Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRON DİZİLİMLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRON DİZİLİMLERİ."— Sunum transkripti:

1 ELEKTRON DİZİLİMLERİ

2 ELEKTRON DİZİLİMİ Helyum (2), neon (10), argon (18)in elektron dağılımları incelendiğinde

3 ELEKTRON DİZİLİMİ Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün de en dıştaki katmanları tamamen dolu durumdadır.

4 ELEKTRON DİZİLİMİ 1.Katmanda en çok 2 elektron bulunması durumu dublet kuralı, 2. ve 3. katmanlarda en çok 8 elektron bulunması durumu oktet kuralı olarak adlandırılır..

5 ELEKTRON DİZİLİMİ Helyum dublet, neon ve argon oktet kuralına uyar. Oktet veya dublet kuralına uyan atomlar kararlı yapıya sahiptir.

6 ELEKTRON DİZİLİMİ Diğer elementler de kararlı yapıya sahip olmak isterler. Bu yüzden elektron alır veya verirler. Son yörüngesindeki elektron sayısı az olan lityum (3), berilyum (5) gibi elementler elektron verme eğilimindedir.

7 ELEKTRON DİZİLİMİ Oksijen(8), flor(9) elementleri ise elektron almaya yatkındır. Atomlar elektron alarak veya vererek kararlı yapıya ulaştıklarında artık, iyon olarak adlandırılırlar. Nötr bir atomun elektron almış veya vermiş haline iyon denir.

8 ELEKTRON DİZİLİMİ Atom elektron alarak kararlı hale geçerse elektron sayısı>proton sayısı olur. Bu tür iyonlara negatif(-) yüklü iyon (anyon)denir. Atom elektron vererek kararlı hale geçerse elektron sayısı(+)yüklü iyon (katyon)denir.

9 ELEKTRON DİZİLİMİ Atomlar kaybettikleri elektron sayısı kadar +yüklü, kazandıkları elektron sayısı kadar – yüklü olurlar. Not: iyon yükü =proton sayısı- elektron sayısı

10 ELEKTRON DİZİLİMİ Eğer iyon anyonsa sembolün sağ üst kısmına – işareti konur ve aldığı elektron sayısı yazılır. Katyonsa + işareti konur ve sayısı yazılır.

11 MADDENİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
Bir maddenin reaksiyon verebilmesi veya başka maddeler ile birleşerek yeni bir madde oluşturabilme kapasitesi kimyasal özelliktir.

12 KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Yanıcı olup olmaması, asidik ya da bazik olması, herhangi bir madde ile reaksiyona girip girmemesi maddenin kimyasal özelliğidir.

13 KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Maddenin iç yapısı ile ilgili olan özellikler kimyasal özelliklerdir. Yanıcı olup olmaması, asidik yada bazik özellik ... gibi.

14 KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Maddelerin atom ve moleküllerinde meydana gelen değişikler kimyasal değişmedir. Kağıdın yanması, hidrojen ve oksijenin birleşerek su oluşturması, demirin paslanması ... gibi.


"ELEKTRON DİZİLİMLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları