Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSTESOB EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSTESOB EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ."— Sunum transkripti:

1 İSTESOB EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2 ODALARIMIZIN DEĞERLİ GENEL SEKRETERLERİ
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunun Genel Sekreterler başlıklı 57 maddesinde genel sekreterlerin görev yetki ve sorumlulukları açıklanmıştır. Birlik Eğitim Müdürü olarak ben, bir oda genel sekreterinde bulunması gereken özellikleri maddeler halinde sıralayarak görüşünüze sunmak ve olumlu ya da olumsuz tepkilerinizi almak istiyorum. Daha sonra bunlar birlikte değerlendirerek ortak bir sonuca ulaşılmasını amaçlamaktayım. Bazı odalarımızda, genel sekreterin tek çalıştığını, bazı odalarımızda ise yanlarında 1 ya da daha fazla arkadaşın çalıştığını biliyoruz. Tek çalışıyorsanız hepsini, yardımcılarınız 1 ya da daha fazla ise görev dağılımı yapabileceğiniz tabiidir.

3 GÖREV VE İŞLEMLER ŞUNLAR OLABİLİR.
Oda yönetimi işlerini yürütmek (5362’ye göre) İş programı yapmak Yardımcı elemanlara iş dağılımı yapmak. Yardımcı elemanların yaptığı işi kontrol etmek Oda başkan ya da yardımcısının günlük çalışma programını düzenlemek Başkanı günlük faaliyetler hakkında bilgilendirmek. Odanın düzenini sağlamak Odanın ihtiyaçlarının teminini sağlamak Odada kullanılan makinelerin bakım ve onarımını sağlamak Odanın faaliyet alanı ile ilgili yayınları takip etmek

4 11. İş verimini arttırıcı önerileri yönetime sunmak.
12. Gelen giden evrak işlemlerini yürütmek. 13. Oda içi evrak akışını sağlamak. 14. Giden evrakların zamanında gitmesini sağlamak. 15. Telefon görüşmelerinin yapılmasını sağlamak ya da sağlatmak. 16. Gelen yazı ve mesajları yöneticiye ulaştırmak. 17. Randevuları ayarlamak. 18. Odanın ilgili kurum ve kuruluşlarla ya da şahıslara ait telefon rehberini hazırlamak. 19. Misafirleri karşılamak. 20. Yazışma ile ilgili bilgi toplamak.

5 21. Yazılan yazıları kontrol etmek.
22. Yazıları başkanın imzasına sunmak. 23. Dosyalama işlemlerini yürütmek. 24. Dosyalardan istenen bilgileri bulmak. 25. Toplantı gündemini yazmak ve ilgililere zamanında ulaştırmak. 26. Yardımcı elemanlara eğitim vermek. 27. Başkan ve çalışan personele maaş, vergi ve sigorta ödemelerini vaktinde yapmak 28. Üst kuruluş aidatlarının vaktinde ödenmesini sağlamak

6 GENEL SEKRETERİN GENEL BİLGİ VE BECERİSİ HAKKINDA OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER.
Çalışkan olmalı Dış görünüşüne özen göstermeli Dikkatli olmalı Dürüst olmalı Etkili ve güzel konuşmalı Güler yüzlü olmalı İnsan ilişkilerine özen göstermeli İş disiplinine sahip olmalı İş yeri çalışma prensiplerine uymalı Misafirperver olmalı Sır saklamayı bilmeli Soğukkanlı olmalı Temiz ve bakımlı olmalı Titiz olmalı Zamanı iyi Kullanmalı.

7 GENEL SEKRETERLERİ MESLEKİ EĞİTİMLE İLGİLİ GÖREVLERİ
5362 sayılı Meslek Kuruluşları Kanununun amaç maddesinde (mad.1) mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmelerini ve mesleki eğitimlerini sağlamaları emredilmektedir. 13 Haziran 2007 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkar ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulu kararı gereğince esnaf ve sanatkarların meslek kolları sayısı 491 dır. Bunlardan 130 meslek dalı 3308 sayılı kanun kapsamında, 361 meslek dalı ise kapsam dışında kalmıştır. İstanbul’da, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında bulunan 130 meslek dalında bugün itibarı ile çırak öğrenci vardır ve bunlar 18 Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim görmektedir.

8 17819 çırak öğrenci sayısı ile İstanbul’daki esnaf ve sanatkar sayısına bakıldığında, çırak öğrenci yok denecek kadar azdır. Üstelik bu sayının büyük bir kısmında İTO ve İSO’ya bağlı büyük işyerlerinin çıraklarıdır.

9 Meslek dallarındaki çırak sayısına baktığımızda
50 Meslek Dalında 0 Öğrenci 13 Meslek Dalında 1 Öğrenci 9 Meslek Dalında 2 Öğrenci 3 Meslek Dalında 3 Öğrenci 3 Meslek Dalında 4 Öğrenci 1 Meslek Dalında 5 Öğrenci 2 Meslek Dalında 6 Öğrenci 1 Meslek Dalında 7 Öğrenci 6 Meslek Dalında Öğrenci 5 Meslek Dalında Öğrenci 6 Meslek Dalında Öğrenci 7 Meslek Dalında Öğrenci 8 Meslek Dalında Öğrenci

10 Toplam 130 Meslek Dalında 17819 öğrenci vardır

11 16 Meslek dalının dökümü şöyledir.
GÖRÜNTÜ VE SES SİSTEMLERİ Öğrenci CİLT BAKIMI VE GÜZELLİK Öğrenci ENDÜSTRİYEL KALIPÇILIK Öğrenci OTOMOTİV MEKANİKERLİĞİ Öğrenci MOBİLYACILIK Öğrenci OTOMOTİV GÖVDECİLİĞİ Öğrenci KADIN GİYİM MODELİSTLİĞİ Öğrenci İÇ GİYİM MODELİSTLİĞİ Öğrenci MODEL MAKİNECİLİK Öğrenci KUYUMCULUK (ALTIN-GÜMÜŞ İŞLEMECİLİĞİ) 665 Öğrenci TORNACILIK Öğrenci TESVİYECİLİK Öğrenci ELEKTRİK TESİSAT VE PANO MONTÖRLÜĞÜ Öğrenci OTOMOTİV ELEKTRO-MEKANİKERLİĞİ Öğrenci ERKEK BERBERLİĞİ Öğrenci KUAFÖRLÜK Öğrenci”

12 Bir başka ifadeyle ilimizde 3308 sayılı kanun kapsamında bulunan 130 meslek dalından 16’sında eğitim vardır sonucunu çıkarabiliriz. Bunu niçin anlatıyoruz? Demek ki işyerlerimizdeki dükkân sahibi ustalar 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış yanlarında çalıştırdıkları çırakları Mesleki Eğitim Merkezilerine göndermiyorlar.

13 O halde oda başkanları ile genel sekreterlere büyük görevler düşmektedir.
Oda İşyeri Denetleme ve Danışmanlığı Gruplarını etkili halde çalışır duruma getirmelidir. Oda Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimini de aynı şekilde etkili halde çalışır duruma getirmelidir. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun kapsamında kalan 361 meslek dalında ise odalar, TESK Kalfalık TESK Ustalık TESK Esnaflık belgelerini usulüne uygun vermeli ve bu konuda da yoğun çalışmalar yapmalıdır.

14 SONUÇ 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve Yönetmelikleri
Genel Sekreterlerin bir eğitim dolabı olmalı ve içinde; 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve Yönetmelikleri 5362 sayılı Meslek Kuruluşları Kanunu ve TESK Yönetmelikleri Çırak öğrenci sicil dosyaları Eğitimle ilgili gelen-giden evrakların dosyaları Çırak öğrencilerin çıraklık sözleşmeleri dosyaları Her yıl yapacakları kursları tespit etmeli ve bu bilgileri Birliğe, Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanına göndermelidirler. Eğitim Bütçesini yapmak ve hesap yılını takip eden Mart ayı sonuna kadar Birlik, varsa Federasyon ve Konfederasyona göndermelidirler. Bütün mesleki bilgiler için TESK’in web sayfasından yararlanınız.

15 İSTESOB EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
TEŞEKKÜR EDERİZ. İSTESOB EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ


"İSTESOB EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları