Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RIGID ENDOSCOPES.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RIGID ENDOSCOPES."— Sunum transkripti:

1 RIGID ENDOSCOPES

2 Teleskop Nedir? Teleskop hekimlerin insan veya hayvan vücudundaki eklem ve vücut boşluklarını rahat bir şekilde görüntülemesine yardımcı olan cerrahi alettir. Üroloji, KBB, Kadın Doğum, Genel Cerrahi, Beyin Cerrahisi bölümlerinde sıkılıkla kullanılır.

3 Optiğin Basit İç Yapısı
Optik 3 adet iç içe geçmiş tüpten oluşur. İç tüpte objective assembly, rod lenses ve ocular bulunur. Orta tüp fiberlere yataklık yapar. Dış tüp ise tüm bu parçaları muhafaza ederek zarar görmesini önler. Ocular: Görüntünün büyütülüp odaklandığı kısım. Rod Lenses: Görüntünün taşınmasını sağlayan lensler. Objektive Assembly: Görüntünün açısını belirleyen ve küçülterek rod lenslere iletilmesini sağlayan kısım.

4 Teleskopun Çalışma Sistemi
Objektive Assembly (Prizma) kısmının yardımıyla görüntünün açısı belirlenir, küçültülür ve ters çevrilir. Prizma lazer kaynakla sabitlenmiş olup en ön ucunda genelde safir cam bulunur.

5 Görüntü rod lensler tarafından tüp boyunca oculara kadar taşınır
Görüntü rod lensler tarafından tüp boyunca oculara kadar taşınır. Bir ters bir düz olarak yerleştilirler. Bir optikte 6 veya 10 adet bulunur. Her lensin arasına spacer dediğimiz o-ringler konulur. Bu spacerlarda bir uzun bir kısa olarak sıralanır.

6 Rod lensler yardımıyla oculara gelen görüntü en son olarak burada düz hale getirilir ve gerçek boyutuna getirilir. Optiğin odaklama ayarı da bu bölümden yapılır.

7 Işık, bir soğuk ışık kaynağının optiğe bağlanması ve orta tüpte bulunan
fiberlerin ışığı objektife kadar taşıması ile gerçekleştirilir. Işık optiğin baktığı açı ile istenilen bölgeye yansıtılır.

8 Optiklerde Karşılaşılan Arızalar
Rezülasyon Bozukluğu:Görüntünün Fulu oluşması yani netlik kaybı olarak açıklanabilir.

9 Merkez Kayması:Ocular içerisinde bulunan focus lens fabrika safhasında çeşitli cihazlar yardımıyla merkezlenir. Vidalar ile sabitlenen focus lense bağlı arıza oluşması imkansızlaşır.Fakat tamir için açılmış olan optikte lensler düzgün yerleştirilmezse bu sorun oluşabilir.

10 Işık Transmisyonunun Azalması: Tamir sırasında lens tüpünü yerleştirirken veya kullanıcı hatasına bağlı olarak teleskop içindeki fiberlerin zarar görmesidir. Fiberler kırıldıkça ışık iletimi azalmış olur.

11 Optiklerin Test Edilmesi
Şu safhaya kadar Optiğin iç yapısını, çalışmasını ve oluşan arızaları gördük.Mevcut imkanlarımızla şu an için bu arızaların Klinik Mühendislik bünyesinde giderilmesi maddi külfet, yedek parça temini, tecrübesizlik ve en önemlisi de konuyla ilgili kilit noktaların henüz çözülememesi nedeniyle yapılamamaktadır. Fakat yapılamayacak değildir.Ekip olarak çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Şu an Optik elemanların tamirleri çeşitli firmalarca yapılmaktadır.Fakat ne kadar düzgün yapıldığı konusunda soru işaretleri vardır.Acaba tamire gönderdiğimiz Optik elemanların tamirleri gerektiği gibi yapılıyor mu?

12 Az önce bahsettiğimiz üç arızayı ve seviyelerini tamire göndermeden ve tamirden geldikten sonra test etmemiz mümkün en azından şu anki imkanlarımız bize bu olanağı sağlıyor. Ankara’daki eğitim sırasında firma yetkilisinden Storz firmasının kullandığı Optik test cihazının mantığını öğrenerek dönüşümüzde test cihazı üzerinde çalışmalara başladık. Şu an için “prototip” olarak üzerinde çalıştığımız cihazımızla yapabileceklerimiz şunlar; Rezülasyon Kontrolü Merkezleme Kontrolü Işık Transmisyonu

13 Optik Test Cihazı Cihaz dört temel parçadan oluşuyor
A) Optiğin ocularını tutturulduğu kısım(Ana Destek) B) Destek C) Rezülasyon kartelası D) Işık ölçer

14 Optik Elemanın test edilmesinde izlenecek yollar.
Öncelikle Optik Elemanları test edebilmemiz için elimizde hiç kullanılmamış optiklere ait verilerin olması gerekiyor.Bu sayede optiklerimizin arızalı olup olmadıklarını kolayca test edebiliriz.(Optik manualleri elimizde bulunmadığı için) Öncelikli işimiz bu verileri şekildeki gibi bir formda toparlamak.

15 Cihaz dört temel parçadan oluşuyor
A) Optiğin ocularını tutturulduğu kısım(Ana Destek) B) Destek C) Rezülasyon kartelası D) Işık ölçer( En kısa zamanda yerinde olacak  )

16 Klinik tarafından arızalı olduğu söylenen teleskop Optik Test cihazına yerleştirilir.Daha önceden alınmış değerler doğrultusunda ocular ana destek mesafesi,destek mesafesi ve Rezülasyon kartelasının açısı sabitlenir. Testin ilk aşaması Rezülasyon kontrolü bunu da daha önce sağlam optikten aldığımız görüntüyle kıyaslayarak gerçekleştireceğiz. Bilgisayar yardımıyla test etmeyi düşündüğümüz için verileri karşılaştırmak takip etmek oldukça kolay olacak. Daha sonra Merkezleme kontrolü yapacağız bunu da aynı şekilde önceki görüntümüzle kontrol edeceğiz. Son olarak Işık transmisyonu tablomuzda aldığımız önceki değerle karşılaştırarak optiğin durumu hakkında verileri toplamış olacağız.

17 Sonuç Klinik Mühendislik bünyesinde çalışmakta olan personelin bu tip eğitimlere katılması çalışan personelin yeterlilik seviyesini yükselterek Klinik Mühendisliğinin hastane içerisindeki saygınlığını arttıracak, öneminin daha fazla anlaşılmasına neden olacaktır. Her zaman karşılaştığımız “siz bu işi ne kadar biliyorsunuz “ gibi soruların karşısına eğitim sertifikalarını koyarak yeterliliğimiz ispatlanmış ve bu güne kadar “firmaların en iyisini bildiği” düşüncesi yavaş yavaş ortadan kalkacaktır. Bu eğitimlerin gerek firmalarca gerekse hastane tarafından organize edilmesi ve desteklenmesi her zaman kurumumuzun yararına olacaktır.

18 Klinik Mühendislik Rigid Endoscopeların Yapısı, Arızaları ve Test Edilmesi Konulu Eğitim Notları Hazırlayanlar 2009

19 Teşekkürler.


"RIGID ENDOSCOPES." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları