Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ali DA Ğ DEV İ REN-www.fendosyasi.com B. ELEMENTLER VE SEMBOLLER İ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ali DA Ğ DEV İ REN-www.fendosyasi.com B. ELEMENTLER VE SEMBOLLER İ."— Sunum transkripti:

1 Ali DA Ğ DEV İ REN-www.fendosyasi.com B. ELEMENTLER VE SEMBOLLER İ

2 Ali DA Ğ DEV İ REN-www.fendosyasi.com  Elementlerin adları genelde elementin özelliklerine göre veya elementi bulan kişinin adı verilmiştir. Elementlerin isimleri ortak bilim dili kabul edilen Latince olarak verilir.  Bilimsel çalışmalarda elementler sembolleri ile gösterilirler. Elementleri sembollerle göstermek bilimsel iletisimi kolaylaştırır.

3 Ali DA Ğ DEV İ REN-www.fendosyasi.com  Öncelikle Latince adlarının ilk harfleri tercih edilmiştir. Hidrojen (Hydrogen) H Oksijen ( Oxygen) O

4 Ali DA Ğ DEV İ REN-www.fendosyasi.com  İ lk harfleri aynı olan birden fazla element varsa bu durumda sonradan bulunan elementin öncelikle ilk iki harfi sembol olarak kullanılır. Bilgi küpü İ kinci harf küçük yazılır Sodyum (Natrium) Na Magnezyum (Mgnesium) Mg

5 Ali DA Ğ DEV İ REN-www.fendosyasi.com

6

7

8 ATOMUN YAPISI 2. Bölüm

9 Ali DA Ğ DEV İ REN-www.fendosyasi.com Do ğ ada bulunan tüm elementler atomlardan oluşurlar. Bir elementin bütün özelliklerini gösteren en küçük yapı taşına ATOM denir. Bir atom çekirdek ve elektronların yüksek hızla döndü ğ ü enerji düzeylerinden oluşur.

10 Ali DA Ğ DEV İ REN-www.fendosyasi.com

11  Elektron: (e - )atomun negatif yüklü taneci ğ idir. Çekirde ğ in etrafındaki yörünge üzerinde dolaşır.  Atomun hacmini oluşturur.  Proton:(p + ) atomun pozitif yüklü taneci ğ idir. Atomun Kütlesinin yarısını oluşturur.  Nötron (n 0 ) atomun çekirde ğ inde yer alır. Yüksüz bir taneciktir. Atomun kütlesinin di ğ er yarısını oluşturur.

12 Ali DA Ğ DEV İ REN-www.fendosyasi.com

13

14

15

16

17  Bir atomun kütlesini atom çekirde ğ i oluşturur. Elektronlar çekirde ğ in etrafındaki yörüngede döner  Nötr bir atomda, proton sayısı elektron sayısına eşittir. P + = e - olur.

18 Ali DA Ğ DEV İ REN-www.fendosyasi.com Bir atomun çekirde ğ inde bulunan proton sayısına atomun numarası denir. Proton sayısı= Atom numarası p+=Z Atomun sol alt köşesinde gösterilir.

19 Ali DA Ğ DEV İ REN-www.fendosyasi.com  Bir atomun kütlesini çekirde ğ inin oluşturdu ğ unu ö ğ rendik.  Bir atomun kütle numarası  proton sayısı+nötron sayısı= kütle numarası p.s + n.s= A

20 Ali DA Ğ DEV İ REN-www.fendosyasi.com Elektronların enerji düzeylerine yerleştirilmesi


"Ali DA Ğ DEV İ REN-www.fendosyasi.com B. ELEMENTLER VE SEMBOLLER İ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları