Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAZIM KURALLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAZIM KURALLARI."— Sunum transkripti:

1 YAZIM KURALLARI

2 SAYILARIN YAZIMI Sayılar birbirinden ayrı yazılır: Örnek: İki yüz elli bin üç yüz on yedi Not:Sadece çeklerde ve senetlerde araya sayı yazılmaması için birleşik yazılır. Sayılardan sonra gelen ekler sayının okunuşuna göre yazılır: Örnek: 1945’te 1999’da 1’ inci (birinci) 2’nci (ikinci)

3 TARİHLERİN YAZIMI Ay ve gün adları yanlarında sayı olmadan kullanıldıklarında küçük harfle başlayarak yazılır. Tam bir tarih bildiriyorsa büyük harfle başlar. ÖRNEK Bu yıl şubat ve mart ayları çok soğuk geçti. Bu hafta perşembe ve cuma günleri okullar tatil. 23 Nisan 1920'de TBMM açıldı. Gün bildiren tarihler aşağıdaki gibi yazılır: 19 Mayıs / 05 / 2000

4 KISALTMALARIN YAZIMI Birkaç sözcükten oluşan kurum ve kuruluş adlarının kısaltmaları ilk harfin büyük yazılmasıyla yapılır. ÖRNEK: DSİ (Devlet Su İşleri) KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Büyük harfle yapılan kısaltmalarda herhangi bir noktalama işareti kullanılmaz. ÖRNEK: T.B.M.M Yanlış TBMM Doğru

5 UYARI:Yalnızca “Türkiye Cumhuriyeti” ve “Türkçe” sözcükleri kısaltılırken nokta konulur.Çünkü bu kısaltmalar gelenekselleşmiştir. T.C ( Türkiye Cumhuriyeti ) T (Türkçe) Büyük harflerle yapılan kısaltmalar kısaca okunuşlarına göre ek alır. ÖRNEK: TDK’nu ziyaret ettik. (yanlış) TDK’yi ziyaret ettik. (doğru)

6 Tek kelimeden oluşan kısaltmaların sonuna nokta konur.
ÖRNEK : Profesör Prof Almanca Alm. Mahalle Mah Sokak Sok.

7 YAZIMI KARIŞTIRILAN SÖZCÜKLER
«şey»lerin hepsi ayrı yazılır. Birkaç kişi okula gelmedi. Birtakım insanlar beni anlamıyor. (bazı) Bu maçı sadece bir takım kazanacak (bir)

8 Hiçbir şey beni inandıramaz.
Birçok kişi bu konuda böyle davranır. Herhangi bir konuda şikayet istemiyorum. Hiç kimse bana kötü davranmadı.

9 YANLIŞ DOĞRU Gelmicem Gelmeyeceğim Yazıcaksın Yazacaksın Yalnız Herkez Herkes Yanlız Gitçem Gitmeyeceğim


"YAZIM KURALLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları