Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ 2010-2011
Hazırlayan : Merve Öztürkmen Türkçe Eğitimi Bölümü 2. sınıf 2. öğretim

2 Görünmez bir mezarlıktır zaman … Şairler dolaşır saf saf tenhalarında şiir söyleyerek .. Kim duysa … Korkudan ölür … - tahrip gücü yüksek – saatli bir bombadır … Patlar … An gelir … Attila ölür …

3 ATTİLA İLHAN

4 İÇERİK Attila İLHAN’ ın ; hayatı sanata bakış açısı çeşitli türlerde olan eserleri aldığı ödüller eserlerinden örnekler ölümü

5 Atilla İlhan 15 Haziran 1925'te Menemen'de doğdu
Atilla İlhan 15 Haziran 1925'te Menemen'de doğdu . İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı . Katıldığı siyasi olaylar sebebiyle lise yılları zor geçti. Lise son sınıftayken amcasının kendisinden habersiz katıldığı CHP şiir armağanında “Cebbaroğlu Mehemmed” şiiriyle bir çok ünlü şairi geride bırakarak ikincilik ödülünü aldı. İstanbul Hukuk Fakültesini kazanarak öğrenim hayatına devam etti.

6 İlk şiiri “Balıkçı Türküsü”dür
İlk şiiri “Balıkçı Türküsü”dür . Yeni Edebiyat Gazetesi’nde yayımlanmıştır. (1941) İlk düzyazısı ise “Kültürümüz Üzerine Düşünceler” Balıkesir’de yayınlanan Türk Dili Gazetesi’nde yayımlandı. (1944) 1948’ de ilk şiir kitabı “Duvar”ı kendi imkanlarıyla yayımladı .

7 Şairliğinin ilk on yılını destan boyutlarıyla ve duygusal,gergin bir hava içinde,İkinci Dünya Savaşı’nın Avrupa’yı saran bezginlik çöküntülerini yansıtmaya adamıştı Daha sonrasında bu şiir tutumunu bırakmaksızın tek insanın duygu dünyasından kesitler verdi,yerli dünya görüşüne de yaslanarak bireysel temaları işledi.

8 Şiir anlayışında belli bir akıma mensup olmamakla birlikte ; “garipçilik” akımına tamamen karşıdır.Çünkü şiirin sanatsal anlam ifade etmesi gerektiğini düşünmektedir Buna karşın Attila İlhan “Divan Edebiyatı”na özel bir Yakınlık duymaktadır.En büyük amaçlarından biri de bu yöndedir ve“ Geleneği özümseyip ondan bugünün şiirini yaratmak" tır Şiirlerinin bu kadar tutulmasının bir sebebi de Divan Edebiyatı özelliklerinden barındırması olabilir.

9 Sanata tek yönden bakmamıştır
Sanata tek yönden bakmamıştır. Şiirin yanı sıra bir çok sanat dalı ile de yakından ilgilenmiştir. Bunlar arasında ; sinema çalışmaları,senaryo,dizi senaryosu,gazete yazarlığı,roman yazarlığı,eleştiri yazarlığı gibi çeşitli sanat dalları bulunmaktadır.

10 Şiirlerinde bir çok çeşitli temayı bir arada işlemiştir
Şiirlerinde bir çok çeşitli temayı bir arada işlemiştir. Yalnızlık,kadın,aşk,yağmur onun şiirinde sıklıkla işlediği konulardır. İlk kitabı olan “Duvar”dan sonra şiir hayatında sürekli aşkı yazmış bir şairdir. Aşk öğesini gerçekçi bir yaklaşımla işlemiş olması şiirlerinin günümüz gençleri ve metropolitan hayatı benimsemiş olanlar tarafından büyük bir ilgiyle takip edilmesini sağlamıştır.

11 Avrupa’ya gittiğinde şiirlerine giren bir başka tema ise “evazyon” dur
Avrupa’ya gittiğinde şiirlerine giren bir başka tema ise “evazyon” dur. Evazyon ; kendinden kaçıp gitmek temasıdır. Bu temanın Dünya Edebiyatı’nın en önemli temalarından biri olduğunu görmüş ve bunu bilinçli olarak yaparsa bir çok şeyi daha iyi anlatabileceğini kavramış ve eserlerinde bu temaya oldukça önem vermiştir .

12 Şiirlerinden başka başarılı olduğu alanlardan bir başkası roman yazarlığı alanıdır. Şiir türünde olduğu gibi roman türünde de bir çok eser vermiştir. Şiirlerinde işlediği benzer konuları başarılı bir kurguyla romanlarına da yansıtmıştır. Romanlarında da kendine özgü bir söz dizimi,kelime hazinesi ve çarpıcı benzetmelerle zenginleştirilmiş bir üslubu vardır.

13 Belli başlı romanlarından bazıları şunlardır ; Sokaktaki Adam Zenciler Birbirine Benzemez Kurtlar Sofrası Aynanın İçindekiler Serisi Fena Halde Leman

14 Filmlerinden bazıları ; Yalnızlar Rıhtımı Devlerin Öfkesi Ölüm Perdesi Şoför Nebahat Ateşten Damla Ver Elini İstanbul …

15 Atilla ilhan, şiir ve romandaki ustalığını senaryo yazarlığında da göstermiştir. Yazar, senaristlik yaptığı dönemlerde "Ali Kaptanoğlu" takma adını kullanmıştır. Toplam 17 senaryosu filme çekilmiştir . Ayrıca bir dönem “Vatan Gazetesi’'nde sinema eleştirmenliği de yapmıştır.

16 Bunların yanı sıra çeviri türünde de eserler vermiştir
Bunların yanı sıra çeviri türünde de eserler vermiştir. Çeviri eserleri ; Kanton’da İsyan (Malraux) Umut (Malraux) Basel’in Çanları (Aragon) Marsilya Treni (P.L.M)

17 Şairin şiir türündeki bir çok şiiri bestelenerek şarkı haline getirilmiştir. Bunlardan bazıları ; Ah! An Gelir    Böyle Bir Sevmek    Cinayet Saati    Grev(Dilekçe)    Haçan Ölesim Gelir    Hiçbir Şeyimsin    Jilet Yiyen Kız

18 Attila İlhan bir çok alanda sayısız eser vermiş usta bir şairdir
Attila İlhan bir çok alanda sayısız eser vermiş usta bir şairdir. En çok eser verdiği yazın türü şiirdir. Yazın tarihi boyunca almış olduğu ödüller ; Cumhuriyet Halk Partisi Şiir Yarışması İkincilik Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü

19 En çok ve en tanınmış eserleri şiir türündedir
En çok ve en tanınmış eserleri şiir türündedir. Şiirlerinden bazıları ; Duvar (1948) Sisler Bulvarı (1954) Yağmur Kaçağı (1955) Ben Sana Mecburum (1960) Böyle Bir Sevmek (1970) Ayrılık Sevdaya Dahil (1993)

20 ÜÇÜNCÜ ŞAHSIN ŞİİRİ     Gözlerin gözlerime değince Felaketim olurdu, ağlardım Beni sevmiyordun, bilirdim Bir sevdiğin vardı, duyardım Çöp gibi bir oğlan, ipince Hayırsızın biriydi fikrimce Ne vakit karşımda görsem Öldüreceğimden korkardım Felaketim olurdu, ağlardım Ne vakit Maçka'dan geçsem Limanda hep gemiler olurdu Ağaçlar kuş gibi gülerdi Sessizce bir cigara yakardın Parmaklarımın ucunu yakardın Kirpiklerini eğerdin, bakardın

21 Üşürdüm, içim ürperirdi Felaketim olurdu, ağlardım Akşamlar bir roman gibi biterdi Jezabel kan içinde yatardı Limandan bir gemi giderdi Sen kalkıp ona giderdin Benzin mum gibi giderdin Sabaha kadar kalırdın Hayırsızın biriydi fikrimce Güldü mü cenazeye benzerdi Hele seni kollarına aldı mı Felaketim olurdu, ağlardım … ATTİLA İLHAN

22 Attilâ İlhan ilk kalp krizini 1985 yılında geçirdi
Attilâ İlhan ilk kalp krizini 1985 yılında geçirdi Ekim 2005'te İstanbul'daki evinde geçirdiği ikinci kalp krizi sonucu hayata veda ettiğinde 80 yaşındaydı . Ailesi tarafından vefatından sonra 2007 yılında kurulan “Attilâ İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı” çalışmalarına devam etmektedir .


"T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları