Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PAZARLANABİLİR KİRLETME HAKLARI (TRADABLE PERMITS)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PAZARLANABİLİR KİRLETME HAKLARI (TRADABLE PERMITS)"— Sunum transkripti:

1 PAZARLANABİLİR KİRLETME HAKLARI (TRADABLE PERMITS)
BÖLÜM 11 PAZARLANABİLİR KİRLETME HAKLARI (TRADABLE PERMITS)

2 PAZARLANABİLİR KİRLETME HAKLARI
Belirli bir alan için sürdürülebilir şekilde sağlanması hedeflenen çevre kalitesi seviyesi belirlendikten sonra, o ortamın kabul edebileceği en fazla kirlilik miktarı tespit edilir. Kirlenme düzeyini kontrol altında tutabilmek üzere devlet tarafından o kapasite ile orantılı şekilde belirli sayıda kirletme izni kağıdı düzenlenir. Bu şirketlere çevreye deşarj edecekleri kirletici miktarı için bir kota konması anlamına gelmektedir. İşletme belirlenen kirletme düzeyi sınırlarının üzerine çıktığında kirletme izni kağıtlarından satın almak zorunda kalacaktır. Bu teknik en çok ABD’nde hava kirletme izinleri için uygulanmaktadır.

3 Örnek: ÖRNEK UYGULAMA İki tesisin toplam 20 birimlik atığı bulunmaktadır. Eğer 5 birimlik kısmı arıtılacak ise 15 birimlik kısmı için kirletme izin belgesi alınması gerekecektir. Burada tesisler açısından amaç maliyeti minimize etmek ve aynı zamanda hedeflenen çevre kalite standartlarını sağlayabilmektir.

4

5 İki tesisin toplam 20 Birimlik atığın 5 birimlik kısmı arıtılacak, 15 birimlik kısmı için kirletme izni belgesi kullanılacak ise Yukarıdaki dağılımlar söz konusu olabilir.

6

7 Suya herhangi bir kirletici deşarjı olmadığı durumunda DO=7 mg/L
Cost1=1000x11.9 Cost3=5000x31.5 Cost2=10000x21.2 Suya herhangi bir kirletici deşarjı olmadığı durumunda DO=7 mg/L Müsaade edilebilir DO=6 mg/L

8 1 adet izin belgesi tesise 1 birimlik atığı (1000 lb/gün) deşarj etme hakkını kazandırmaktadır.
Kaç tane izin belgesi piyasaya sürülmelidir? (1mg/l)/[0.002 mg/l/(103lb/gün) ] =500 (103lb/gün) Bu belgelerin tesisler arasındaki paylaşımı nasıl olmalıdır?

9

10


"PAZARLANABİLİR KİRLETME HAKLARI (TRADABLE PERMITS)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları