Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELECTRONIC WORKBENCH MULTISIM 9

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELECTRONIC WORKBENCH MULTISIM 9"— Sunum transkripti:

1 ELECTRONIC WORKBENCH MULTISIM 9
Abdülkadir Gümüşçü

2 MULTISIM 9 Giriş Menüler Araç Çubukları Bloklarla Çalışma Uygulamalar
Laboratuvar

3 Giriş Multisim analog ve digital devrelerin tasarlanıp simüle edilebildiği bir programdır.

4 Menüler Menüler, kullanılmak istenen tüm fonksiyonlar için komutların bulunduğu yerdir. • File Menüsü • Edit Menüsü • View Menüsü • Place Menüsü • Simulate Menüsü • Transfer Menüsü • Tools Menüsü • Reports Menüsü • Options Menüsü • Window Menüsü • Help Menüsü

5 Menüler File menüsü, çalışılan dosyalarla ilgili, açma, kaydetme, yazıcıdan çıktısının alınması gibi işlemlerin yapıldığı menüdür. Edit Menüsü kütüphanede bulunan componentlerin düzenlenmesini sağlayan linklerin bulunduğu menüdür. View menüsü, çalışma sayfasındaki araç çubukları, sayfa sınırları, ızgara gibi elemanların gösterilmesi veya gizlenmesi ile ilgili komutları içerir. Place menüsü, çalışma sayfasına eklenecek malzemeler ve komponentlerle ilgili komutlar içerir.

6 Menüler Simulate menüsü tasarlanan devrelerin çalıştırılması ile ilgili komutları içerir. Transfer menüsü multisimde tasarlanan devrelerin baskı devre programına aktarılmasını sağlayan komutları içerir. Tools menüsü multisimde kullanılan komponentlerin özelliklerini değiştirmeyi sağlayan komutları içerir. Reports menüsü tasarlanan devre ile ilgili rapor sunmaya sağlayan komutları içerir. Options menüsü genel ayarları yapmayı sağlayan ayar sayfalarını içerir. Window menüsü multisim pencerelerinin görünümü ile ilgili komutları içerir. Help menüsü ise Multisim ile ilgili yardım alabileceğiniz dökümanları içerir.

7 Araç Çubukları Standart Araç Çubuğu Görünüm Çubuğu Malzeme Araç Çubuğu
Ölçü Aletleri Araç Çubuğu

8 Standard Araç Çubuğu

9 Standard Araç Çubuğu

10 Görünüm Araç Çubuğu

11 Malzeme Araç Çubuğu

12 Malzeme Araç Çubuğu

13 Malzeme Araç Çubuğu

14 Ölçü Aletleri Araç Çubuğu

15 Bloklarla Çalışma ANA DEVRE BESLEME DEVRESİ

16 Bloklarla Çalışma ANA DEVRE

17 Bloklarla Çalışma Yarım Toplayıcı Devresi

18 Uygulamalar Direnç değerini ölçme
Analog bir devrede kurma, akım ve gerilim değerlerini ölçme And Kapısı uygulaması Or Kapısı uygulaması 1.Deney uygulaması

19 Direnç Değerini Ölçme

20 Analog bir devrede kurma, akım ve gerilim değerlerini ölçme

21 AND Kapısı

22 OR Kapısı

23 1.Deney Uygulaması

24 Ödev (Elektrik Devre) .ms9 uzantılı dosyayı göndereceksiniz.
Açık ders notu merkezi sisteminde Elektrik Devre Temelleri dersindeki Workbench ödevinde kurulan upload sistemiyle dosyalar bana ulaştırılacak. Son gönderim tarihi 19 Ekim 2010.

25 Ödev (Sayısal Mantık) .ms9 uzantılı dosyayı göndereceksiniz.
Açık ders notu merkezi sisteminde Elektrik Devre Temelleri dersindeki Workbench ödevinde kurulan upload sistemiyle dosyalar bana ulaştırılacak. Son gönderim tarihi 19 Ekim 2010.

26 Laboratuvar Uygulamaları
Ön hazırlık ve Sonuç Raporları kişisel olarak hazırlanacaktır. Aynı olan raporlar kopya sayılacak ve ona göre işlem yapılacaktır. Deneye mazeretsiz geç kalan öğrenciler devamsız sayılırlar. Devam zorunluluğu %80’dir. Verimli bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla alçak sesle konuşunuz. Gruplar arasında malzeme alışverişi yapılmamalıdır. Deney süresince deneyden çıkılamaz. Gerektiğinde görevliden izin isteyerek çıkabilirsiniz. Deneyde kullanılacak olan ölçü aleti, kablolar, kaynaklar, deney setleri gibi ekipmanlar her masada sayılı dağıtılmıştır. Dolaysıyla masalar arası kablo veya ölçü aleti taşımak kesinlikle yasaktır. Deney bitiminde görevli tarafından sayılacaktır ve sağlamlıkları kontrol edilecektir. Sağlam olmayan veya eksik bırakılan malzemeden ilgili masadaki öğrenci grubu sorumludur.

27 Laboratuvar Uygulamaları
Deney sonunda deney masasındaki bütün elektriksel cihazların elektrik bağlantısı kesilmeli, kablolar sökülerek ilgili cihazın üzerine konulmalı, tabureler ve masa düzenli bir şekilde bırakılmalıdır. Deneye gelmeden önce ön hazırlık raporu hazırlanmalı deney föyündeki ön hazırlık soruları bu raporda cevaplandırılmalıdır. Bu raporu hazırlamayanlar deneye alınmayacaktır ve devamsız sayılacaktır. Deney sonuç raporu ise deneyden bir sonraki hafta deneye gelirken getirilecektir. Deney sonuç raporunda deney sonuç soruları mutlaka cevaplandırılmalıdır. Zamanında getirilmeyen raporun notu 0 değildir. 20 üzerinden değerlendirilir. Örnek deney raporuna eng.harran.edu.tr/~agumuscu adresindeki dökümanlar kısmından ulaşabilirsiniz. Deneyde yapılan ölçümler görevli öğretim elemanına imzalatılacaktır. İmzalı belge her bir kişisel sonuç raporuna eklenecektir.

28 Teknik Uyarılar Bread boardların altında ve üstündeki yatay blokları besleme ve toprak için kullanırsanız, devreyi kurmanız ve gerektiğinde kontrol etmeniz kolaylaşır. Bağlantı tellerinin uçlarını fazla sıyırmamalıyız. Aksi takdirde yanındaki elemanla kısa devre yapma ihtimali olabilir. Bağlantı tellerinin uçlarının bükük olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Devreleri kurarken gerilim kaynağı mutlaka kapalı olmalıdır. Devre üzerinde değişiklik yapılırken (eleman ekleme/çıkarma, bağlantı değiştirme) gerilim kaynağı mutlaka kapalı olmalıdır.

29 Hata Bulma Yanlış Bağlantı Kopuk Tel
Elemanların yanlış değerde seçilmesi Elemanların bozuk olması Deney seti cihazlarının bozuk olması Ölçü aletlerinin bozuk olması

30 Laboratuvar Uygulamaları
Laboratuvar saati daha sonra belirlenecektir eng.harran.edu.tr/~agumuscu adresindeki dersler bölümünden derslerle ilgili duyuruları takip etmeniz gerekmektedir. Duyuruyu görmedim diye bir mazeret kabul edilmez. Yapılan duyuruları tüm öğrencilerin okuduğu varsayılır.

31 Grupların Belirlenmesi
Sayısal Mantık Temelleri Grup 1: Çarşamba 10:00 12:00 Grup 2: Çarşamba 13:00 15:00 Elektrik Devre Temelleri Grup 1: Perşembe 10:00 12:00 Grup 2: Cuma 10:00 12:00

32 Projeler Sayısal Mantık Temelleri Projeleri
Her grup 2 veya 3 kişilik olacak. Bir projeyi birden fazla grup alabilecek. Proje takvimi en geç Cuma gününe kadar ilan edilecek. Proje takvimine uymayan gruplar başarısız sayılacak.

33 BU PROJELERİN DETAYLI AÇIKLAMALARI İLAN EDİLECEKTİR.
No Proje Adı 1 Sayıcı Devre (0-9) 2 Yarışma Butonları 3 4 bit Karşılaştırıcı Devre 4 Frekans Bölücü Devre 5 Trafik Işığı Devresi 6 Kara Şimşek Devresi 7 Basketbol Skorboard 8 Satış Makinası Devresi 9 Matematiksel İşlemler 10 Depo Seviye Kontrol Devresi BU PROJELERİN DETAYLI AÇIKLAMALARI İLAN EDİLECEKTİR.

34 TEŞEKKÜRLER Abdülkadir Gümüşçü


"ELECTRONIC WORKBENCH MULTISIM 9" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları