Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSTATİSTİKİ PROSES KONTROL

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSTATİSTİKİ PROSES KONTROL"— Sunum transkripti:

1

2 İSTATİSTİKİ PROSES KONTROL
SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ VE SÜREKLİ İYİLEŞTİRMENİN SAĞLANMASI GERÇEK VERİLERİN KULLANILARAK İSTATİSTİKSEL YORUM YAPILMASINA BAĞLIDIR.

3 KEYFİ VE TESADÜFEN ULAŞILAN SONUÇLAR VE BUNLARA BAĞLI
ALINMIŞ OLAN KARARLAR TKY FELSEFESİNDE HAVADA KALMAKTADIR.

4 İPK YAKLAŞIMININ TEMELİ
“EĞER TÜM PROSES DEĞİŞKENLERİ VE GİRDİLERİ KONTROL ALTINA ALINIRSA ÇIKTI ÖZELLİKLERİ DE KONTROL ALTINA ALINMIŞ OLUR” GERÇEĞİ OLUŞTURUR.

5 İPK’NİN YARARLARI; PROBLEMLERİ BAŞLANGIÇ NOKTASINDA TESPİT EDEREK GECİKMEDEN KAYNAKLANAN KAYIPLARI ÖNLEMESİ. SGT’LERDE TESPİT EDİLEN PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜ İÇİN DAHA HIZLI HAREKET KABİLİYETİ KAZANILMASI. SÜREKLİ İYİLEŞTİRME İLE MÜŞTERİ TATMİNİNİN ARTMASI RİSKLERİN AZALMASI EMNİYETİN ARTMASI İŞ GÜCÜ KAYBININ AZALMASI İŞİN ZAMANINDA TAMAMLANMASI VERİMLİLİĞİN ARTMASI TAHMİNİ VEYA TESADÜFİ DEĞİL GERÇEKÇİ VERİLERLE İYİLEŞTİRİLMELERİN YAPILMASI ŞEKLİNDEDİR.

6 5 2 BOŞ KONUŞMAYALIM, RAKAMLARLA KONUŞALIM 8

7 BEYİN FIRTINASI BEYİN FIRTINASI TEKNİĞİ
BİR PROBLEMİN NASIL ÇÖZÜLECEĞİ KONUSUNDA HEP BİRLİKTE FİKİRLER ORTAYA ATMAK ÜZERE BİR GRUP İNSANIN TOPLANMASINA BEYİN FIRTINASI TEKNİĞİ ADI VERİLİR.

8 BEYİN FIRTINASI OTURUMU

9 BEYİN FIRTINASI KURALLARI
1.Her üye sırayla düşüncesini belirtir fikirler tükeninceye kadar buna devam edilir. 2.Her üye, sırası geldiğinde bir tek fikir belirtmelidir. 3.Daha yararlı olmak için çok sayıda fikir üretilmelidir. 4.Sırası gelen kişi “PAS” diyebilir. 5.Düşünceler eleştirilemez küçümsenemez

10 BEYİN FIRTINASI KURALLARI
6. İlk defa katılanlara cesaret verilmeli teşvik edilmelidir. 7. İyi niyetli gülümseme,gayrı resmi bir ortam havayı yumuşatır. 8. Üyeler ABARTMAYA teşvik edilmelidir.

11 BEYİN FIRTINASI OTURUMU
Lider uzun bir düşünceyi,üyenin onayı ile kısaltabilir. Lider önerilen düşünceler için yorum yapmamalı. Fikirler öne sürüldükçe,bir üye bunları yazmalıdır. Düşünceler bitince oturum kapanır.

12 BEYİN FIRTINASI OYLAMASI
Fikirlerin sayıca azaltılması için oylama yapılır. Üyeler doğru olduğuna inandıkları her düşünceye oy verirler. En çok oy alan düşünceler işaretlenir. İkinci turda üyelerin bir oy hakkı vardır. Oylama sırasında lehde, aleyhte tartışma açılabilir. Tartışma sonrası oylama devam eder.

13 BEYİN FIRTINASI KONULARI
ÇALIŞMA KURALLARI İSİM BELİRLEME ULAŞILMAK İSTENEN HEDEFLER İŞİMİZLE İLGİLİ VAR OLAN SORUNLAR KENDİ İŞ ÇEVREMİZLE İLGİLİ SORUNLAR ÇIKMASI MUHTEMEL SORUNLAR MUHTEMEL ÇÖZÜMLER.

14 BUNLARI UNUTMAYALIM ! Toplantı öncesi gündem belirli olmalıdır.
Beyin fırtınasında büyük kağıtlar panolar kullanılır. Asetat kağıt yerine kullanılabilir Büyük düşünün hayal kurun

15 BUNLARI UNUTMAYALIM ! Paranın engel teşkil etmediğini düşünün
Kendinizi başkalarının yerine koyun. Beyin fırtınası sonuçlarını duyurun. İlk beyin fırtınası oturumundan sonra bir düşünce dönemi gelir.

16 BUNLARI UNUTMAYALIM ! Ardından parlak fikirler belirir.
Üyeler kendilerine 5N1K’ya dayanan soruları sormalıdırlar. Ziyaretçiler oturuma katılabilirler Oturum tutanak ile kaydedilir.

17 VERİ TOPLAMA TEKNİKLERİ

18 VERİ ; ÖLÇÜLMEYEN ŞEY İYİLEŞTİRİLEMEZ ..! SORUN ANALİZİ VE ÖNLEME İÇİN
GEREKEN BİLGİ OLARAK TANIMLANIR.

19 NEDEN VERİ TOPLANIR ? MEVCUT DURUMU TESPİT ETMEK SÜRECİ KONTROL ETMEK
MUAYENE VE DEĞERLENDİRMEDE BULUNMAK ANALİZ VE İYİLEŞTİRMEDE BULUNAK ÖNLEME FAALİYETLERİNE IŞIK TUTMAK

20 NASIL VERİ TOPLANIR ? % 100 KONTROL ÖRNEKLEME

21 ÖRNEKLEME KURALLARI PROBLEMİ TANIMLAYIN
NE İÇİN VERİ TOPLADIĞINIZI AÇIKÇA BELİRLEYİN UYGULANACAK İSTATİSTİK TEKNİĞİNİ BELİRLEYİN TOPLANMASI GEREKEN VERİ TÜRÜNÜ BELİRLEYİN VERİNİN NE ŞEKİLDE VE NEREDEN TOPLANACAĞINI BELİRLEYİN VERİNİN HANGİ ZAMAN ARALIĞINDA TOPLANACAĞINI BELİRLEYİN ANA KÜTLENİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ BELİRLEYİN ÖRNEK HACMİNİ BELİRLEYİN.

22 ÖRNEKLEME KURALLARI ÖRNEK HACMİ İÇİN GEREKİRSE UZMANA DANIŞIN.
ANA KÜTLEYİ TEMSİL EDECEK ÖRNEĞİ SEÇİN ÖRNEĞİ ANALİZ EDİN SEÇİLEN İSTATİSTİK TEKNİĞİNİ UYGULAYIN VERİLERİ GRAFİKLERE DÖNÜŞTÜRÜN SONUÇLARI YORUMLAYIN. VERİLERİ YÖNLENDİRMEYİN ELDE EDİLEN BULGULARA GÖRE ALINACAK ÖNLEMLERİ BELİRLEYİN GEREKEN ÖNLEMLERİ ALIN

23 VERİ TOPLAMADA 5N1K NE TOPLANACAK, NEDEN TOPLANACAK,
NE ZAMAN TOPLANACAK, NEREDEN TOPLANACAK, NASIL, HANGİ YÖNTEMLE TOPLANACAK ? KİM TOPLAYACAK,

24 UYGUN ÖRNEK NASIL SEÇİLEBİLİR ?
Ana kütle homojen olmalıdır. Ana kütlenin her kısmından eşit miktarda örnek alınabilmelidir. Örnek hacmi yeterli büyüklükte olmalıdır. Örnek tesadüfi olarak seçilmelidir.

25 ÖRNEKLEME TEKNİKLERİ TESADÜFİ SEÇİM : Ana kütledeki her birimin seçilme şansı eşittir. SİSTEMATİK SEÇİM: Belirli aralıklarla örnekleme yapılır. GRUPLANDIRMA : Örnek ana kütledeki farklı özellikleri temsil eden yapıda olmalıdır.

26 VERİ TOPLAMA FORMLARI 1. KONTROL TABLOSU 2. KONTROL LİSTESİ
3.ÇİZİMLER (GRAFİKLER)

27 KONTROL TABLOSU Kontrol tablosu veri toplamada etkili ve organize bir metottur. Bir kontrol tablosu basit sekliyle verileri kategorilerine (sebep/ölçümler)ayıran ve sonra bulguların kontrol işaretleri ile kaydedildiği formlardır.

28 DİKKAT EDİNİZ ...! Veri özelliğine göre sınıflandır.
Zaman aralığı belirlenir. Tablo çizilir. Çeşitli işaretlerle özelliğin,o zaman içinde KAÇ KERE oluştuğu kaydedilir.

29 KONTROL LİSTESİ Daha önce planlanan/hedeflenen özelliği kontrol etmek,doğrulamak içindir. Özelikler bakılması gereken sıraya göre listelenir. Özelliğin doğruluğu halinde ( ok,vs.) işareti atılır. Bu liste daha sonra başvurulabilecek bir kayıttır.

30 BUNLARDAN BİRİNİ MUTLAKA KULLANIYORSUNUZ ..! GÜNLÜK GÜVENLİK KONTROL ÇİZELGESİ (kapı kontrol) FLIGHT CHECK-LIST YER EMNİYET KONTROL ÇEK-LİSTİ PBS KARTLARI DENETLEME KONTROL LİSTELERİ BAKIM ÇEK-LİSTLERİ

31 GRAFİKLER (ÇİZİMLER) Anlaşılması kolay olan mükemmel bir veri toplama ve iletişim tekniğidir. Bir özelliğin görsel ifadesidir. Kusur veya kusurların kesin yerini olduğu kadar,diğer bilgileri de gösterir. Kusurun oluştuğu yere dikkat çeker.

32 GRAFİKLER BİR RESİM BİN KELİMEYE BEDELDİR...!
VERİLERİ BİR RESİM ŞEKLİNDE DÜZENLEMEDE KULLANILAN BASİT BİR TEKNİKTİR. BİR RESİM BİN KELİMEYE BEDELDİR...!

33 BİR GRAFİĞİN ANATOMİSİ
Her grafiğin bir başlığı bulunmalıdır. Yatay ve dikey eksenlerin neyi ifade ettiği belirtilmelidir. Dikey eksen skalası, ölçüm aralığının üst ve alt limitlerine yakın olmalıdır. Yatay ve dikey eksen değerleri (layout) bulunmalıdır.

34 ÇUBUK GRAFİK

35 ÇİZGİ GRAFİK

36 NOKTA-ÇİZGİ GRAFİK

37 DAİRE GRAFİK

38 GANNT DİYAGRAMI OCAK ŞUBAT MART NİSAN

39 KOMBİNASYON GRAFİKLER
ÇUBUK - ÇİZGİ

40 KOMBİNASYON GRAFİKLER
ÇUBUK - ÇUBUK

41 KOMBİNASYON GRAFİKLER
ÇİZGİ - ÇİZGİ

42 KOMBİNASYON GRAFİKLER
ALAN - ÇUBUK

43 DİĞER GRAFİKLER KADEMELİ GRAFİK

44 DİĞER GRAFİKLER ALAN GRAFİK

45 DİĞER GRAFİKLER RADAR GRAFİK

46 AKIŞ DİYAGRAMI HERHANGİ BİR SÜREÇ İÇERİSİNDEKİ SAPMALARI BELİRLEMEK AMACIYLA BİR ÜRÜN YADA HİZMETİN İZLEDİĞİ GERÇEK VE İDEAL YOLLARI BELİRLEMEK İÇİN KULLANILIR.

47 AK I Ş D İ YAGRAMI Personel Uzmanı Personel Müdürü
İŞ İLANI HAZIRLA İŞ İLANI VER ADAYLARI MÜLAKATA ÇAĞIR BAŞVURULARI DEĞERLENDİR ELEMANI SEÇ ADAYLARLA GÖRÜŞ ELEMANA İŞBAŞI VER UYGUN MU ? RED CEVABI HAYIR EVET Personel Uzmanı Personel Müdürü Personel + İlgili Müdür İlgili Müdür KARAR FAALİYET ADIM BİRLEŞTİRME

48 YENİDEN TASARLAMA * TEKRAR EDEN FAALİYETLERİ YOK ET,
* KATMA DEĞERİ OLMAYAN ADIMLARI AT, * KONTROL ADIMLARINI AZALT, * ONAYLAMALARI AZALT, * DİĞER ÇEVRESEL FAKTÖRLERİ İYİLEŞTİR.


"İSTATİSTİKİ PROSES KONTROL" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları