Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEBE BİLGİLENDİRME SINIFI LOHUSALIK DÖNEMİ AMASYA ÜSEM 2014.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEBE BİLGİLENDİRME SINIFI LOHUSALIK DÖNEMİ AMASYA ÜSEM 2014."— Sunum transkripti:

1 GEBE BİLGİLENDİRME SINIFI LOHUSALIK DÖNEMİ AMASYA ÜSEM 2014

2 Amaç: Doğum sonrası dönem ve özellikleri konusunda bilgi kazandırmak. Öğrenim Hedefleri: Bu oturumun sonunda gebe ve gebeye doğumda eşlik edecek yakını; Lohusalık sürecini açıklayabilmeli, Lohusalıkta acilen sağlık kuruluşuna başvurmasını gerektiren tehlike işaretlerini sayabilmeli, Lohusalıkta görülen psikolojik değişiklikleri söyleyebilmeli, Yenidoğan bakımını açıklayabilmeli, Doğum sonrası kullanılabilen gebeliği önleyici yöntemler hakkında bilgi sahibi olabilmeli,

3 Lohusalık dönemi gebelikte ortaya çıkan anatomik ve fizyolojik değişikliklerin kaybolduğu, vücudun gebelik öncesi haline döndüğü doğum sonrası 6 haftayı kapsar. Bu dönemde annede birçok fizyolojik ve psikolojik değişiklikler ortaya çıkar. Annelerin doğumdan sonra 1- 2 gün hastanede yatırılması anne ve bebek sağlığı yönünden büyük kazançlar sağlar. Bunun mümkün olmadığı durumlarda mutlaka ev ziyaretleri yapılarak anne ve bebeğin izlenmesi gerekmektedir.

4 Lohusanın doğum sonrası ilk 42 gün yakından izlenmesi gerekir. Doğum sonrası 3 kez sağlık kuruluşunda, taburcu olduktan sonra ise 3 kez evde/sağlık kuruluşunda izlenmelidir. Kan uyuşmazlığı olan durumlarda doğumu izleyen ilk 72 saat içerisinde anneye 1 mL (300 ug) Rho (D) immunoglobulin kas içerisine enjekte edilmelidir.

5 Doğum Sonrası Akıntı (loşi): Doğumdan sonra rahimden hazne yolu ile kan ve serumun dışarı atılmasıdır.Ortalama 10-15 gün devam eder. İlk üç gün loşi daha kanlıdır. Eğer bu kanama üç günden fazla sürerse rahimde eş parçası kalmış olabilir. Akıntı kokulu ise rahimde iltihaplanmanın meydana geldiğini gösterir. Doğumdan 4-5 gün sonra loşi pembe renk alır ve 7-8 gün sonra ise önce kahverengiye sonra beyaza dönüşür.

6 Doğum sonrası annenin erken dönemde hareketlenmesi dolaşımla ilgili riskleri azaltır. Doğumu izleyen ilk ayağa kalkmada annenin tansiyon düşüklüğü yaşama ihtimali olacağından mutlaka sağlık personeli yardımı ve gözetimi gerekir. Cinsel aktiviteye, hastanın cinsel organının normale döndüğü, kanamasının sona erdiği 6.haftaya kadar başlanmamalıdır. Bu dönemde mikroplar kolay ürediğinden cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.

7 Normal doğum yapan bir hasta kendini iyi hissettiğinde banyo yapabilir. Ayakta duş tercih edilmelidir. Lohusalıkta ve diğer zamanlarda hazneye duş yapılmamalıdır. Kullanılan ped veya bezler sık sık değiştirilmeli (5- 6 kez), tampon kullanılmamalıdır. Diyet proteinden, demirden ve demir emilimini sağlamak için C vitamini açısından zengin olmalıdır. Düzenli barsak hareketlerinin sağlanması için bol sıvı alımı ve posalı diyet önerilmelidir.

8 Doğum sonrası dönemde lohusaların acilen sağlık kuruluşuna başvurmasını gerektiren tehlike işaretleri: Vajinal Kanama Konvülsiyon (Havale) Solunum güçlüğü ve hızlı solunum Ciddi karın ağrısı Ateş Kötü kokulu akıntı İdrar yaparken ağrı veya idrar kaçırma

9 Doğum Sonrası Anne Psikolojisi Bebek doğduktan sonra annenin ilgisi bebek merkezli olduğu için aile içindeki karı koca iletişiminde, duygusal paylaşımlarda, birbirlerine verecekleri duygusal destekte azalmaya yol açabilir. Annenin bebeğe alışma ve ona bakım ile ilgili kaygıları başlamıştır. Yorgundur ve uykusu bozulmuştur. Sağlık personelinin ve aile yakınlarının desteği ile hastanın bebekle ilgili kaygıları azaltılabilir ve tekrar güveni sağlanır. Bebek bakımı ile ilgili anne desteklenmeli, bebeğinin bakımını kendisinin yapmasına izin verilmeli, eleştirilmemelidir.

10 Annelik Hüznü Doğumdan sonra 3-4 gün içinde ortaya çıkar,10- 15 gün içinde kendiliğinden geçer. Bu süre içinde sık ağlama, huzursuzluk, dikkati toplayamama, uykusuzluk, keder, sinirlilik hali duygularının yaşanmasıdır. Müdahaleye gerek yoktur. Çözümü çevredeki kişilerin olumlu yaklaşımıdır. Yalnız kalmamalı, iş bölümü yapılmalı, annenin uyuması, dinlenmesi, iyi beslenmesinin sağlanması gerekir. Eleştirel ve suçlayıcı olmamaya dikkat edilmelidir. Bu dönemde anneler panik olmamalı, soğukkanlı davranmalı, kendilerine kızmamalı, yetersiz olduğunu düşünmemelidirler.

11 Doğum Sonrası Görülen Psikolojik Rahatsızlıklar Doğum Sonrası Depresyon Annelik hüznü tablosundaki belirtilerin şiddetli bir şekilde yaşanmasıdır. Genellikle doğumdan sonra 10-15 gün arasında ortaya çıkar. Belirtileri şu şekildedir: Annelerde bebeklerini sevemedikleri düşüncesi, Bebek bakımı ile ilgili yoğun endişeler, Bebeğe zarar vermeye yönelik obsesif düşünceler, İştahsızlık, Uykusuzluk, Anksiyete, Bebekle ilgilenememe gibi belirtileri vardır

12

13 Doğum Sonrası Psikoz Doğum sonrası psikoz; halüsinasyonlar (olmayan şeyleri görme), nadiren de olsa olan şeyleri algılayamama, hezeyanlar (ikna yoluyla değiştirilmesi mümkün olmayan ve aslında gerçekte de olmayan yanlış inançlar) içeren belirgin bir davranış bozukluğudur. Çocuğun sağlığı üzerinde aşırı düşünme, bu ruh halinin ilk ipucudur. Hasta, sürekli çocuğuna ne olacağını düşünür. Bu durum yavaş yavaş çocuğundan nefrete ve onu öldürme isteğine kadar gider. Böyle vakalarda anneler mutlaka hastaneye yatırılarak ve tedavi süresince çocuktan ayrılarak tedavi edilirler.

14 Doğum Sonu Dönemde Yeni Doğanın Bakımı Vücut ısısının sağlanması: Vücut ısısının normalden düşük olmasını (hipotermi) önlemede en etkili yaklaşım bebeği doğar doğmaz anne ile tensel temas sağlanmasıdır. Isı kaybını arttırmamak için bebek doğar doğmaz yıkanmaz. Oda sıcaklığının 22 derecenin üzerinde olması, hava cereyanı olmaması, bebeğin kurulanması, sıcak örtülerle sarılması ısı kaybını en aza indirger. Doğum Sonu Aşı ve İlaçlar: Yenidoğanda meydana gelebilecek göz probleminin gelişmemesi için göze göz damlası veya merhemi uygulanması K vitamini uygulaması, Hepatit B aşısı yapılması.

15 Yenidoğanın Göbek Bakımı ve Kontrolü: Doğumdan hemen sonra göbek kordonunun kesik ucu povidon iodinle temizlenerek, steril gazlı bezle kapatılır. Göbek kordonu kanama ve enfeksiyon yönünden izlenmelidir. Göbek 7-14 gün içinde kuruyarak düşer. Göbek etrafında kızarıklık, kötü koku ya da akıntı olması enfeksiyon geliştiğini gösterir. Bu durumda bebek hekime yönlendirilmelidir. Bebeğin alt bezi; göbek bağının üzerine gelecek şekilde bağlamamalı ve kuru tutulmalıdır. Herhangi başka bir şey sürülmemelidir

16 Yenidoğanın Göz Bakımı: Doğum esnasında rahim ağzında bulunabilen mikroorganizmalar bebeğin gözüne bulaşarak körlüğe neden olabilir. O nedenle bebek doğduktan hemen sonra, göz çevresi ve göz kapakları steril (distile) su veya SF ile ıslatılmış pamukla içten dışa doğru silinir. Göz kapakları hafifçe açılır ve konjuktivaya göz damlası veya göz merhemi uygulanır Yenidoğanın Temizliği: Bebek ısı kaybını önlemek amacıyla doğumdan en az 4-6 saat sonra ılık suda, temiz bir gazlı bez veya havlu ile yumuşak hareketlerle silinmelidir, yıkanmamalıdır

17 Yenidoğanın Giydirilmesi: Bebeğin çamaşırları için en uygunu pamuk kumaşlardır. İç çamaşırlarda yün, ipek ya da naylon tercih edilmemelidir. Kazalardan Korunma: İlk aylarda bebeğin yatağının çok yumuşak olmaması, yüzüstü yatırılmaması, bebeğin küçük çocuklarla yalnız bırakılmaması konusunda dikkatli olunmalıdır.

18 Yenidoğan Tarama Programı; Yenidoğan Tarama Programı kapsamında yenidoğanların Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi ve Biyotinidaz Eksikliği yönünden taranması, oluşacak zeka geriliği, beyin hasarları ve geri dönüşümsüz zararların oluşması engelleyebilir. Yenidoğan taraması için kan örneği ideal olarak doğumdan sonraki 3-5. inci günlerde alınmalıdır. Fenilketonüri taraması için bebeğin en az 48 saat beslenmiş olması gerekir. Yeterince beslenmeden kan örneği alınmışsa hastaya ilk hafta içinde en yakın sağlık merkezine başvurarak yeni kan örneği aldırması gerekmektedir.

19 İşitme Taraması, hastaneden ayrılmadan önce yenidoğanın işitme taraması yapılması gerekmektedir Doğuştan Kalça Çıkıklığı: Eğer iki bacak arasında uzunluk farkı varsa, Bebeğin altı silinirken, bezlenirken bacakların her iki yana eşit olarak açılmadığı fark edilirse ya da her iki bacağın da tam olarak açılmadığı görülürse, Kalçada herhangi bir klik sesi hissedilirse, Bebeğin bacaklarının arkasındaki çizgilerde asimetrik bir durum varsa, Yürüme çağında çocuk yürümüyorsa kalça çıkığı olabileceği akla getirilmelidir

20 Gelişimsel Kalça Displazisi (Doğuştan Kalça Çıkıklığı) tarama programı ile ilgili olarak bebeğin 3 – 4. haftalarda muayenesi ve gerekli görüldüğü takdirde ultrason kontrolüne yönlendirilmesi gerekmektedir.

21 Yenidoğanın Beslenmesi Yenidoğan doğumdan sonra mümkün olduğunca erken ( ilk yarım saat içinde) emzirilmelidir. Bebeğin memeden alacağı ilk besine ağız sütü yada kolostrum denir.Sarı renkli ve kıvamlıdır, çok besleyicidir ve bebeği pek çok hastalıktan korur.

22 Anne Sütünün Bebeğe Faydaları; Anne sütü, bebeğin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini uygun miktar ve kalitede içeren, ayrıca enfeksiyonlara karşı koruyucu özellikleri olan tek fizyolojik bebek besinidir. Sindirimi kolaydır,kabızlığa neden olmaz. Alerjilere neden olmaz. Solunum sistemi enfeksiyonlarının sıklığı azalır. Bronşial astım azalır. Anne-bebek ilişkisini güçlendirir. İnsüline bağımlı şeker hastalığı görülme riski azalır. Bebekte obezite görülme riski azalır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin zeka puanının daha yüksek olduğu tespit edilmiş.

23

24 DOĞUMDAN SONRAKİ İLK 1/2 - 1 SAAT İÇİNDE EMZİRMEYE BAŞLANMALIDIR İLK ALTI AY SADECE ANNE SÜTÜ VERİLMELİDİR. 6. AYDAN İTİBAREN EK BESİNLERE BAŞLANMALIDIR.

25 Doğum Sonrası Gebelikten Korunma Doğum sonu gebe kalmama süresi emzirmeyen kadında ortalama 45 gündür. Doğum sonrası dönemde kullanılacak korunma yöntemlerinin ne zaman başlanacağına ilişkin bilgiler mutlaka alınmalıdır.

26 Emzirmeye Bağlı Gebe Kalmama Emzirmeye bağlı gebe kalmama, emzirme fizyolojisinin doğal koruyucu etkisinden yararlanılan bir yöntemdir. Tüm koşullara uyulsa bile emzirmeye bağlı gebe kalmama ancak doğum sonrası altıncı aya kadar etkilidir.

27 Kombine Gebeliği Önleyici Haplar ve Kombine Gebeliği Önleyici İğneler Östrojen ve progesteron hormonu içermektedir. Sütü azaltabileceği için emziren kadınlarda 6 aydan önce bu yöntemler önerilmez. Ancak kadının kullanabileceği başka bir yöntem yoksa doğum sonrası 6-8 haftadan sonra başlanabilir. Emzirmeyen kadınlarda doğum sonrası üçüncü haftadan sonra önerilebilir. İlk üç haftada östrojen nedeniyle oluşabilecek doğum sonrası tromboemboli (pıhtı atma ) riskleri nedeniyle hemen başlanmamalıdır. Üçüncü haftadan sonra bu risk ortadan kalkar. Bu yöntemler gebeliği sırasında hipertansiyonu olan kadınlara kan basıncı normale düşmüşse önerilebilir.

28 Yalnız Progestin Hormonu İçeren Mini Haplar, 3 Aylık İğneler ve Kola Yerleştirilen Çubuklar (İmplanon) Emziren kadınlarda güvenle kullanılabilir. Çocuğun büyüme ve gelişmesine olumsuz etkileri yoktur. Emzirmeyen kadınlarda doğumdan hemen sonra, emziren kadınlarda doğumdan altı hafta sonra başlanabilir

29 Rahim İçi Araç (Spiral-RİA) 1. Vajinal doğumdan sonra ya da sezaryen sırasında, plasentanın çıkmasını izleyen 10 dakika içinde uygulanabilir. 2. Doğumdan sonraki 48 saat içinde, kadın hastaneden çıkmadan uygulanabilir. 3. Doğumdan altı hafta ya da daha uzun süre geçtikten sonra uygulanabilir. Emziren kadınlarda güvenle kullanılabilir. Sütün miktarı ve kalitesi üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı gibi, bebeğin sağlığını da etkilemez.

30 Kondom Doğumdan sonra herhangi bir zaman kullanılmaya başlanabilir. Kadın Kondomu ve Diyafram Doğum sonrası altıncı haftadan önce kullanılmamalıdır, çünkü kanamanın devam ettiği, rahmin toparlanmasının tamamlanmadığı dönemde kadının bu yöntemleri kullanılması tehlikelidir.

31 Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu) Doğum sonrası hemen, ilk 7 gün içinde veya doğum sonrası altıncı haftadan itibaren uygulanabilir. Doğumdan sonraki ilk 48 saat içinde rahmin toparlanması hemen tamamlanmadığından fallop tüplerine daha rahat ulaşılabilir ve doğum sonrası küçük bir cerrahi işlemle kolaylıkla uygulanabilir. Erkek Tohum Kanallarının Bağlanması (Vazektomi) Herhangi bir zamanda eşe uygulanabilir.

32 Doğal Gebeliği Önleyici Yöntemler Düzenli adet kanaması başlamadığından rahim ağzından gelen sıvının kontrolü, rahim ağzının elle kontrolü, bazal vücut ısısı gibi yöntemlere güvenilmemelidir.

33


"GEBE BİLGİLENDİRME SINIFI LOHUSALIK DÖNEMİ AMASYA ÜSEM 2014." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları