Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAJAULAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAJAULAR."— Sunum transkripti:

1 BAJAULAR

2 Bajaular, Filipinler, Borbeo,
Kökenleri ve nüfusları tam olarak bilinememektedir. Büyük bir kısmı Sünni Müslüman,diğerleri de Hristiyandır. Bajaular, Filipinler, Borbeo, Sulawesi mercan denizlerinde yaşayan yerli,etnik bir gruptur. Yerlisi oldukları Sulu Takımadaları'ndaki anlaşmazlıklar yüzünden Malezya'ya da göç etmişlerdir .

3 Çoğu bir teknede doğmuştur
Çoğu bir teknede doğmuştur. Bazı kişiler onları deniz çingenesi olarak da adlandırmaktadır. Bazıları denizi çok sevdiği için ve denizde yaşamanın karada yaşamaktan daha güvenli,tehlikelerden uzak olduğu düşüncesinden dolayı, bazıları da Kara Hastalığına sahip oldukları için bu şekilde yaşamaktadırlar.

4 Hayatlarını karadan kilometrelerce uzağa okyanusun ortasına kurmuşlardır.
Yaşamlarının her parçasında okyanusun etkilerini görmek mümkündür. Zamanı saatle değil denizdeki gel-gitlerle ölçmektedirler.

5 Genellikle köy üyeleri mevsimlik saz veya odun kesmek için ormanlar bulmak, avlanmak gibi birlikte yapıla gelen işler nedeniyle yakın ilişki içerindedirler. Ve bu köyler sık olarak kümelenmiş evlerden oluşmaktadır. Evler genellikle 1-2 metre yüksekte ahşaptan kazıklar üzerine inşa edilir. Tek kişilik odalardan oluşmaktadır. Bajaular karayla bağlantılarını neredeyse tamamen koparmışlardır.Genelde alışveriş, yakıt ve tekne tamiri için karaya çıkarlar.

6 Geçim Bajau'ların birincil geçim kaynağı balıkçılıktır.Lepa lepa adını verdikleri el yapımı tekneler kullanırlar. Balıkçılık dışında demircilik, tekne yapımı ve ada ticareti ile uğraştığı görülmektedir .

7 Çoğu ailenin uyruğu,belli bir meskeni çok fazla da parası yoktur.
Ancak okyanus onların her ihtiyacını karşılıyor. Çok çeşitte deniz ürünleriyle besleniyorlar.

8 Çocuklar çok küçük yaşta denize adapte oluyorlar hatta bir süre sonra su altında daha iyi görmeye başlıyorlar. Bajaular arasında bazı kişilerin suya olan adaptasyonları inanılmaz düzeye ulaşabiliyor.

9 Özellikle bir su altı avcısı olan Sulbin
adlı avcıyı örnek verebiliriz. Sulbin dalış yapmadan önce kendini rahatlatıyor ve zihnini nefes almaya odaklıyor. Sadece tamamen rahatladığında dalış yapıyor.

10 20 metreden fazla tüpsüz dalabiliyor ve 5 dakikaya kadar suyun altında kalabiliyor.
Bu sürede kalp atışları dakikada 30 atışa kadar yavaşlıyor. Yanında bir ağırlık olmadan denizin tabanında tıpkı karadaki gibi yürüyebiliyor.

11 Bize göre belkide insanların su memelileri olduğu fikri o kadar da inanılmaz değildir.
Bajau kabilesi bunun yaşayan en canlı örneğidir


"BAJAULAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları