardım eden anne, babaların çocuklarının Sürekli başkalarına muhtaç ve kendine güvensiz olacaklardır.

17 G 5. MUTLULUK VE KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME ORTAMI:
Aile ortamı mutluluğun doyumsuz Olarak yaşanması gereken Yegane ortamdır.Aile ortamında Değerli olduğu duygusunu yaşayan Çocuk mutlu olur ve yaptıklarından Doyum alır, kendini gerçekleştirir.

18 AİLE İÇERİSİNDE KİŞİLİK VE BAĞIMSIZLIKLARINA SAYGI DUYULMALIDIR
ÇOCUĞU BİR BİREY OLARAK GÖRÜP, AİLE İÇERİSİNDE KİŞİLİK VE BAĞIMSIZLIKLARINA SAYGI DUYULMALIDIR BUNU YAPABİLMEK İÇİN DE İLETİŞİM ÇOK ÖNEMLİDİR.

19 DÜNYADAKİ MELEKLER! Dünya’ya gelmesine bir gün kala cennetteki bebek korku içerisinde Allah’ a sorar: _ Allah’ım meleklerim bana beni yarın Dünya’ya yollayacağını söylediler ama; ben çok küçük ve çok güçsüzüm orda nasıl yaşayacağım? _ Üzülme sakın ben senin için Dünya’daki meleklerin arasından iki tane iki tane çok özel melek seçtim Dünya’da da onlar hep yanında olacaklar. _ Peki Allah’ım ben Dünya’da yaşayanların dillerini bilmiyorum, onlarla nasıl konuşacağım? _ Dünya’da senin için seçtiğim melekler sana duyabileceğin en güzel ve en tatlı sözcükleri söyleyecek ve sana konuşmayı sevgiyle öğretecekler. _ Allah’ım tamam konuşmayı öğrenebilirim ama Dünya’nın kötülük ve tehlikelerle dolu bir yer olduğunu söylediler ben kendimi nasıl koruyacağım? _ Bunun için de sakın üzülme çünkü Dünya’daki meleklerin seni kendi hayatları pahasına da olsa daima koruyacaklar. Tam bu sırada Cennet’te bir sessizlik olur ve Dünya’nın sesleri Cennet’ e kadar duyulmaya başlar. İşte tam bu sırada bebek artık Dünya’ya gitmek üzere olduğunu anlar ve Allah’a son bir soru sorar. _ Allah’ım sanırım şu an gitmek üzereyim lütfen bana hemen söyler misin benim için Dünya’da seçtiğim meleklerimin adı nedir? _ Meleklerinin isimlerinin hiç önemi yok yavrum sen onları “Anne-Baba” diye çağıracaksın der ve bebeği Dünya’ya uğurlar.

20 ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ NELERDİR?

21 1. ÇOCUĞA AŞIRI MÜDAHALECİ DAVRANMAYIN!
Çocuğun eylemlerine aşırı müdahale etmemektir.Bu durumda çocuk “Yaptığım iş doğru, annem ve babam yaptığım işi onaylıyor” diye düşünür.Çünkü çoğu zaman anne babalar çocuklarının yaptıklarına karışarak,denetleyerek,yardım ederek onlarda kabul edilmedikleri duygusunun oluşmasına neden olurlar.

22 Aşırı eleştirip Yargılamayın! HATALI DAVRANIŞLARINI KONUŞARAK UYARIN
VE ONA DOĞRU OLANI ANLATIN

23 2.DİNLEYİN! Çocuk konuşurken kendi görüşlerinizi açıklamadan, yalnızca onay tepkileri vererek çocuğu dinlemektir.Böylece çocuk anlaşıldığı ve kabul edildiği duygularını daha yoğun yaşar.

24 Dinleyin! ÇOCUKLARINIZA İYİ BİR SERVET BIRAKMAK İSTİYORSANIZ ONLARA
DİNLEMEYİ ÖĞRETİN! Dinleyin!

25 3. KONUŞMAYA ÖZENDİRİCİ DAVRANIN!
Bazen çocuklar duygularını ve sorunlarını açıklamada zorluk çekerler.Konuşmak, düşüncelerini yerine getirmek için özendirilmeye gereksinim duyarlar.Tam bu noktada kullanılacak özendirici ya da kapı aralayıcı tümceler çocuklarımızla olan iletişimi kolaylaştırır bu da çocukta kabul edildiği saygı duyulduğu düşüncelerini güçlendirir.

26 4. EMPATİ KURUN! Karşıda bulunan kişinin duygularını, duygularının yoğunluğunu anlama ve algılama yeteneğidir.Etkin dinleme becerisini kullanan kişinin karşısındakiyle aynı şeyleri hissetmesi gerekmez fakat karşısındaki kişiyle aynı duyguları paylaşması ve paylaştığı duyguları uygun bir şekilde iletmesi çok önemlidir.

27 5.ÇOCUKLARINIZA SÜREKLİ ÖĞÜTLER VERMEYİN!
ÇOUKLANIZA SÜREKLİ ÖĞÜTLER VERMEYİN ÇÜNKÜ ÇOCUKLAR KARŞILARINDA DAİMA ÖĞÜTLER VEREN İNSANLAR DEĞİL, O ÖĞÜTLERİ YAŞAYAN MODELLER GÖRMEK İSTERLER...

28 “Ben senin yaşındayken
ne doğru dürüst oyuncağım vardı ne de böyle bilgisayar falan filan.. Hiç kıymetini bilmiyorsun; halbuki biz....” 6. ÇOCUKLARINIZI KENDİNİZ DAHİL HİÇ KİMSEYLE KIYASLAMAYIN!

29 7. ÇOCUĞUNUZ İÇİN ÖNEMLİ OLAN ETKİNLİKLERE
GÜNLERE SİZ DE DEĞER VERİN VE BU GÜNLERİN BENZERLERİNİ YAŞAYABİLMEK İÇİN ÇOCUĞUNUZA ZAMAN AYIRIN

30 8. Emir vermeyin! “Ne diyorsam onu yap, soru sorma”
Siz kendinizi düşünün, biri size emir verdiğinde ya da o tarzda konuştuğunda neler hissediyorsunuz? İstediğiniz şeyin nedenini açıklamanız çok önemlidir. “Ne diyorsam onu yap, soru sorma”

31 9.ÇOCUĞUNUZU TÜM YÖNLERİYLE TANIYIN!
Beklentilerinizi onun ilgi yetenek ve kapasiteleri doğrultusunda belirleyin. Olduğu gibi kabul edilen çocukta kimlik edinme duygusunun sağlıklı bir şekilde oluşacağını unutmayın. Sakın anne, baba olarak geçmiş yaşantılarınızda elde edemediğiniz başarıları ondan beklemeyin. Bu davranışınız onu yıldıracak ve mutsuz edecektir.

32 10. ÇOCUĞUNUZA SIK SIK ONU SEVDİĞİNİZİ SÖYLEYİN. İster bebek olsun ister bir ergen, tüm çocuklar sevildiklerini ve değer verildiklerini hissettiklerinde: Daha mutlu olurlar. Yeni şeyleri denemek için kendilerine olan güvenleri artar. Kendi başarılarını fark eder ve bundan keyif alırlar. Kendilerine ve diğer insanlara değer verirler. Gelecek için umutları olur.

33 TÜM BUNLARI BAŞARABİLMEK İÇİN DE YAPICI AÇIK VE TUTARLI BİR DİSİPLİN ANLAYIŞI OLUŞTURUN!
Anne ve baba olarak disiplin, ödül ve ceza gibi yaptırımlar uygularken tutarlı olmaya gayret edin. Kurallarınız anlaşılır ve esnek olsun. Bütün kuralları birden öğretmeye kalkmayın. Öğrenmesi için zaman tanıyın. Dürüst davrandığı zaman çok fazla üzerine gitmeyin yoksa istemeden yalan söylemesine neden olabilirsiniz Çocuğunuzu korkutmayın. Fazla baskılardan, bedeni cezalardan, olmayacak sınırlamalar koymaktan sakının.

34 VE EN ÖNEMLİSİ AİLE İÇİ KURALLARINIZI HEP BİRLİKTE
BELİRLEYEREK ÖNCELİKLE SİZ UYGULAYIN VE ŞUNU HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYIN Kİ ÇOCUĞUNUZ SİZİ ÖRNEK ALARAK HAYATA HAZIRLANIR ONDA GÖRMEK İSTEDİĞİNİZ DAVRANIŞLARI LÜTFEN ÖNCELİKLİ OLARAK SİZ UYGUYAYIN VE ÇOCUĞUNUZA OLUMLU BİRER MODEL OLUN

35 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER!


"ON YILLIK VARLIK İSTERSEN AĞAÇ," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları