Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AYŞEGÜL ÇELEBİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AYŞEGÜL ÇELEBİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 AYŞEGÜL ÇELEBİ 20110954022 TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
Noktalama işaretleri AYŞEGÜL ÇELEBİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ

2 Noktalama İşaretleri Üç Nokta Soru İşareti İki Nokta

3 İki nokta İki nokta işaretinin kullanıldığı yerler şunlardır :
A)    Bir sözcük ya da cümleden sonra açıklama yapılacağını veya örnekler verileceğini göstermek için : Örnek :   Sıfat : Adın önüne gelip onu niteleyen ya da belirten bir sözcük çeşididir.  Ünsüz harfler iki grupta incelenir : 1. Sert ünsüzler, 2. Yumuşak ünsüzler. B)      Bir kişiden ya da bir yerden alınmış bir sözün yazılacağını belirtirken, tırnak işaretinden önce: Örnek : Yahya Kemal kültürümüzle ilgili şöyle der : "Her şeyin en iyisini yapmayı bilmişiz de, bunları yaşatamamışız."

4 D) Bölme işlemlerinde bölenle, bölünen arasına konur : Örnek :
C)  Yazı içinde bir kişinin konuşacağını belirtmek için kullanılan uzun çizgi ( - ) işaretinden önce:  Yaşlı köylü : - Yaklaş bakalım evlat! Osman : - Buyur dayı. D)   Bölme işlemlerinde bölenle, bölünen arasına konur : Örnek : 100 : 4 = 25,             16 : 2 = 8

5 Üç Nokta A) Olaylar, nitelikler, adlar ve örnekler sayıldıktan sonra, sözün benzeri örneklerle sürdürülebileceğini göstermek için : Örnek : Köylüler, pazara, bir çok şey götürüyordu : Tereyağı, yumurta, süt, yoğurt ... B) Herhangi bir nedenle tamamlanmamış cümlelerden sonra Ona öyle kızıyorum ki... Cumartesi günleri Kızılay o kadar kalabalık ki..

6 C) Bir yazıda söylenmek istenmeyen sözler ya da adlar yerine :
  Ulan ... Burası babanın yaylası mı?    Arkadaşı, A...'yı kandırıp sinemaya götürür. D)   Bir yazıdan alınan bölümlerde atlanan yerleri göstermek için : Örnek :    "... Klasik edebiyatın, çağdaş edebiyata bir temel oluşturduğunu asla düşünemezsiniz."

7 Soru işareti A) Soru bildiren cümlelerden ve soru anlamı taşıyan sözcüklerden sonra : Örnek :   Bu soruyu hangi yoldan çözeyim? Nereye ?

8 Şair ( ? - 1413 ) yılları arasında yaşamış.
B)  Verilen bilgilerin kesin olmadığını, kuşku taşıdığını göstermekte kullanılır. Bu amaçla kullanılan soru işareti ayraç içine alınır : Örnek : Şair ( ? ) yılları arasında yaşamış. Bir gecede beş yüz sor çözdüğünü ( ? ) söylüyor.

9 C) Cevap gerektirmeyen, sözde soru cümlelerinin sonunda kullanılır
: Örnek : Önüne baksana kör müsün? Bunca yükü bir başıma nasıl sırtlanırım ben? İçinde soru edatı da olsa soru anlamı D) Soru sözcüğünün yan cümleye yöneldiği bileşik cümlelerde : Beni niçin aradığını anlayamadım. Gelecek günlerin ne getireceğini kimse bilmez.

10 Konu özeti İki Nokta Üç Nokta Soru İşareti

11 kaynakça Karagöz, Seçil. «Noktalama İşaretleri.» cuma nisan Edebiyatdefteri web sitesi. Kondu, Cemal. «Noktalama İşaretleri.» pazar ocak Kafiye web sitesi. Önal, Hadi. «Noktalama İşaretlerinin Dili.» pazar mayıs Yuzaki websitesi.


"AYŞEGÜL ÇELEBİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları