Sunuyu indir
1
BESLENMENİN ÖNEMİ
2
Doğum öncesi anne karnında
BESLENME Doğum öncesi anne karnında ÇOCUKLUK GENÇLİK YETİŞKİN YAŞLILIK
3
BESLENME NEDİR
4
Beslenme; insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin ögelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır.
5
BESİN GRUPLARI
6
Besin grupları Süt ve Süt Ürünleri Et ve Benzeri Besinler
Sebze ve Meyve Grubu Ekmek ve Tahıl Grubu
7
Süt ve Süt Ürünleri (2 – 3 Porsiyon)
Yoğurt Peynir Kefir vb.
8
1 PORSİYON 1 SU BARDAĞI SÜT 1 KASE YOĞURT 60 g BEYAZ PEYNİR
9
Neden Süt ve Ürünleri Önemlidir ?
SÜT, YOĞURT, PEYNİR Protein (iyi kaliteli) Vitamin (B vitaminleri) Mineral (özellikle kalsiyum)
10
YARARLARI Büyüme, gelişme ve doku onarımını sağlar.
Kemik ve dişlerin gelişiminde rolü vardır. Kemikte en hızlı büyüme 20 yaşa kadardır.
11
Et ve Benzeri Besinler Etler Kurubaklagiller 2 PORSİYON Yumurta
Yağlı Tohumlar 2 PORSİYON
12
1 PORSİYON 60 g ET/ TAVUK/ BALIK 90 g KURUBAKLAGİL 2 ADET YUMURTA
30 g YAĞLI TOHUM
13
Neden Et Grubu Besinler Önemlidir
Protein (iyi kaliteli) B vitaminleri A, E vitaminleri Demir Çinko
14
Yararları Büyüme ve Gelişme Yeni doku yapımı Dokuların onarımı
Kan yapımı Hastalıklara karşı vücudun savunma sistemini geliştirme
15
Sebze ve Meyve Grubu En az 400-500 g / 5 porsiyon)
Sebzeler; ıspanak, marul, havuç, domates, domates, karnabahar, biber vb. Meyveler; elma, armut, muz, kivi, portakal, mandalina, üzüm, şeftali vb.
16
Neden Önemlidir ? Vitaminlerden zengindir (özellikle A ve C vitaminleri) Potasyum içerikleri yüksektir. Yağ ve sodyum içerikleri düşüktür. Posa sağlarlar
17
YARARLARI Kanser riskini azaltır. Kalp-damar hastalıklarından koruyucu
Hipertansiyon Göz sağlığı Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kemik-mineral yoğunluğunu koruyucu etkisi vardır. İyi bir potasyum ve magnezyum kaynağıdır.
18
Ekmek ve Tahıl Grubu
19
Ekmek ve Tahıl Grubu neden önemlidir?
Enerji içerikleri yüksek Karbonhidrat Protein (bitkisel kaynaklı) B vitaminleri, E vit. Posa (saflaştırılmamış olan) “Yağ içeriği düşük”
20
1 orta dilim ekmek = 1 orta boy kase unlu çorba 4 yemek kaşığı pilav
21
Yararları Kepekli Tahıl Ürünleri Kabızlığı önler Kan şekerini düşürür
Kolesterolü düşürür
22
Ağır işte çalışan ve enerji gereksinimi fazla olanların gereksinimi daha fazladır.
23
SAF BESİNLER Şekerler Yağlar ENERJİ VERİRLER
24
Şişmanlık Diş Çürükleri
25
Sağlıklı Beslenmenin Hedefleri
Enerji ve besin ögelerinin yeterli miktarlarda alınması, Sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, Kronik hastalıkların önlenmesi
26
Yeterli ve Dengeli Beslenme
27
Yeterli ve dengeli beslenmede amaç; Bireyin yaşı, cinsiyeti ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre gereksinimi olan bütün besin ögelerini yeterli miktarlarda sağlayabilmesidir.
28
“Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir
“Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir.” “Beslenme karın doyurmak değildir.”
29
Yetersiz ve dengesiz beslenme;
*Kronik hastalıklara zemin hazırlar. -şişmanlık, -kalp-damar hast, -şeker hastalığı vb.
30
Yetersiz ve dengesiz beslenme;
*Bazı hastalıkların doğrudan sebebidir. (beriberi, pellegra, skorbüt, marasmus, raşitizm gibi)
31
Yetersiz ve dengesiz beslenme;
*Birçok hastalığın kolay yerleşmesine ve ağır seyretmesinde önemli rol oynar. (grip, verem, ishal gibi)
32
Yetersiz Beslenmenin Etkilediği Gruplar
Bebek ve çocuklar Gençler Doğurganlık çağındaki kadınlar Gebe-emzikli anneler Yaşlılar işçiler
33
Sağlıklı Beslenmede Öneriler
34
Değişik besinlerden tüketin, besin çeşitliliğini sağlayın.
Dört besin grubundaki besinler her öğünde birlikte tüketilmelidir.
35
2. Yeterli ve dengeli beslenmede öğün sayısı önemlidir
2. Yeterli ve dengeli beslenmede öğün sayısı önemlidir. Öğün atlanmamalıdır ! Her gün 3 öğün beslenilmelidir.
36
KAHVALTI GÜNÜN EN ÖNELİ ÖĞÜNÜDÜR.
Kahvaltının Önemi KAHVALTI GÜNÜN EN ÖNELİ ÖĞÜNÜDÜR.
37
Kahvaltı; Tüm gece açlıktan sonra güne aktif başlamak için çok önemli bir öğündür. İş verimi ve okul başarısı ile doğrudan ilintilidir.
38
Atlanan Kahvaltı Sonucu;
Vücut depoları harcar. Yorgunluk, başağrısı, dikkat ve algılama bozukluğu oluşur. İdeal bir kahvaltı, günlük enerjinin %25’ini karşılamalıdır.
39
DEMİR EMİLİMİ Yumurta ve kurubaklagillerle birlikte C vitamini içeren bir besin alınmalıdır.
40
Çay – Kahve Tüketimi Çay – kahve yemeklerden en az dakika önce veya sonra içilmelidir.
41
3. İdeal Vücut Ağırlığı Korunmalıdır.
42
ALINAN ENERJİ = HARCANAN ENERJİ ZAYIFLIK = ALINAN < HARCANAN ŞİŞMANLIK = ALINAN > HARCANAN
43
ZAYIFLIK Büyüme ve gelişme geriliği (fiziksel, mental)
Okul başarısı azalır. İşçilerde iş verimi düşer.
44
ŞİŞMANLIK Kalp-damar hastalıkları, Hipertansiyon, Şeker Hastalığı,
Safra Kesesi hastalıkları, Böbrek hastalıkları, Kanser oluşumuna zemin hazırlar.
45
4. Şeker ve şekerli besin tüketimi azaltılmalı,
Karbonhidratlar enerjinin %55-60’ını aşmamalıdır. Basit şekerlerin yerine kompleks CHO tercih edilmelidir.
46
Basit şekerler yerine Kompleks CHO’lar Çay şekeri Tahıllar Bal Kurubaklagiller Reçel Makarna Lokum Ekmek
47
5. Tahıl, Ekmek, Makarna yeterli oranda tüketilmelidir.
Posa sağlarlar, Düşük yağlıdırlar, Kolesterol içermezler.
48
6. Posa Alımı Artırılmalıdır.
49
POSA (LİF = FİBER) Kolesterolü düşürür. Kan şekerini düzenler.
Konstipasyonu önler. Kolon kanseri oluşumunu azaltıır.
50
Suda çözünen; Meyveler Kurubaklagiller Yağlı Tohumlar
Pirinç, Yulaf Kepeği Suda çözünmeyen; Tahıllar Sebzeler Buğday kepeği Mısır kepeği
51
Günde 25-30 g posa tüketilmelidir.
52
Çeşitli renklerde sebze ve meyve tüketin
7. Taze sebze-meyve tüketimi artırılmalıdır. Çeşitli renklerde sebze ve meyve tüketin
53
8. Yeterli miktarda süt ve ürünlerinin tüketimi sağlanmalıdır
8. Yeterli miktarda süt ve ürünlerinin tüketimi sağlanmalıdır. *Osteoporoz / kan basıncının düzenlenmesi
54
Süt, yoğurt ve peynir doymuş yağ ve kolesterol içerir.
DÜŞÜK YAĞLI OLANLAR TERCİH EDİLMELİDİR.
55
D vitamini için GÜNEŞ ışınlarından yararlanılmalıdır.
Besinler ile gereksinme karşılanamaz.
56
9. Haftada en az 2 kez balık tüketin. (omega-3 yağ asitleri). Görme
9. Haftada en az 2 kez balık tüketin. (omega-3 yağ asitleri) *Görme *Bilişsel Fonksiyon *Kemik-eklem hastalıkları *Kan lipitleri
57
Zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır.
10. Yağ ve yağlı besin tüketimine dikkat edilmeli Yağlı et ve et ürünleri Yağlı süt ve süt ürünleri Yağda kızartma ve kavurmalar Doymuş hayvansal yağ ve margarinler Zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır.
58
PATATES KIZARTMASI Fırın patates……………………120 kkal/100 g Kızarmış Patates………………225 kkal/100 g
59
Basit şeker miktarı yüksek, Vitamin ve mineral değerleri yetersizdir.
Fast Food Besinler; Yağ miktarı yüksek, Tuz miktarı yüksek, Basit şeker miktarı yüksek, Vitamin ve mineral değerleri yetersizdir.
60
TOPLAM YAĞ, DOYMUŞ YAĞ, VE KOLESTEROLÜ
DÜŞÜK DİYETLER Kalp krizi Bazı kanser türleri Vücut ağırlığı korunmuş olur.
61
11. Tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır
11. Tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. (< 5g/gün) Hipertansiyon Osteoporoz
62
GÜNLÜK 1,5 – 2 L SU TÜKETİN 8 – 10 SU BARDAĞI
12. Sıvı Tüketimi Artırılmalıdır. Dehidratasyonu önler. Konstipasyonu önler. GÜNLÜK 1,5 – 2 L SU TÜKETİN 8 – 10 SU BARDAĞI
63
13. Güvenli ve temiz besin tüketimine özen gösterilmelidir.
64
Tüketici; satın alınan ambalajlı ürünlerde etiket bilgisini okumalıdır.
Satın alınan besin ambalajları veya plastik kaplar üzerinde bazı tanımlayıcı işaretler bulunmaktadır.
65
14. Sağlıklı hazırlama ve pişirme ilkelerine uyulmalıdır.
66
15. Fiziksel aktivite artırılmalıdır. Osteoporoz Kan basıncı
Kan kolesterol düzeyi ve şeker düzeyi Kas gücü Uyku düzeni Ruhsal duruma olumlu etkisi
67
Fiziksel aktivite, tüm yaş grubundaki bireyler için önemlidir.
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.