Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÜTÜPHANECİLİK HAFTASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÜTÜPHANECİLİK HAFTASI"— Sunum transkripti:

1 KÜTÜPHANECİLİK HAFTASI
Mart Ayının Son Pazartesi İle Başlayan Hafta

2 KİTAP OKU BİLGİYİ HAYATINA DOKU

3 KÜTÜPHANE NEDİR ? "Kütüphane, hizmet verilen toplulukların bilgi gereksinimlerini karşılamak amacıyla başta kitap ve benzeri diğer bilgi kaynakları olmak üzere sağlandığı, düzenlendiği ve bunlardan maksimum düzeyde yararın sağlanabilmesi için hizmetlerin verildiği toplumsal kuruluşlardır."[1] Kütüphane ismi, Arapçada kitaplar anlamına gelen kütüb ve Farsçada ev anlamındaki hane kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir.

4 KÜTÜPHANE TARİHİ Okur ve araştırmacılar tarafından kullanılmak üzere oluşturulmuş kitap koleksiyonu barındıran mekan ya da yapıdır. Bugün kütüphanelerde kitapların yanı sıra süreli yayın, film, diya, ses kaydı, teyp bandı vb. gibi düşünce ve sanat ürünlerine de yer verilmektedir. Kütüphanelerin kökeni, kayıt tutma uygulamasına dayanır. Daha İ.Ö. 3. bin yilda, Babil kenti Nippur'da kil tabletlerdeki kayıtların bir tapınakta saklandığı bilinmektedir. İ.Ö. 7. Yüzyılda Asurlardan yaklaşık 20 bin tablet kalmıştır. İlk kütüphaneler, Eski Yunan'da İ.Ö. 4. Yüzyılda tapınaklarda ve felsefe okullarında oluşturulan kitap depolarıydı. Aristoteles'in kütüphanesi, İskenderiye Kütüphanesi, Pergamon (Bergama) Kütüphanesi, Roma'daki Bibliotheca Ulpia "l.Constantinus'un İstanbul'da 4. Yüzyılda kurduğu İmparatorluk Kütüphanesi, ilk çağların en önemli kütüphaneleriydi.

5 KİTAP OKUMA’NIN FAYDALARI
 Okuyarak  olayların ve gelişmelerin iç yüzünü öğrenen bir kişi, öncelikle kendine olan  güvenini artırır. Bu ise aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş  açısı sağlayarak, olayları inceleme yeteneği kazandırır. Ayrıca okuyan  kişiler çok okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip  oldukları için, hikmetli ve etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde etki  de uyandırırlar. Bu etki ise insanlarla ilişkileri güçlendirmekte, kişiye daha  sosyal bir karakter kazandırmaktadır. Dahası, geniş kelime dağarcığı, insanın  daha fazla kavramla düşünebilmesini de sağlar. Yani düşünce kapasitesini ve  kültür düzeyini artırır. Boş zamanlarını, çoğu zaman hiçbir yararlı bilgi  aktarmayan televizyon karşısında geçirmek yerine kitap okuyarak değerlendiren bu  kişiler, edindikleri bilgi ve kültür sonucunda aynı zamanda toplum içinde etkin  bir kişiliğe sahip olurlar. Tüm bu özellikler, kişilerin öncelikle kendileri  için okumaları gerektiğinin çok önemli bir göstergesidir. Okuyarak kendini  geliştiren kişiler ise elbette çevrelerinde gelişen olaylara da hakim olacak ve  toplum içinde eğitim seviyesinde zamanla bir ilerleme  sağlanacaktır

6 KİTAP OKUMANIN ÖNEMİ İnsanlar, hiçbir bilgiye sahip olmadan doğar. Yaşamı boyunca birçok bilgi öğrenir. Başarının sırrı da okumaktır. Okulda olduğu kadar hayatta da başarının en önde gelen şartların biri yine okumaktır. Yüzyılların deneme ve araştırma ürünlerinden yararlanmak, uygar ve kültürlü bir insan olmak için çok okumalıyız. Okul kitaplarıyla yetinmemeliyiz. Uygarlık bizden önceki kuşakların biriktiği bilgi ve anıların bir toplamıdır. Biz, uygarlığa o kuşakların kitaplarını okumakla katılabiliriz. Hiçbir şey okumanın yerini tutamaz. Kültürlü bir insan olmanın biricik yolu okumaktır. İnsan bir kitabı okuduktan sonra eskisinden daha akıllı hareket edebilmeli, başkalarının sözüne aldanmadan her şeyi daha açık görmeye, daha derin hissetmeye başlamalıdır. Güzelliği daha çok anladım, daha nazik, daha neşeli, daha mutlu oldum. Düşüncelerim gelişti, hayatı ve insanları daha iyi kavradım. Yaşama gücüm, hayata karşı cesaretim daha da arttı. Diyebilirim. O zaman okuma boşa gitmemiştir. Bunları söyleyemezseniz, siz de marangozluk kitabını okuyun, fakat boş sandıklar üzerinde çoluk çocuğu ile yemek yemeğe mahkum olan adama benzersiniz.

7 KÜTÜPHANE İLE İLGİLİ GÜZEL SÖZLER
Kütüphaneler haftası hakkında güzel sözler Milletleri ilerleten ve yükselten, zengin kitaplıklardır. (H.Flecher) Okul için her şey yapabilirsiniz, eğer okulun bir kitaplığı yoksa,hiçbir şey yapmamış olursunuz. (Juley Ferry) Ödünç verilmiş kitaplar ya kaybolur ya da parçalanmış olarak geri döner. (İspanyol atasözü) Bir kitaplık, bir cezaevi kapatır. (Seneca) İyi seçilmiş kitapları okumak, geçmiş yüzyılların seçkin zekalarıyla önceden düzenlenmiş bir konuşmaya katılmak gibidir. (Descartes) Kitap, imbikten süzülmüş hayattır. (Orhan Burian) Çağımızda iyi seçilmiş bir kitap koleksiyonu, gerçek bir üniversite öğrenimi demektir. (Ovidius) Kitaplar düşüncenin mezarlarıdır. (Longfellow) Kitaplığımı başkalarından aldığım kitaplarla kurdum. (Anatole France) Kitaplık kurmak, tapınak yapmak kadar kutsaldır. (Victor Hugo)

8 TÜRKİYE ÜLKELER ARASI KİTAP OKUMA SIRASINDA 86.

9 KÜTÜPHANE İLE İLGİLİ ŞİİRLER
KİTAP ŞİİR Okumayı, yazmayı Gördüm, öğrendim senden, Büyükleri saymayı, Yine öğrendim senden. Bende bilgi, görgü var, Sende bütün gerçekler, Sayfalarını açar, Okurum birer birer. Doğruluk ve güzellik Senin yolun insana, Bize sensin üstelik Öğretmen, ana, baba. Seni temiz tutarım, Kirletmem hiçbir zaman, Esirgerim, okşarım, Usanmam okumaktan. İ.Hakkı TALAS

10 KİTABIN RAFTA KALMASIN

11 KÜTÜPHANE Türk tarihi sende saklı Sensiz boştur, insan aklı Okuyanlar olur farklı Hazinesin kütüphane. Atam sana değer verdi Çocuklara,oku derdi Cahillikti büyük derdi Armağansın kütüphane.

12 KİTAP SEVGİSİ Benim ufak bir odam var, Dinleniyor orda başım
KİTAP SEVGİSİ Benim ufak bir odam var, Dinleniyor orda başım. İçindeki şu kitaplar, En sevgili arkadaşım. Beni, bana veren odur, Gerçek yolum ondan başlar; Ben bir çiçek veren odur, Onunla dost, büyük başlar. Kitap ruhun kaynağıdır, Bu kaynaktan iç arkadaş; Kitap ilmin uğrağıdır, Ektiğini biç arkadaş. Uzun sözün kısası bu, Öğütlerim değil kuru, Boş değirmen, kitapsız ev, Kitabı sev, kitabı sev!... Rıfat Necdet EVRİMER  

13 Bulunduğumuz yerdeki kütüphanelerden yararlanalım
Bulunduğumuz yerdeki kütüphanelerden yararlanalım. Kütüphanelerin zenginleşmesi için kitap armağan edelim. Kitapların korunduğu, yerleştirildiği kitaplığı, kütüphaneyi temiz tutalım. Okuma salonlarında kimseyi rahatsız etmeyelim.

14 KÜTÜPHANE Bir yapıya konmayan taşları ben taş saymam Kitaba eğilmeyen başları ben baş saymam Okumadan yazmadan geçen ömrü yaş saymam. Çok okuyan çok bilir yarını parlak olur Okuyanın yarını alnı gibi ak olur. Kitaplar geleceğin ışıklı bir yoludur Kitaplar yükselişin kanadıdır koludur Evrenden habersizdir kitapsız kalan insan. Çok okuyan çok bilir yarını parlak olur Okuyanın yarını alnı gibi ak olur. Çölde kalan yolcular bulutlara tas tutar Bilimle beslenmeyen inanışlar pas tutar Yavrusu okumayan uluslar yas tutar. Çok okuyan çok bilir yarını parlak olur Okuyanın yarını alnı gibi ak olur. Hasan TURAN

15 Yaşadığımız yüzyıl bilgi, ilerleme dönemidir
Yaşadığımız yüzyıl bilgi, ilerleme dönemidir. Kitaplar bilime giden yoldur. Çağımızın buluşlarını kitap, dergi gazete gibi yayın organlarından izleriz. Okuduğumuz kitaplar, dergiler, gazeteler bilgilerimizi artırır. Bizi dünyadaki gelişmelerden, değişmelerden haberdar eder. Kitaplar sevgili dostlarımızdır. Kitaplıklar, kütüphaneler kitapların bir arada bulunduğu yerlerdir.

16 HAZIRLAYANLAR SAMET ADAKÇI EFE KONAK TEŞEKKÜRLER…

17 -SON-


"KÜTÜPHANECİLİK HAFTASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları