Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL"— Sunum transkripti:

1 Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL
SİMÜLASYON DERS 12 Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL

2 İleri Düzeydeki SIMAN Blok Kavramları Deneysel Çatı Fonksiyonları
ARRIVALS RESOURCES

3 ARRIVALS ELEMANI Belirlenen zamanda sistem modeline varan gezen birim gruplarını oluşturmak için kullanılır.

4 RESOURCES RESOURCES: 1, MATKAP: 2-3, TORNA, 2, 4: 4-7, ISCI, 3;

5 5. MALZEME TAŞIMA SİSTEMLERİNİN MODELLENMESİ Model çatıda kullanılan fonksiyonlar: Konveyörler için kullanılan fonksiyonlar - ACCESS - CONVEY - EXIT - STOP - START Diğer taşıyıcılar için kullanılan fonksiyonlar REQUEST - TRANSPORT - FREE - HALT - ACTIVATE

6 Araba taşıyıcısı için model fonksiyonların kullanımı
QUEUE, 1; REQUEST: ARABA (SDS,1); TRANSPORT: ARABA(A(1)), 2; STATION,2; FREE: ARABA(A(1));

7 Malzeme taşıma sistemlerinin modellenmesinde en önemli konu taşıyıcılardır. SIMAN dilinde malzeme taşımaları konveyörler ile yapılır. Konveyörler; -ACCESS -CONVEY -EXIT -STOP -START komutları ile oluşturulur ve bu komutlarla işlemler yapılır.

8 ACCESS ACCESS bloğuna varan gezen birim, bu gezen birimin girdiği istasyona gerekli sayıda hücre yerleşinceye kadar, önceki QUEUE bloğunda tutulur. ACCESS bloğunun operandları girilecek konveyor aracı ve ihtiyaç duyulan hücre sayısıdır.

9 START - STOP Bir konveyorun işlevsel durumu START veya STOP blokları kullanılarak değiştirilebilir. Her iki blok için tek operand işlevsel durumu değiştirilecek olan konveyor aracının ismidir.

10 CONVEY TRANSFER bloğudur. Konveyör ile taşıma yapılıyorsa CONVEY bloğunu kullanmamız gereklidir. CONVEY bloğunun operandları konveyör ismi ve gezen birimin nakledileceği istasyondan ibarettir.

11 EXIT Bir gezen birim konveyör üzerinde hedef istasyona vardığında, konveyör aracını tekrar serbest bırakır. Bu serbest bırakılan konveyöre tahsis edilecek hücreler ise EXIT komutu ile serbest bırakılır ve böylece konveyörler boş durumdan meşgul duruma geri dönerler.

12 QUEUE, 1; ACCESS: HAT1; CONVEY: HAT1, 4; STATION, 4; EXIT: HAT1; STOP: HAT 1; DELAY:UN(1, 1); START: HAT1;

13 Malzeme Taşıma Sistemlerinde Kullanılan Deneysel Çatı Fonksiyonları
TRANSPORTERS DISTANCES CONVEYORS SEGMENTS TRANSPORTERS ve DISTANCES kesikli taşıyıcılar için CONVEYORS ve SEGMENTS

14 TRANSPORTERS Modelde kullanılan kesikli taşıyıcıların karakteristiklerini tanımlar. TRANSPORTERS elemanının tekrar eden operandları, taşıyıcı numarası, taşıyıcı adı,taşıyıcı kapasitesi, mesafe grubu numarası, taşıyıcı hızı ve her bir taşıyıcı ünitesinin başlangıç durum ve yeridir. TRANSPORTERS: 1, ARABA, 3, 1, 1.0,1-A, 2-A, 2-I;

15 DISTANCES Taşıyıcının uğrayabileceği bütün istasyon çiftleri arasındaki hareket mesafelerini tanımlamak için kullanılır. DISTANCES: 1, 1-5, 10, 2, 7, 5 / 7, 3, 4 / 2, 6 / 3; İstasyonlar arası mesafeler bir sonraki slaytta from – to matrisleri olarak gösterilmiştir.

16 To From 2 3 4 5 1 10 7 - 6 To From 7 8 9 10 6 1 2 - 3 5 4

17 CONVEYORS Modelde kullanılan konveyörlerin karakteristiklerini tanımlar. CONVEYORS elemanının operandları, konveyör numarası, konveyör ismi,segment grubu numarası, konveyörün hızı, hücre uzunluğu ve konveyörün başlangıç durumu(aktif – inaktif)dur. CONVEYORS: 1, HAT1, 1, 2.5, 1, A ;

18 SEGMENTS SEGMENTS elemanının operandları segment grubu numarası, ağ içindeki başlangıç istasyonunun numarası ve ağ içindeki her bir segment için istasyon numarası – mesafe çiftinden ibarettir. SEGMENTS : 1, 1, 2-1, 4-1, 3-1: 2, 1, 2-1, 4-1, 3-1, 1-1: 3, 1, 2-1, 3-1, 4-1, 1-1;

19 1 2 1 2 A B C 3 4 3 4 1 2 3 4

20 Model program örneği için giriş ifadeleri:

21 Deneysel program örneği için giriş ifadeleri:

22 TEŞEKKÜRLER


"Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları