Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUKLARIN CİNSELLİK SORULARINA VERİLEBİLECEK YANITLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUKLARIN CİNSELLİK SORULARINA VERİLEBİLECEK YANITLAR"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUKLARIN CİNSELLİK SORULARINA VERİLEBİLECEK YANITLAR

2 Çocuk cinselliği anlamaya çalışırken ilk önce fantezilerden yola çıkar
Çocuk cinselliği anlamaya çalışırken ilk önce fantezilerden yola çıkar. Bunu hipotezler evresi izler. Şüphesiz bu evrede yine fantezilerin izi vardır. Hipotez yaratıcıları belirli bir yaştan önce üremenin sindirim sistemi ile olduğunu düşünürler. Açıklamalar şöyledir: Anne çocuğu olsun diye ilaç ya da küçük bir tanecik içer ve ya (babanın rolünü katmak için) babanın idrarını içer.

3 Diğer bir hipotez, çocuğun anüsten çıktığıdır
Diğer bir hipotez, çocuğun anüsten çıktığıdır. Bazen yetişkinlerde bu açıklamayı daha kolay bulurlar. Kimi yetişkinler de bu açıklamayı daha kolay bulurlar. Kimi yetişkinler,çocuğun anne kalbinde büyüdüğünü söylemekle annenin çocuğunu ne kadar sevdiğini vurguladıklarını düşünürler. Bir yerden sonra,çocuğun cinsellik ile ilgili hipotezlerine mantık katılır. Çocuk çevreden aldığı bilgileri rasyonalize eder. Bu bilgiler,parça parça, yanlış ya da çelişkili bilgilerdir. Çocuk yetişkinden bunların doğru olup olmadığını öğrenemediği için, kendi olanakları, mantığı ve duyarlılığı ile çözmeye çalışır.

4 Çocuğa "nereden geldiği" konusunda bilgi verme yasağı kimi zamanda susarak gösterilir. Bu yasak o kadar ağırdır ki,çocuk, soru sormaması gerektiğini bilinçsizce hissedebilir. Sorusuna cevap aldığı kimi zaman, ana babanın konuşma biçimleri,esrarlı ses tonlarıyla kendilerini anlatmada serbest olmadıklarını ortaya koyar. Bu tavır çocuklarca, "Bununla ilgilenmek yasaktır!"diye anlaşılır. Bu da, çocukların meraklarını iki kat arttırır, araştırmalarını derinleştirir. Ama ne yazık ki, yapılanlar hep bir hata duygularıyla karışır.

5 Cinsel bilgi konusunda yardımsız olan çocuk, sonuçta doyumsuz bir merak edinir ve suçluluk duygusuyla yüklenir. En kötüsü cinsel olayların pek güzel bir şey olmadığı, bu yüzden ilgilenilmemesi sonucuna varır. Sonuçta ilgilenilen konunun yasak,pis ya da günah olduğu inancı yerleşir. Bilinçaltına itilen bu inanç, birçok yetişkin insanın hayatını etkiler. Çünkü , böyle yasak bir atmosferde hata ve utanç kavramlarıyla gelişen cinsel hayat,meraklar ve normal ihtiyaçlar,kişiyi ilerde kuracağı evlilikte güzel,sağlıklı,mutlu bir fizik ve sevgi kavramına götüremez

6 Cinsel eğitim ne çok erken, ne de çok geç olmalıdır
    Cinsel eğitim ne çok erken, ne de çok geç olmalıdır. Çocuğun gelişim düzeyine uymayan bilgi, güçlük yaratır. Çocuğa istendiği anda basit, kısa, gerçek, endişesiz cevap verilmelidir. Çocuklar bu cevapları unutabilirler,fakat yinelemek gereksizdir. Bilgilerin içselleşmesi için belirli bir zaman gereklidir. Çocuklara verilecek cinsel eğitimde sabırlı ve hoşgörülü olmak, endişeye kapılmamak, onun seviyesine inmek ve olası değişik söz ve davranışları olgunlukla karşılayıp, çözmeye çalışmak, çocuğun gelecekteki cinsel yaşamının mutlu ve sağlıklı olması bakımından son derece önemlidir.

7 anne ve babaların, çocukların kendilerini banyoda tesadüfen çıplak görmeleri durumunda büyük bir tepkide bulunmamaları gerekir. Bu tür bir davranış,çocuğa bir şeylerin yanlış olduğu, cinsel organların utanç verici olduğu ve başkalarından her zaman gizlenmesi gerektiği düşüncesini verir. Çok küçük çocuğun önünde çıplak dolaşmamaya özen göstermeli, ancak çocuğun aniden gelmesi halinde giyinmeyi normal bir şekilde sürdürerek yöneltilecek bazı soruları cevaplamaya hazır olunmalıdır.

8 Çocukların cinsellikle ilgili sordukları çeşitli sorular şu şekillerde yanıtlanabilir:
        -Ben nasıl doğdum?         Çocuk bu soruyu sorduğunda hemen o anda yanıt verilmelidir. Ona, "Sen karnımdaki özel bir şeyde büyüdükten sonra vücudumda karnımın altında bebeğin dışarı çıkabilmesi oluşmuş bir açıklıktan dışarı çıktın" denebilir.         

9 -Neden erkeklerin bebeği olmaz?
        Çünkü erkeklerin vücudunda bebeklerin büyümesini sağlayan küçük bir yuvacık yoktur.         -Evlenmemiş kişilerinde bebeği olabilir mi?        Evet. Her yetişkin kadın ve erkek bebek sahibi olabilir. Fakat evlenmeyi beklemeleri, bebeğin bir ailesi ve yuvası olması daha doğrudur.

10 SORULAR VE DAVRANIŞLAR
Cinsellik konularına yönelik ebeveyn-çocuk konuları genellikle çocuğun soruları ve davranışları ile başlar. Aşağıdaki örnekler bir cevabı oluşturma ve belirlemede ebeveyn yardım için sunulmuştur Durum Çocuğunuzun yatak odasına giriyorsunuz ve onu arkadaşı Ayşe’nin muayene ettiğini görüyorsunuz. Oğlunuz elbiselerini çıkarmış, Ayşe oyuncak steteskopla onun kalbini dinliyor. Benzer durumları kızınız ile komşunun oğlu arasında olabilir, her ikisi de 4 yaşında, elbisesiz cinsel ilişkiyi benzer hareketler yapıyor olabilir. ebeveyne yardım için sunulmuştur.

11 “Hangi tepki istediğim mesajı verecek
“Hangi tepki istediğim mesajı verecek?” İletmek istediğiniz mesaja yönelik tepkiye karar verin ve çocuğunuza öğretmek istediğiniz şeyi öğrenin. Olası Tepkiler -Verdiğiniz Tepki: “derhal ellerini oradan çek ve bir daha asla dokunma” Çocuk ne anlar: Vajina veya penise dokunmak yanlıştır. -Verdiğiniz Tepki: “Kes şunu!, sonra delireceksin” Çocuk ne anlar: Mastürbasyon sana zarar verir

12 Verdiğiniz Tepki: “Kes şunu ve derhal git ellerini yıka” Çocuk ne anlar: Mastürbasyon kirlidir. -Verdiğiniz Tepki: “Çocuğun ilgisini başka aktivitelere çekme” Çocuk ne anlar: Çocuk bu davranışı bırakır, çocuk hiç bir

13 Verdiğiniz Tepki: “Biliyorum hoşuna gidiyor fakat bunu insanların önünde yapmamalısın. Çocuk ne anlar: Mastürbasyon normal bir şeydir fakat özel yerde yapmalısın. -Verdiğiniz Tepki: Göremezlikten gelme. Çocuk ne anlar: Çocuk hiçbir şey öğrenemez. Bu tarzda oynamaya devam edebilir de etmeyebilir de. Şayet sözel tepki göstermezsem, tavrım tek başına mesaj olarak yeter.

14 BEN NEREDEN GELDİM. ” Durum Çocuğunuz, "Nerede doğdum
BEN NEREDEN GELDİM?” Durum Çocuğunuz, "Nerede doğdum? Ben evlatlık mıyım? Vücudundan nasıl çıktım? Bebek nasıl yapılır?" gibi sorular soruyor. Cevabınıza karar verin:

15 Olası Cevaplar Çocuk: Ben nereden geldim
Olası Cevaplar Çocuk: Ben nereden geldim? Ebeveyn: Sen nereden geldiğini düşünüyorsun? Çocuk: Bilmiyorum, arkadaşım Ayşe, bebeklerin nasıl yapıldığını biliyor fakat bana anlatmıyor. Ebeveyn: Pekala, bebekler annenin vücudunun içinde özel bir yerde büyürler. Çocuk: Bebek orada nasıl oldu? Ebeveyn: Anne ve baba onu, annenin vücudundaki küçük yumurta ve babanın vücudundan bir sperm ile yaptılar.

16 Bu gibi bir konuşmalar çocuğun merakını yatıştıracaktır
Bu gibi bir konuşmalar çocuğun merakını yatıştıracaktır. Çocuk büyüdükçe sorular devam edebilir, ve cevapları daha ayrıntılı vermek gerekebilir.

17 Sonuç: Cinsel eğitim ne çok erken, ne de çok geç olmalıdır
Sonuç: Cinsel eğitim ne çok erken, ne de çok geç olmalıdır. Çocuğun gelişim düzeyine uymayan bilgi, güçlük yaratır. Çocuğa istendiği anda basit, kısa, gerçek, endişesiz cevap verilmelidir. Çocuklar bu cevapları unutabilirler,fakat yinelemek gereksizdir. Bilgilerin içselleşmesi için belirli bir zaman gereklidir. Çocuklara verilecek cinsel eğitimde sabırlı ve hoşgörülü olmak, endişeye kapılmamak, onun seviyesine inmek ve olası değişik söz ve davranışları olgunlukla karşılayıp, çözmeye çalışmak, çocuğun gelecekteki cinsel yaşamının mutlu ve sağlıklı olması bakımından son derece önemlidir.

18


"ÇOCUKLARIN CİNSELLİK SORULARINA VERİLEBİLECEK YANITLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları