Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
Koüdak – 2008 Mehmet Güleç
2
Yiyecek ve içecek seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar
Besin değeri yüksek fakat taşımada hafif şeylerden seçilmesi gereklidir. Hem ağırlık, hem de hacim olarak fazla çöp oluşturmamalı Dağa giderken, kolay pişen ve küçük taneli yiyecekler götürülmelidir. Çünkü deniz seviyesinde kaynama derecesi 100 C’dir ve patatesin pişme süresi 1 birimdir. Oysa 3050 m yükseklikte suyun kaynama derecesi 95C’dir ve patatesin pişme süresi 3.8 birimdir. Öğle yemeklerinin yolda yeneceği düşünülürse basit ve rahat yenecek yiyecekler olması gerekmektedir. Mehmet Güleç
3
Yiyecek ve içecek seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar
Besleyici olmalı Pratik olmalı Dayanıklı besinler alın,hemen bozulmamalı,özellikle yaz mevsiminde. Yemeklerde baharat, salça,sebze gibi katkıları eksik etmeyin. İştah açması,lezzet vermesi yönünden Doğal besin almaya özen gösterin. Vitamin tabletleri bulundurun Dağa kolay pişen ve küçük taneli yiyecekler götürülmelidir. Yerken mutlu olabileceğiniz yiyecekler tercih edilmedir. Mehmet Güleç
4
Ana Doyurucular Makarna Pratik makarna (soslu &hızlı pişen) Bulgur
Pirinç Şehriye pilavı Kuskus Hazır mantı Soğan (veya tozu) Mehmet Güleç
5
Ara Sıcaklar Patates püresi (toz yada paket halinde)
Tencere çorbası (soğuk suya) Hazır çorba (kaynar suya) Konserveler(Ton balığı) (Poşet) Haşlanmış mısır ve değişik tarz garnitür Mehmet Güleç
6
Tatlandırıcılar Salça Patates Püresi Küp domates (poşette) Mantar
Limon Et suyu tableti Sarımsak (veya tozu) Tuz Karışık baharatlar Knorr çeşni Katı yağ (margarin) Sıvı yağ (sızdırmaz bir kapta) Mehmet Güleç
7
Ana Protein Kaynakları
Kavurma Sosis Sucuk Salam Pastırma Soya eti (Kıyma) Hazır köfte Süzme yoğurt (kese) Ton balığı (Poşette) Tuzlu fıstık Mehmet Güleç
8
Kahvaltılıklar Peynir Zeytin Tahin, pekmez Bal Nutella, fındık ezmesi
Müsli Bol bol çay, kahve ve çeşitleri Şeker tabikide Mehmet Güleç
9
Atıştırmalar Ceviz, tuzlu fıstık Fındık Kuru incir Kuru üzüm
Kayısı kurusu Cevizli sucuk Gofret (muhtelif boy ve çeşit) Eti Cici Bebe Mesir Macunu Getirmeyin !!! Mehmet Güleç
10
Vücutta su kaybının etkileri
Vücudun toplam su kaybının; %3’ü; Performans kaybına %5’i; Konsantrasyon bozukluğuna %8’i; Baş dönmesi ve aşırı yorgunluk %10 ve fazlası; kas spazmı, Aşırı yorgunluk, dolaşım ve böbrek fonksiyonlarının bozulması ve bilinç kaybına yol açar. %10 dan fazlası ÖLÜM !!!! Mehmet Güleç
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.