Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Konu:YAZ STAJI BİLGİLENDİRME Hazırlayan : Arş. Gör. F. NUR DENİZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Konu:YAZ STAJI BİLGİLENDİRME Hazırlayan : Arş. Gör. F. NUR DENİZ."— Sunum transkripti:

1 T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Konu:YAZ STAJI BİLGİLENDİRME Hazırlayan : Arş. Gör. F. NUR DENİZ

2 OUT IN

3 Staj nedir? Meslek edinecek kimsenin;
Teorik bilgilerin pratikteki uygulama alanlarını görmesini Meslek hayatına uyum sağlama açısından bir kurumun çeşitli birimlerinde tecrübe kazanmasını sağlayan dönem olarak tanımlanabilir.

4 Stajın önemi Öğrencinin, meslek hayatında neler ile karşılaşacağını önceden görmesi Mühendislik eğitiminin uygulamada nasıl olduğunu öğrenmek Projenin nasıl uygulandığını görmek Nelere dikkat edilip hangi konularda taviz verilmemesi gerektiğini öğrenmek Hangi şartlar altında ne gibi kararlar alınması gerektiğini öğrenmek Şantiye ortamında çalışanların işçiyle nasıl dialog içinde olması ve iş güvenliği konusunda neler yapılması gerektiğini gözlemlemek Mezun olmadan iş sahibi olmak (Aselsan’da staj yapıp mezun olduktan sonra direkt orada işe başlayanlar örnek olabilir.)

5 stajın önemi Mühendis Adayı Öğrencilere Staj Uyarısı
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Ali Peri, mühendislik eğitimi gören öğrenciler için yaz aylarının staj ayları olduğunu bildirdi. Peri, yaptığı yazılı açıklamada, birçok öğrencinin staj yapacağı işletmeyi belirlediğini veya halen staj yapabilecek yer bulmak için uğraştığını belirterek, "Ülkemizde mühendislik eğitimlerinin en önemli sorunlarından bir tanesi, okullarda alınan teorik eğitimlerin yeterince pratiğe ve uygulamaya dönüşememesidir. Bu problem stajlar ile çözülmeye çalışılmaktadır. Ancak hem öğrencilerimizce, hem de sanayicilerimizce staja yeterince önem verilmemektedir" dedi. Peri, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: "Ülkemiz sanayisinin gelişmesi, üretimin artırılması ve ekonomik bir kalkınma için, yetişmiş ve gereksinimleri karşılayabilecek nitelik ve nicelikte mühendislere her zaman ihtiyaç vardır. Mühendislik öğrenimi gören öğrencilerin, sanayimizin taleplerini karşılayabilecek birer mühendis olarak yetişmesi sadece okullarından aldıkları teorik eğitim ile ilgili değildir. Öğrencilerin, mesleği tanımaları ve okullarında aldıkları teorik eğitimin, pratik ve uygulama ile desteklenerek mesleki gelişimlerini tamamlamaları için stajların önemi tartışılmazdır. Verimli bir staj geçiren genç mühendis adaylarının çalışma hayatına daha kolay uyum sağlayacak olmaları da yadsınamaz bir gerçektir.

6 Stajın önemi İş edinmede stajın önemi büyük
Güncelleme:11 Aralık :02 İZMİR (İHA)- Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından, "Lisans eğitiminde teoriden pratiğe ilk adım: Staj" konulu bir seminer düzenlendi. Yerel Öğrenci Kurultayı olarak organize edilen toplantıda, Prof. Dr. Ali Güngör, öğrencilere "Staj dönemini iyi değerlendirin. Stajda bakan göz olmalısınız. Zamanınızı boşa geçirmemelisiniz" dedi. Seminer, Prof. Dr. Ali Güngör başkanlığında, Endüstri Mühendisi Ogün İstanbul (Atay Holding), Bahar Er (BOSCH), Başak Ertaş Gödek (Delphi Packard) ve Ege Üniversitesi (E.Ü.) Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi B. Özkan Karaoğlu'nun katılımlarıyla gerçekleşti. Seminerde, stajyerin gelecekte iş yaşamındaki önemi, Avrupa'da staj yeri statüsü ve endüstriyel işlevi, firmaların stajyerlerden beklentileri, stajyer seçim kriterleri, staj çalışmaları, öğrencilerin stajdan beklentileri ve yaşanan sorunlar ele alınarak incelendi. İlk konuşmacı olarak söz alan E.Ü. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Güngör, öğrencilerin staj ile ilgili olanakları iyi değerlendirmelerini, staj yeri seçiminde seçici olmalarını ve staj yapmış olmak için staj yapmamalarını söyledi. İş hayatına geçişi sağlayacak bu süreçte başarılı olabilmek için öğrencilere "Stajda bakan göz olmalısınız, zaman geçirmemelisiniz" diye öğüt verdi. Stajın öğrencilik ile iş hayatı arasında bir süreç olduğu, bu risksiz ortamda öğrencilerin artılarını ve eksilerini görerek hatalarını telafi edebilecekleri, bu yüzden stajın hem öğrenciler hem de firmalar için önemli olduğu belirtildi. Delphi Packard İnsan Kaynakları Sorumlusu Başak Ertaş Gödek, stajyerleri mühendis seçer gibi seçtiklerini, stajyerin gelecekte şirketlerinde çalışabilecek kapasitede olup olmadığını düşünerek, stajyerin ne öğrenmek istediğini ilk referansta anlamaya çalıştıklarını belirtti. Gödek, öğrencilerin yabancı dilini geliştirmesini ve staj sürecinde etkin ve iyi bir iletişimci olmalarını belirterek, "Her bir stajyer bizim çalışanımızdır. Arkadaşlarımız yeni bir mühendis gibi işe başlar. Bu doğrultuda stajyerlerin şirketimiz ile paralel bir dünyaya sahip olmasını isteriz" dedi.

7 Kimler staj yapabilir? İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün aldığı karalar neticesinde 3. sınıfa gelmiş bir öğrenci daha önce okumuş olduğu 5 dönem içerisinde en az 50 kredilik dersi geçme şartını sağlaması durumunda staj yapabilme hakkına sahip olur. Not: 45 kredi altında kalanlar staja başvurmasınlar.Evrakları doldurup boşuna uğraşmaya gerek yok. Boşuna YORULMAYIN.. 

8 Staj İlkeleri Mühendislik Fakültesi öğrencileri, mezun olabilmek için yaz stajı yapmak zorundadırlar. Yaz stajının not ortalamasına bir etkisi yoktur. Başarı yada Başarısız gibi 2 durumla sonuçlanarak mezuniyeti etkileyecek bir öneme sahiptir. Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünün zorunlu yaz stajı 40 iş günüdür.(Bazı iş yerlerinde Cumartesi de iş günü olarak kabul edilmiştir.)

9 Staj İlkeleri Staj yapılacak kurumda en az bir tane Elektrik-Elektronik Mühendisinin olması , Staj yapılacak iş yerinin mesleki konularla ilgili bir alanda sektörde yer alması şarttır. Staj yerlerini bulmak öğrencilerin sorumluluğundadır. Vizeler bitimine kadar bulunan staj yerleri kabul edilecek sonraki dönemde bulunan yerler kabul edilmeyecektir.

10 Staj yapmak isteyen öğrencilerin taleplerini bölüme bildirmeleri
Staj yapmak isteyen öğrenciler bölüm tarafından hazırlanmış olan matbu dilekçeleri doldurarak taleplerini bildirmek üzere bölüme vermek zorundadırlar. Toplanan dilekçeler doğrultusunda 3. sınıf danışmanı 50 kredi barajını geçen öğrencileri tespit edip, staj yapmaya hak kazanan öğrencilerin listesini ilan etmek zorundadır. Not:Dilekçedeki staj yapılacak yer bölümünü eğer staj yapacak iş yeriniz belli değilse sonra doldurulmak üzere boş bırakınız.

11 STAJ TALEP DİLEKÇESİ Bölümünüzün 3.sınıf öğrencisiyim 2011 yılı yazında staj yapmak istiyorum. Gereğini arz ederim. Öğrenci No: Adı Soyadı: Öğrenci imzası: 1.Staj süresi: 1.Staj yaptığı/yapacağı kurumun adı ve adresi: 2.Staj süresi: 2.Staj yaptığı/yapacağı kurumun adı ve adresi: Öğrencinin Malatya Adresi: Telefon

12 Staj yapılacak işyerine başvuru için yapılması gerekenler
Staj yapmaya hak kazan öğrencilerin, staj başvurusunda bulunurken işyerlerine vermeleri gereken ilgili yazı bölüm başkanı tarafından imzalanarak öğrencilere dağıtılacaktır. Birden fazla staj yerine başvuruda bulunmak istiyorsanız dağıtılan ilgili makama yazısını fotokopi çektirip kullanabilirsiniz. İlgili Makama başlıklı dilekçede belirtildiği gibi iş kazası ve meslek hastalığı sigortası İnönü Üniversitesi tarafından yapılacağından dolayı , iş yerleri tarafından öğrencilere verilecek olan staj kabul yazısında , staj başlama ve bitiş tarihleri,ve iş gününün haftada 5 mi yoksa 6 gün mü olduğu KESİNLİKLE belirtilecektir. Bu durumlar belirtilmemiş ise staj kabul yazısı asla kabul edilmeyecektir.

13 İşyeri tarafından bölüme getirilmek üzere öğrencilere verilen staj kabul yazısında;
staj başlama ve bitiş tarihleri iş(prim) gününün haftada kaç gün olduğu (5 ya da 6 gün) KESİNLİKLE belirtilecektir. Bu durumlar belirtilmemiş ise staj kabul yazısı asla kabul edilmeyecektir.

14 Staj kabul yazısı örnek
İnönü Üniversitesi,Elektrik Elektronik Mühendisliği Staj Koordinatörlüğüne, Malatya Bölümünü öğrencilerinden no’lu Nur Deniz’in 2011 yılı yaz dönemi stajını 12 Temmuz-13 Ağustos 2011 tarihleri arasında haftada 6 gün olarak şirketimizde yapması uygun görülmüştür. Bilgilerinize sunarım.

15 Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi
Dağıtılan bildirgeler eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmak zorundadır. Daha önceden sigorta girişi yapılmış olan öğrenciler varsa ,yani sigorta numarası olan öğrenciler varsa bildirgedeki Sigorta numarası sekmesini doldurmak zorundadırlar.(şu anda herhangi bir yerde çalışanlar hali hazırda sigortalı olanlar dahil) Daha önce sigorta girişi hiç yapılmamış öğrenciler bu sekmenin içine sigorta numaralarının olmadığını yazmaları gerekmektedir. (Sigortalı işe giriş bildirgesi üzerinde anlatım)

16 Taahhütname Dağıtılan Taahhütnameler okunup eksiksiz bir şekilde doldurulmalı, bir problem çıktığında öğrenciye ulaşabilmek için telefon numaraları doğru bir şekilde yazılmalıdır. Taahhütname de yazdığı üzere öğrencilerin,staja başladığı ilk 3 gün içerisinde staj yaptığı kurum tarafından staja başladığını gösteren, iş yerinin mührünü ve yetkili kişinin imzasını içeren yazının dekanlığa fax ile gönderilmesini sağlamak zorundadırlar.

17 Taahhütname Fax gönderildikten sonra faxın bölümün eline ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek için staj danışmanına mail atma zorunluluğu vardır. Bu şartları yerine getirmeyenlerin sigortaları kesilecek ve stajları kabul edilmeyecektir.

18 Staj Karneleri

19 Karneler 40 GÜN BOYUNCA YAPILAN İŞLER VE ÖĞRENİLEN BİLGİLER GÜNLÜK OLARAK STAJ KARNESİNE YAZILACAKTIR. Her sayfası YETKİLİ mühendis tarafından onaylanacaktır.

20 Staj Sınavı Staj Karnesi Staj Raporu

21 Staj sonrası Rapor Rapor formatı için ;
Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü Staj Yönergesi ve Staj Raporu Yazım Kılavuzu

22 Staj danışmanına teslim edilmesi gerekenler 20 mayıs 2011’e kadar
Bir adet vesikalık fotoğraf Staj başvuru dilekçesi (burada toplanacak…) Staja başvurulan işyeri tarafından verilecek olan Staj kabul yazısı Cumhuriyet Savcılığından alınmış olan sabıka kaydı belgesi Sigortalı işe giriş bildirgesi Sigortalı işe giriş belgesine zımbalanmış bir şekilde arkalı önlü çekilmiş nüfus cüzdanı fotokopisi Taahhütname Resim yapıştırılmış ve istenilen formatta doldurulmuş karne Evraklarınızın kaybolmaması için bir poşet dosya içerisinde CEMAL HOCA’YA teslim ediniz.

23 Staj tarihi Staj başlangıç tarihi mümkün olduğu kadar not yükseltme sınavlarından hemen sonraki Pazartesi olan 27 HAZİRAN günü olarak ayarlanırsa sizler için daha iyi olur.

24


"T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Konu:YAZ STAJI BİLGİLENDİRME Hazırlayan : Arş. Gör. F. NUR DENİZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları