Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MICHELANGELO Beril Eremsoy.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MICHELANGELO Beril Eremsoy."— Sunum transkripti:

1 MICHELANGELO Beril Eremsoy

2 hayati İtalyan ressam, heykeltıraş, mimar ve şair Michelangelo di Lodovico Buannarotti, Leonardo da Vinci ile Rönesans’ın en önde gelen kişisi kabul edilir. Michelangelo daha 13 yaşında fresk boyamayı öğrenmişti. Floransa’da Medici Bahçesi, heykel okuluna devam etmiş ve Lorenzo de Medici ( ) hamisi olmuştur. Lorenzo 1492′de ölünce Michelangelo Bologna’ya gitti, oradan da 1496′da Kardinal San Giorgio tarafından Roma’ya çağırıldı. Roma’da eski kalıntıları inceledi ve St. Peter Kilisesi için mermer Pieta’yı (İsa’nın cesedini tutan Meryem Ana) yaptı.1501′de Floransa’da görkemli mermer Davud heykelini yaptıktan sonra yine Roma’ya dönüp Papa II. Julius’un ( ) mezarını yaptı. Yaşamının son 30 yılını Roma’da çoğunlukla Şistine Şapeli’nin muhteşem tavanını resimleyerek geçirdi

3 Önemli eserleri Bacchus, 1496-1498 Pieta, 1498-1500
Davud, *** Musa, 1515 Rondanini Pieta’sı, 1564.

4 DAVUd HEYKELI Michelangelo’nun Davut Heykeli, Michelangelo Buonarroti tarafından 1501 yılında yapımına başlanmış ve 1504 tarihinde tamamlanmıştır. Geniş çevrelerce, Michelangelo’nun (Pietà ile birlikte) en iyi iki heykelinden biri ve Rönesans heykel sanatının bir başyapıtı kabul edilmektedir. Eser, Davut’un Golyat’a saldırmaya karar verdiği anı simgelemektedir. 5,17 metre yüksekliğindeki mermer heykel Floransa’nın bir sembolü niteliğindedir. Heykelin tamamı 8 Eylül 1504 tarihinde ortaya çıkarılmıştır.

5 DAVUd HEYKELI Figürün omzunun üzerinde dikkat çeken sapanın yanı sıra figürde neredeyse mükemmel ‘insan oranı’ betimlenmiştir. Heykel, erkek form bilgisi esas alınarak disegno sanatsal disiplini ile temellendirilmiştir. Bu disipline göre heykel en iyi sanat şekli olarak ortaya konmuştur, çünkü ilahi yaratılışı taklit etmektedir. Michelangelo bu disipline olan bağlılığını şu davranış şekliyle ortaya koymuştur: Sanki Davut onun çalıştığı mermer bloğun zaten içindedir ve onu dışarıya çıkarmak ister. Aynen insan ruhunun bedenin derinliklerinde bulunduğuna olan genel inanç gibi. Bu ayrıca contrapposto stilinin de bir örneğidir.

6 BIR KAÇ ESERI


"MICHELANGELO Beril Eremsoy." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları