Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERK İSG-İK www.erk-isg.com 0505 705 8046 – 0505 705 80 47 mail@erkisg.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERK İSG-İK www.erk-isg.com 0505 705 8046 – 0505 705 80 47 mail@erkisg.com."— Sunum transkripti:

1 ERK İSG-İK www.erk-isg.com 0505 705 8046 – 0505 705 80 47

2 YAPI İNŞAAT

3 LÜTFEN BÜTÜN İŞLERİNİZ SIRASINDA KENDİNİZİN VE BAŞKALARININ
GÜVENLİĞİNİ ÖN PLANDA TUTUN. AİLELERİNİZ EVDE SİZİ BEKLİYOR.

4 GENEL BİLGİ: En eski sektörlerden birisi olan ve bir çok yan sektörün desteklediği İnşaat sektörü, son yüzyılda gelişen teknoloji ile birlikte önemli değişiklikler geçirmiştir. El yordamıyla yapıldığı için eskiden çok daha uzun zaman alan işler, makinaların ve özel inşaat malzemelerinin kullanılmaya başlaması ile birlikte çok daha kısa sürer olmuştur. . İnşaat sektörü ile bu sektörün beslediği diğer yan sektörlerde pek çok çoğu vasıfsız olmak üzere vasfı olan ve olmayan insan çalışmaktadır.

5 SEKTÖRDEKİ HASTALIKLAR VE TEHLİKELER
Madencilikten sonra en çok ölümlü iş kazasının görüldüğü sektör inşaat sektörüdür. Gelişmiş ülkelerde çalışan işgücünün ortalama % 10*15’ i bu sektörde çalışırken; ölümlü kazaların % 30’ u bu sektör kapsamındadır. İnşaat sektöründe görülen iş kazası sonucu meydana gelen ölümlerin %30’u yüksekten düşmelerden, %26’ sı yüksekten düşen nesnelere bağlı kazalardan, %19’u makinaların arasına sıkışmaktan ve çarpmalardan ve %18’ise elektrik çarpması, boğulma gibi tehlikelere maruziyetten kaynaklanmaktadır.

6 Kimyasal tehlikeler; sis, buğu, koku, gaz halinde ve solunum yolundan veya deriden vücuda girerler.
Sektörde kullanılan boya, tiner, vernik,zamk, tutkal, yapıştırıcı, asfalt, katran gibi sıvı kimyasallar ile toz boya,çimento gibi toz kimyasallar hastalıklara neden olurlar ki; sık görülenler şunlardır: SİLİKOZ: Silika denilen tozların solunması ve temasından ortaya çıkan Silikoz ; genellikle kum karanlar, kaya delme makinalarını kullananlar ve tünel kazanlarda görülen bir hastalıktır. . ASBESTOZ: Asbest içeren tozların solunmasından ve cilde temasından kaynaklanan bu hastalık, asbest ile çalışan işçilerde sıklıkla görülür.

7 AKCİĞER KANSERİ: Asbestle çalışanlar, çatıcılar, ahşapla çalışanlar ve kaynakçılarda sık görülür.
KURŞUN ZEHİRLENMESİ: Boyacılar ve köprü tamir işçilerinde sık görülür. BRONŞİT: kaynakçılar arasında sıkça görülür. DERİ ALERJİSİ: çimento ile çalışanlar ve duvar ustaları arasında yaygındır. NÖROLOJİK RAJATSIZLIKLAR: Organik solventler ve kurşunla çalışan işçiler ve boyacılarda görülür. BEYAZ PARMAK: Diğer adı Raynaud Sendromu olan dolaşım bozukluğundan kaynaklanan bir hastalık olup; sarsıntı yapan makinaları kullanan işçilerde görülür

8 Gürültü, sıcak, soğuk, radyasyon, viibrasyon ve barometrik basınç gibi fiziksel tehlikeler neredeyse tüm inşaat çalışmalarında söz konusudur. Bu tehlikelerden en önemlisi gürültü olup; özellikle yıkım işinde çalışanlar ile vinç, greyder, dozer, loader, gibi iş makinesi ve spiral, matkap gibi aleti kullananlar açısından bu tehlike son derece önemlidir. Sektörün işleri doğası gereği hava şartlarına bağımlı olup; havanın soğuk, sıcak, nemli, kuru, esintili olması özellikle dış ortamda çalışanlar için önemli riskleri de beraberinde getirmektedir. Güneş çarpması, hipotermi soğuktan donmalar, tansiyona bağlı bazı rahatsızlıklar dış havaya maruz kalındığı zaman görülmektedir

9 İyonize olmayan mor ötesi ışınım (UV radyasyon) kaynakları, güneş ve elektrikli kaynak makinalarıdır. Radyoaktif izotop kullanan aygıtlar da mor ötesi ışınıma(iyonize UV radyasyonuna) sunuk kalınmasına neden olmaktadır. Basınçlı tünellerin içinde çalışanlar, dalgıçlar ve derin sularda çalışanlar yüksek barometrik basınca maruz kalmaktadırlar. Dekompresyon hastalığı*, soygaz narkozu* ve aseptik nekroz*(kanlanma azalmasına bağlı doku ölümü) barometrik basınca bağlı görülen hastalıklardır. En çok görülen rahatsızlıklar ise burkulmalar, ezilmeler ve morarmalardır.

10 Diğer yandan çalışanlar için enfeksiyona neden olan mikro-organizmalar, zehirli maddeler , toprakta yaşayan bazı mantarlar ile alerjiye veya kansere neden olan ahşap tozları gibi biyolojik tehlikeler söz konusudur. Çevredeki haşerelerin ısırması sonucu ortaya çıkan sıtma, ateş, Lyme Hastalığı vb. hastalıklar ile birçok işçinin yan yana çalışıyor olmasına bağlı tüberküloz, hepatit ve grip gibi bulaşıcı hastalıklarda bu sektörde çalışanlar için biyolojik tehlikelerdir.

11 ALINMASI GEREKEN İSG ÖNLEMLERİ
Alınan işçilerin yapacakları işleri konusunda işe girerken ve periyodik olarak eğitime tabi tutulması ile yapılan işlerin İSG yönünden sıkça kontrole tabi tutulması ilk yapılması gereken önlemdir. Uygun ve yetkin bir Sağlık Güvenlik Planı ile olası risklerin önceden belirlenip gerekli tedbirlerin alınması ve işe uygun KKD kullanımı diğer sektörlerde olduğu gibi kazaları ve hastalıkları önleyebilmek konusunda çok önemlidir. İnşaat sektöründe yaşanan bazı ölümlerin ve ağır yaralanmaların nedeni düşen cisimlerin kafaya çarpmasıdır. Bu tür kazalara karşı inşaat sahası içerisinde sürekli olarak baş koruyucu donanımlar olan baretler, başlıklar ve kasklar kullanılmalıdır.

12 Çalışan işçiler boya, tiner,zamk, yapıştırıcı, tutkal, asfalt, katran gibi kimyasallara maruz kalmaktadır silika ,asbest içeren tozlar ve kumların içinde çalışmaktadırlar. Bütün bu tehlikelere karşı uygun maskeler ve solunum cihazları kullanılmalıdır. Binaların yıkımı sırasında kullanılan makinalar, vinçler, greyderler ve kepçeler sadece makinaları kullanan işçiler için değil, çevredeki işçiler ve diğer insanlar için de işitme sorunlarına neden olmaktadır. Bu nedenle gürültüye maruz olanların kulak koruyucusuyla çalışması sağlanmalı ve işe girerken, periyodik olarak kulak odiyoları alınmalıdır.

13 İnşaatlarda çalışılırken görülen kazaların büyük bir kısmı düşmelerden kaynaklanmaktadır ve bu tür kazalar ölümle veya ağır yaralanma, kalıcı sakatlık ile sonuçlanmaktadır. Bu türden kazaların önüne geçmek için yüksekte çalışırken mutlaka emniyet kemerleri veya halatları kullanılmalıdır. İnşaat işleri soğuk, sıcak, kuru,nemli, esintili ortamlarda yapılabildiği için çalışanlara uygun koruyucu elbiseler verilmelidir. Kaynak ve taşlama gibi işler sırasında çapaklardan ve iyonize olmayan mor ötesi ışınımdan (UV radyasyonundan) korunmak için göz koruyucu gözlükler, maskeler ve kalkanlar kullanılmalıdır.

14 MESLEĞE BAĞLI OLASI HASTALIKLAR:
Akciğer kanseri Asbestoz Aseptik Nekroz Pnömokonyoz Raynoud Sendromu Silikoz Verem Sıtma Kurşun Zehirlenmesi

15 Lyme Hastalığı Nazal Sinüs Kanseri Periton Tümör Histoplazmoz Bronşit Dekompresyon hastalığı Kanser Soğuğa Bağlı Doku Zedelenmeleri HBV Dudak Kanseri

16 HİÇ BİR İŞ TEDBİR ALINMADAN ACİL VE ÖNEMLİ DEĞİLDİR.
YAPILACAK KADAR ACİL VE ÖNEMLİ DEĞİLDİR.

17 TEŞEKKÜR EDERİZ


"ERK İSG-İK www.erk-isg.com 0505 705 8046 – 0505 705 80 47 mail@erkisg.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları