Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Cisimleri hareket ettiren ve durduran etkiyi öğreneceksiniz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Cisimleri hareket ettiren ve durduran etkiyi öğreneceksiniz."— Sunum transkripti:

1 Cisimleri hareket ettiren ve durduran etkiyi öğreneceksiniz.
KUVVET ve HAREKET A-) Kuvvetler Bu ünitede çevremizdeki hareketli varlıkların özelliklerini kavrayacaksınız Cisimleri hareket ettiren ve durduran etkiyi öğreneceksiniz. Kuvvetin, cisimlerin hareketine ve şekline etkilerini inceleyeceksiniz.

2 Hareketli Varlıkları Gözlemleyelim
Hareket, canlıların ortak özelliğidir. En küçüğünden en büyüğüne kadar canlılar yaşamak için harekete ihtiyaç duyarlar.

3 Hareketli Varlıkları Gözlemleyelim
Ayçiçeği yüzünü güneşin bulunduğu yöne çevirir.Gün boyu baş kısmı güneşi takip eder.

4 Hareketli Varlıkları Gözlemleyelim
Hayvanlar, doğumu gerçekleştirmek için hareket ederler. Beslenmek, avlanmak yani yaşamak için de hareket etmek zorundadırlar.

5 Hareketli Varlıkları Gözlemleyelim
İnsanlar da doğmak ve yaşamlarını devam ettirmek için hareket etmek zorundadırlar.

6 Hareketli Varlıkları Gözlemleyelim
Hareket eden varlıkları hareket özelliklerine göre sınıflandırabiliriz Hareket eden varlıklar Tavşan hızlıdır Kaplumbağa yavaştır

7 Hareketli Varlıkları Gözlemleyelim
Direksiyon dönme Maymun sallanır. hareketi yapar

8 Hareketli Varlıkları Gözlemleyelim
Karada aslan, çita, kaplan hızlı hareket eden hayvanlardır. En hızlı hareket eden çitadır. Havada en hızlı hareket eden hayvan şahin, suda ise yelken balığıdır.

9 İnsanoğlunun hareket serüveni
İnsanoğlu ilk zamanlarından beri hareket eden varlıkların özelliklerinden yararlanmaktadır.İnsan,ateşi bulduktan sonra onu yakmanın kolay yolunu buldu.Bir çubuğun etrafına çalı çırpı koydu.Yaptığı yayı ileri geri iterek ortasında çubuğu döndürdü. Bu sayede çalılar ısındı ve yandı.

10 İnsanoğlunun hareket serüveni
Tekerleğin dönme hareketini keşfetti. Bu özellikten yararlanarak arabalar yaptı. Bu sayede daha hızlı yolculuklar yaptı.

11 İnsanoğlunun hareket serüveni
İnsanlar saati icat etti. Dönen hızlı ve yavaş parçaları kullanarak zamanı ölçmeyi başardı. Sallanan sarkaç kullanılarak duvar saatleri yapıldı.

12 İnsanoğlunun hareket serüveni
Uzay araçları yapılarak uzaya gidildi. Uzay araçları birçok dönen, sallanan, hızlı ve yavaş hareket eden parçalardan oluştu

13 İnsanoğlunun hareket serüveni
İnsanlar birçok icadı ve yeniliği hareketli varlıkların özelliklerini kullanarak yaptı. Bu özellikleri daha iyi kullandıkça daha çok icatlar yapılacaktır.

14 Cisimleri hareket ettirme ve durdurma
Tamirci 20 m Mert, ailesiyle hafta sonu balık tutmaya gidiyordu.Yolda giderken arabaları bozuldu. Babası arabayı tamir etmeye çalıştı.Ama başaramadı.Mert babasına tabelayı gösterdi. Mert ve babasının, arabayı tamirciye götürmek için ne yapmaları gerekir?

15 Cisimleri hareket ettirme ve durdurma
Araba tamir edilirken Mert çevreyi dolaşıyordu. Deniz kenarında iskeleye bağlanmış bir kayık gördü. Büyük bir sevinçle binmek istedi. Fakat kayık iskeleden uzaktaydı. Bu durumda içine atlaması kolay olmayacaktı. Mert kayığa ıslanmadan nasıl binebileceğini düşünmeye başlamıştı. Peki Mert’in ne yapması gerekir?

16 Kendi hareket enerjimizi yaratalım
RÜZGAR GÜLÜ YAPALIM Ne kullanacaksınız; El işi kağıdı, makas, pipet, toplu iğne N e yapacaksınız; 1. Kare şeklinde bir kağıt hazırlayın 2. Cetvelle kağıdın köşelerini birleştirin 3. Orta noktaya 1 cm kalıncaya kadar makasla kesin

17 4. Kağıdın her köşesi iki parçaya ayrılmış olacak
4. Kağıdın her köşesi iki parçaya ayrılmış olacak. Bu iki parçadan birisinin ucunu ortadaki noktanın üzerine koyun 5. Ortadaki uçları toplu iğne ile birleştirin. 6. Toplu iğnenin ucunu pipetin arkasına takın. Rüzgar gülüne üfleyin Rüzgar gülünün yaptığı hareketin özelliği nedir?

18 Balon roket yapalım Ne kullanacaksınız;
İplik, pipet, balon, yapıştırıcı bant, mandal N e yapacaksınız; İpliği pipetin içinden geçirin Balonu şişirin ve ucunu mandallayın Balonu pipete bantlarla gevşek bantlayın İpi iki nokta arasına bağlayın Balondaki mandalı çıkarın. Balon sönerken nasıl hareket etti? Balonun hareketini sağlayan etki nedir?


"Cisimleri hareket ettiren ve durduran etkiyi öğreneceksiniz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları